Löw megmutatta: kockázat nélkül nincs haszon! (Fotó: AFP)


Ahogyan azt várni lehetett, a Neuer – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Plattenhardt – Khedira, Kroos – Th. Müller, Özil, Draxler – Werner tizeneggyel futott neki a csoportmérkőzéseknek Mexikó ellen a német válogatott, amely elfelejtette, hogy a címvédőre mindenki vadászik – és szerencséje sem volt, mondjuk meg őszintén, lásd a kihagyott szekérderéknyi helyzetet vagy a kétszer is megdöngetett kapufát.

A futball már csak ilyen, ezt a németek tudják a legjobban, lásd az előző vb-döntőn kimaradt Lionel Messi-, Gonzalo Higuaín- és Rodrigo Palacio-helyzeteket, Joachim Löw azonban igyekezett gondoskodni arról, hogy kizárja a mázlifaktort a mérkőzésből.

A Whoscored osztályzatai

 

Hamar nyilvánvalóvá vált a német mester terve: lapos passzokkal kiugratni a 16-os elől a két szélről meginduló, az ötös sarkaihoz befutó Marco Reust és Thomas Müllert, miközben a középcsatár Timo Wernert igyekezett kivonni középről a csontdarálóból. A karmester a rengeteget kritizált Mesut Özil helyett Julian Draxler lett, aki mögött nem Sami Khedira, hanem a bayernes Sebastian Rudy szűrt, a bal oldalon pedig visszakapta a helyét a felépült Jonas Hector.

Az első tíz percben kétszer is helyzetbe kerültek a lapos kiugratásokkal a németek, de a befejezéseket elkapkodták, miközben szépen lassan fény derült a svéd taktikára, amely éppen az lett, amit a hízásnak indult tanárok alkalmaznak a diákok elleni sulirangadón: a megszerzett labdával nyílegyenesen elindulni az ellen kapuja felé, lehetőleg középen, lásd a két pont közötti legrövidebb távolság vastörvényét.

Csak letisztultan kérem, svédek vagyunk! (11tegen11)


Nem is sokat kellett várni az első három lehetőségre, előbb a bal oldali felségterületét rendre elhagyó Emil Forsberg tört a kapu felé egy zseniális levétel után, természetesen középen, de fellökhette őt büntetlenül Thomas Müller, majd a szintén egy labdaszerzés után középen azonnal meginduló Marcus Berget rúgta fel büntetőt érően Jérome Boateng – de ezt is megúszták a németek.

Ha Müller a tizenhatos előtt szerel, abból csak jó sülhet ki, mert mutatja, hogy mennyire lelkes a nationalelf, a taktikai utasításokat pedig annyira betartják a játékosok, hogy Toni Kroos még a leghátsó szabadrúgásokat is hátrajön elvégezni – mosolyogtak ekkor egymásra a német szurkolók.

És éppen ebből lett a baj (mármint nem a mosolyból): az Andrea Pirlót játszó Kroos előbb eladta a labdát, majd megbukott emberfogásból, és ha csak milliméterekkel is, de Antonio Rüdiger lemaradt a klasszikus kontragólt szerző Ola Toivonenről.

A két irányító hőtérképe: balra Kroos, jobbra Forsberg (Whoscored)

 

Mindkét csapat taktikája arra irányult ugyanis, hogy az ellenfél két óriási termetű középső védője föld- és légharcokban verhetetlen, ám igen lassan fordul, és lassan éri el csúcssebességét – csakhogy amíg a Boateng, Rüdiger kettős közé többször is bedobták a labdát a kék mezesek, addig a Victor Lindelöf, Andreas Granqvist párosnak csak az első tíz percben kellett kétségbeesetten forgatnia a fejét.

De akkor nagyon: Draxler hős lehetett volna, ám ziccert rontott. Jellemző módon az első tíz percben a svéd játékosok közül csak a szélső Viktor Claesson ért ötnél többször labdába!

A gól olyannyira megzavarta a feleket, hogy egy időre sutba dobták az addigiakat, az ad hoc futball két svéd és egy német helyzetet szült: és ugyan 1966 (azaz amióta mérik) óta egyszer sem birtokolta még az első félidőben ilyen sokszor a labdát a német válogatott, mint most (hetvenöt százalékban, nem mellékesen kilencven százalékos pontossági aránnyal passzolván), a félidőben kiesésre állt a világbajnok!

Így álltak a félidőben (fifa.com)

 

Löw idegesen viharzott az öltözőbe, és alaposan megmosta a fejeket, az ismét csalódást okozó Draxler helyére a 32 éves középcsatárt, Mario Gomezt vezényelte a pályára – a véletlenül orron rúgott Rudy helyére még az első játékrészben az inkább karmester, mint szűrő Ilkay Gündogan állt.

Lelki erősítésként jött a statisztika a szünetben a szurkolóknak, miszerint a németek 1974 óta egyszer sem nyertek vébéken, ha a félidőben bukásra álltak, akkor viszont éppen a svédek ellen fordítottak, nem mellékesen aztán a tornát is megnyerték.

Bejött Löw terve, hamar egyenlítettek a németek: Werner adott be laposan a bal szélről, Gomez első labdaérintésével tovább tette a labdát, Reus meg a kapuba továbbította azt.

Nem matematika, nem statisztika, hanem emberség: nagyon megérdemelte már a „nagy német beteg” ezt a gólt, amelyet nem mellékesen éppen a sokszor műtött bal térdével szerzett!

2009-től 42 (negyvenkét) alkalommal volt hosszabb-rövidebb ideig sérült a szélső...

 

Ezúttal is fellelkesült a gólt szerző csapat, de a helyzetei kimaradtak, a svédek pedig reagáltak: percekig át sem mentek a felezőn a labdával, négy védő az ötös előtt, öt középpályás pedig a 16-os vonalán helyezkedett, egymástól tízméternyi távolságra, ez pedig az álmoskönyvek szerint góltalan perceket hoz, ha nincs az ellenfélnél egy zseniális, 16-os előtti beindulás vagy egy jó napot kifogó nehézbombázó.

144 passz, német vb-rekord! Kroosnak nagyon jót tett az egyébként 94 százalékos pontossággal passzolgató Gündogan beállása, kissé mélyebbről és balról szervezhetett a továbbiakban, sokkal nagyobb sikerrel. Hiába, Kroos nem Andrés Iniesta, hanem Pirlo...

Elkezdődött a kiszorítósdi: az északiak abban bíztak, hogy felőrlik fizikailag az ellenfelüket, a németek meg abban, hogy előbb-utóbb csak hibázik egy svéd az állandó nyomás alatt. A svédek szövetségi kapitánya, Janne Andersson a kontrák teljes elmaradása miatt frissített támadó szekcióján, behozva előre John Guidettit, a szélre pedig Jimmy Durmazt.

Mégis Löw terve vált volna be, ha Werner végre megembereli magát a címeres mezben is, és értékesíti ziccerét, a svédek végső kontrái pedig amiatt maradtak el, mert az utolsó bő tíz percre Boateng kiállíttatta magát, és így sokkal nyíltabbá vált a mérkőzés.

Werner a széleken játszott, de középen veszélyeztetett

 

Amikor jobb híján Boateng megy előre jobb oldali segédkarmesternek – ezért fáradt el fejben és testben a végére! A védő egyébként 90 százalékos pontossággal passzolt, de érdekes megnézni Werner kicsi pontját is: pont kifejező (11tegen11)

 

Löw nagyot kockáztatott a végére, a balhátvéd Hector helyére a szélső Julian Brandtot küldte be, ezzel gyakorlatilag 2–3–4-ben támadt a nationalelf. És nem is hiába, de a sokáig gyengén futballozó Kroos első igazi „kroosos” beadását Gomez nem tudta az ötösről a kapuba fejelni. Idáig terjed egy edző tudása...

Elfáradtak a svédek, a ráadásban ők húzták az időt, pedig emberelőnyben futballoztak, a németek a korábbiakkal nem törődve elszántan ívelgettek már (ez még a legnagyobbakkal is előfordul), szegény Brandt a Mexikó elleni meccs után ismét lőtt egy kapufát, a másik oldalon Guidetti ziccerben rontott – a döntetlenért egy pillanatig sem kapkodó Löw pedig a száguldó lovak közé dobta a gyeplőt, és megnyerte a futamot.

Futballon túli, mégis nagyon futballos góllal: a kritikusok szerint az egyetlen remek beadáson kívül a rengeteg labdaérintése dacára mégiscsak a Madridban és a nemzeti csapatban megszokott formája alatt futballozó Kroos lövésével.

Taktika, fegyelem, hadrend, passzjáték, mérnöki vonalak ide vagy oda, a labdarúgás még mindig elsorban játék és sport, és nem tudomány! És micsoda remek játék…

Itt jártunk! (Balra a németek, a hőtérképek forrása: Whoscored)DE AZÉRT SZÁMOKKAL IS ALÁ TUDJUK TÁMASZTANI A NÉMET SZENVEDÉST

És Gary Lineker mondásának igazságát: Reus egyenlítő találata volt ezen a vébén az első német gól, de a 34. próbálkozásból született, a 94. perc 44. másodpercében esett győztes találatnál pedig nem hosszabbításos mérkőzésen még soha nem szerzett később gólt a nationalelf!

 
CSOPORTBEHARANGOZÓ: még bejöhet!
A mérkőzés utáni nyilatkozatok itt!

Thomas Müller úgy fordult a mérkőzésre, hogy tíz gólt szerzett a vébéken alig 14, a kapu felületére menő lövésből/fejesből, de nemhogy Mexikó ellen nem veszélyeztette a kaput egyedüliként a német mezőnyjátékosok közül, hanem előző 239 percében a vb-ken egyetlen egyszer sem! A rossz széria a svédek ellen a 38. percben megszakadt, majd volt még egy rossz kísérlete, gólja azonban nem.

A németek háromszor találták el a kapufát két mérkőzésen, ezen a vébén egyik csapat sem ilyen sokszor.

Tizenhat német lövésre feleennyi svéd kísérlet jutott, de öt, illetve hat tartott ezek közül a kapu felületére, az egy németre hét svéd blokk jutott.

Szorgos népünk győzni fog, avagy lövésből lesz a gól! (11tegen11)


Feljöttek a végére a svédek a labdabirtoklásban 29 százalékra, de érdekes módon a németek pontossága ugyanúgy megmaradt kilencven százalék. Csak éppen ők 699-szer, a svédek meg csak 217-szer passzoltak (76 százalékos pontossággal, tehát nem vagdosták előre céltalanul a megszerzett labdákat).

Ennyit arról, hogy a labda fusson, ne a játékos: a 71 százalékos labdabirtokást 111 kilométer futással érte el a német csapat, a svédek ennél egyetlen árva kilométerrel kevesebbet tekertek az órájukba a folyamatos bekkelés során.

Kroos többet passzolt, mint a komplett svéd kezdő középpályás négyes...


Nem volt durva meccs: a győztes 12-szer, a vesztes 13-szor szabálytalankodott csupán.

A párharcok 59 százalékát a németek nyerték meg, a legrosszabb mutatók Boatengé, Gündogané (40-40) és Draxleré (25), a legjobb Reusé (100) és Kroosé (89 százalék).

A svédek két védekező középpályása közül Albin Ekdal párharcai száz százalékát megnyerte, Sebastian Larsson 86-ot.

Ki gondolná? Jérome Boateng egyáltalán nem durva játékos, felnőttkarrierje során ez volt a második kiállítása. Mindkettő címeres mezben.

Ola Toivonen megemberelte magát a nyárra: klubcsapatában, a Toulouse-ban 19-szer lőtt kapura az egész idényben, gólt nem szerzett, a vébén kétszer próbálkozott, az egyikből gól lett.

Werner pontatlanul passzolt, és csak párharcai felét nyerte meg. Csak egy igazi helyzete volt (Kicker)


Reus lett a mérkőzés embere, gólja mellett gólpasszt adott Kroosnak.

Tényleg soha nem adják fel: a kilencedik alkalommal válaszolt egy vb-n elszenvedett vereségre győzelemmel a német válogatott.

Amióta bemutatkozott a válogatottban, egyetlen nagy tornán sem szorult a kispadra Mesut Özil, de a svédek ellen megszakadt a 26 mérkőzéses sorozat.

Kemény dió: a svédek 1990 óta most először veszítettek a vébéken csoportmérkőzést, Robin Olsen kapus 548 perc után kapott újra gólt!

A sorsdöntő szabadrúgást összehozó Durmaz egy óra alatt 3000 gyalázkodó, sértegető, rasszista és fenyegető kommentet kapott egy közösségi oldalon lévő fényképe alá.

„A labdarúgás egy egyszerű játék, huszonkét férfi üldözte a labdát nyolcvankét percig, aztán kiállítottak egy németet, így huszonegy férfi hajkurászta a labdát tizenhárom percig, aztán a végén a németek valahogyan megszerezték azt a kib... győzelmet.” Gary Lineker új aranyköpése a németek és a labdarúgás viszonyáról.

A taktikai vonalzók szerelemeseinek

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
CSOPORTKÖR, F-CSOPORT, 2. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–SVÉDORSZÁG 21 (0–1)

Szocsi, Olimpiai Stadion, 44 287 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
NÉMETORSZÁG:
Neuer – Kimmich, J. Boateng, Rüdiger, Hector (Brandt, 87.) – Rudy (Gündogan, 31.), Kroos – Th. Müller, Reus, Draxler (Gomez, a szünetben) – Ti. Werner. Szövetségi kapitány: Joachim Löw
SVÉDORSZÁG: Olsen – Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson – Claesson (Durmaz, 74.), Larsson, Ekdal, Forsberg – Berg (Thelin, 90.), Toivonen (Guidetti, 78.). Szövetségi kapitány: Janne Andersson
Gólszerző: Reus (48.), Kroos (95.), ill. Toivonen (32.)
Sárga lap: J. Boateng (71.), ill. Ekdal (52.), Larsson (97.)
Kiállítva: J. Boateng (82.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!