„Ez itt nem a Thierry Henry-show!” Vagy mégis?

Vágólapra másolva!
2018.07.09. 13:15
null
Thierry Henry a hétfői edzésen – nem látszik, hogy feszélyezné a párosítás (Fotó: AFP)
„Ez itt nem a Thierry Henry-show!” – szögezte le a korábbi kiváló francia támadó nem sokkal azt követően, hogy 2016-ban váratlanul a belga labdarúgó-válogatott edzői stábjába került, és az újságírók kérték, meséljen céljairól. Most viszont elérkezett a műsorváltozás ideje: bár neki aligha van ínyére, a sors gondoskodott arról, hogy a kedd esti Franciaország–Belgium világbajnoki elődöntő, de legalábbis a felvezetése bizonyos értelemben mégiscsak Henry-show legyen.

 

Elég csak megnézni a francia sportnapilap, a L'Équipe hétfői címlapját: balra egy 103-szoros francia válogatott, vele szembefordítva egy 123-szoros francia válogatott. 1998-ban együtt lettek világbajnokok, 2000-ben Európa-bajnokok.

Didier Deschamps és Thierry Henry, akik „annyira kedvelik egymást”.

Az egyikük a francia válogatott szövetségi kapitánya, a másik a belga edzői stáb játékosként messze a legsikeresebb, éppen ezért sokak szemében a legtekintélyesebb tagja, nem egy „beosztottjának” példaképe. S mint azt jól tudjuk, kedd este ellenfelek lesznek – csak egyikük lehet ott csapatával a vasárnapi vb-döntőben.

Bixente Lizarazu, egy harmadik világ- és Európa-bajnok a L'Équipe-ben vezetett rovatában úgy fogalmaz: kettejük szembekerülése nem több, mint egy pajkos kacsintás a sors részéről – így hozta az élet, tessék szépen továbbhaladni, kedd estig nincs itt semmi látnivaló.

Ő is tudja, egyikük sem ússza meg ennyivel.

„Henry franciaként az ellenfél kispadján, hát, elég bizarr szituáció lesz, mindazonáltal örülök, hogy látom, mert nem találkozunk mindennap – fogalmazott az egyik francia televízió, a TF1 vasárnapi futballmagazinjában Didier Deschamps.Mindig is a kölcsönös tisztelet jellemezte a kapcsolatunkat, igaz, amikor odakerült közénk a válogatottba, nagyjából annyi idős volt, mint most Kylian (Mbappé). Szóval bizarr lesz, de nemcsak nekünk, hanem neki is.”

S hogy Henry miért nem a francia stábban dolgozik?

„Egyelőre nem volt ilyen kezdeményezés, de örömmel látom, hogy elindult egy úton – reagált diplomatikusan Deschamps. – Fantasztikus futballkarrier van mögötte, és elkezdett egy új, meglehetősen komplikált életszakaszt. Levizsgázott, s gondolom, a mostani feladata a gyakorlati időszaka részét képezi. A tapasztalat, amit játékosként felhalmozott, valószínűleg nagyon fontos ennek a belga csapatnak.”

De nemcsak a fiatal belga labdarúgók tekintenek rá példaképként, hanem például Kylian Mbappé, a franciák ifjú csillaga is.

„A francia futball történetének egyik legjobb támadójáról van szó, aki játszott az Arsenalban, az FC Barcelonában, sőt az én korábbi csapatomban, a Monacóban is! Naná, hogy példaképként tekintettem rá, és a pályafutása engem is inspirált. Most az ellentáborban lesz, de tudnunk kell ezt kezelni, nekünk most a saját csapatunk sikerére kell összpontosítanunk.”

Húszéves emlék – Deschamps, Vieira, Karembeu, Henry és a Világkupa (Fotó: AFP)
Húszéves emlék – Deschamps, Vieira, Karembeu, Henry és a Világkupa (Fotó: AFP)

 

Ami Thierry Henryt illeti, ő következetesen elhárít szinte minden újságírói érdeklődést. Nemcsak most, hogy összejött a francia–belga párosítás. A kinevezése óta arra törekszik, hogy a háttérben maradhasson – mint kevés korábbi interjúinak egyikében elmondta:

„Nem én vagyok a szövetségi kapitány, sőt még csak a helyettese sem. Csak a harmadik edző. A kezdetektől visszafogottságra kérek mindenkit. Ez ugyanis nem a Thierry Henry-show. Azért vagyok itt, hogy segítsek a kapitánynak és a csapatnak. Ő beszél, ő szabja meg a feladatokat, az én dolgom az, hogy segítsek jobbá tenni a csapatot. Edzőként semmire sem jogosít fel az, amit a múltban játékosként elértem. Edzőként még az égvilágon semmit sem tettem le az asztalra.”

Kevin De Bruynével az edzésen (Fotó: AFP)
Kevin De Bruynével az edzésen (Fotó: AFP)

A 2016-os Európa-bajnokság csalódása után a belga szövetség olyasvalakit keresett az újonnan alakuló stábba, aki játékosként sok mindent megnyert, és sikertapasztalata, rutinja, fiatal kora révén segíthet „nyerővé tenni” a sok kiváló labdarúgót felvonultató, de csapatként a várakozásoktól elmaradó „vörös ördögöket”.

Anno a kapitányi posztra kiszemelt Ralf Rangnick vetette fel, hogy kinevezése esetén Henry lesz a segítője, és az ötlet annyira megtetszett a belga szövetségnek, valamint a végül ténylegesen a csapat élére állított Roberto Martíneznek, hogy nem hagyták futni a francia legendát.

Bár a közhiedelem szerint Henry – futballistamúltjának megfelelően – a belga válogatott támadóival foglalkozik, ő egy másik beszélgetésben cáfolta ezt. „Titi” tavaly februárban a Team Duga vendége volt – a Radio Monte Carlo műsorának a korábbi válogatott csapattárs, Christophe Dugarry a házigazdája, s többek között Frank Leboeuf és Emmanuel Petit is állandó beszélgetőtárs.

„Nem azért vagyok a belga válogatottnál, hogy csak a csatárokkal foglalkozzak. Nemcsak velük dolgozom, hanem a többiekkel is. A kapitány kiadja az utasítást, ebben ő nagyon jó, én meg végrehajtom, segítek neki mindenben. Ő dolgozza ki a taktikát, mi, a segítői természetesen elmondjuk véleményünket az edzésmunkáról, az ellenfélről, arról, hogy kit kellene a csapatba állítani, de a végső döntés az övé. Az edzői csapatunk kiváló, Roberto Martíneznél jobb főnököt nem is álmodhatnék. Jól megértjük egymást, közel áll hozzám a világlátása.”

Szemtanúk szerint Henry vérbeli pedagógusként bánik a játékosokkal az edzéseken; ha úgy látja jónak, félrevonja őket, és a fülükbe súgva ad tanácsokat, de ha szükségesnek érzi, felemeli a hangját. A futballisták értékelik, hogy sokat tréfálkozik, nevet, s bár viselkedése révén sokszor eltűnni látszik a korkülönbség, a tisztelet, a rajongás iránta szinte tapintható.

„Látni kell, hogyan néznek rá a játékosok. Megfizethetetlen élmény” – idéz a Guardian egy belga szövetségi alkalmazottat.

Vajon egyszer a francia válogatott is profitálhat az edzői tudásából? Lesz-e belőle például Deschamps segítője? Az említett 2017-es Duga-beszélgetés óta sok idő eltelt, sok minden megváltozott, de Henry problémaközelítése aligha.

„Egyelőre az inaséveimet töltöm, egy senki vagyok, aki próbálja elsajátítani az edzői szakmát. Mélyen tisztelem Noël Le Graëtet (a francia szövetség elnökét), és sohasem fogok kilincselni. Egyelőre annyi történt, hogy kaptam egy ajánlatot (a belgáktól), és azt elfogadtam. Hogy leszek-e a francia utánpótlás-válogatott kapitánya? Nem tudok olyasmiről beszélni, aminek nincs aktualitása. Csak olyasmiről, amit felajánlottak.”

A legyőzött ellenfélről sem illik megfeledkezni (Fotó: AFP)
A legyőzött ellenfélről sem illik megfeledkezni (Fotó: AFP)

 

Most, hogy meglehetősen sikeresnek tűnik Henry belgiumi szerepvállalása, a francia sajtó Noël Le Graëtnél is rákérdezett: hogyhogy nem alkalmazzák hazájában a válogatott 51 gólos gólrekorderét?

„Kicsit szem elől tévesztettük. Az élet már csak ilyen: nagyon régóta Angliában él, nincs szoros kapcsolata a szövetségünkkel – sajnálkozott a francia labdarúgás irányítója. – De mi is látjuk, hogy jelenlétében megnőtt a belga válogatott támadókedve. Szerintem nagyon helyesen tette, hogy Zidane útját választotta, azaz segítőként teszi meg az első lépéseket az edzői pályán. Egy válogatott mellett ez szerencsésebb, mint egy klubnál, noha ő alighanem szívesebben vágott volna bele az Arsenalnál. Nincs kétségem afelől, hogy idővel remek edző válik belőle.”

Sajtóbeszámolók szerint bármelyik belga labdarúgó ül is ki az újságírók elé az oroszországi világbajnokságon, nincs esélye elkerülni a kérdéseket: Milyen érzés egy pályán lenni Henryval? Mivel hatott rá a leginkább? Miben segít a tapasztalata?

Henry jelenleg heti 2500 eurós fizetésért végzi a munkáját, a futballistaberkekben nem túl nagynak számító summát állítólag jótékony célra fordítja, és egyelőre – Martínezzel ellentétben – nem fogadta el a belga szövetség szerződéshosszabbítási ajánlatát.

Pedig úgy tűnik, az együttműködés igencsak gyümölcsöző…

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
ELŐDÖNTŐ

Kedd
20.00:
Franciaország–Belgium (Szentpétervár) (Tv: M4 Sport)
Szerda
20.00:
Horvátország–Anglia (Moszkva, Luzsnyiki Stadion) (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik