Neymarnyi különbség: Brazília legyűrte Mexikót

ILKU MIKLÓS (SZAMARA)ILKU MIKLÓS (SZAMARA)
Vágólapra másolva!
2018.07.02. 18:47
Zöld és sárga pólót viselő szurkolókkal telt meg Szamara belvárosa már hétfő reggel, mindenki tudta, hogy Brazília és Mexikó nyolcaddöntője következik a Kozmosz Arénában. A drukkerek között feszültségről szó sem volt, együtt pózoltak a stadion bejáratánál, sőt, még a Franciaország ellen búcsúzó Argentínán is együtt nevetgéltek.
Neymar góllal és gólpasszal járult hozzá a brazilok sikeréhez (Fotó: AFP)
Neymar góllal és gólpasszal járult hozzá a brazilok sikeréhez (Fotó: AFP)

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

BRAZÍLIA–MEXIKÓ 2–0 (0–0)

Szamara, Kozmosz Aréna, 41 970 néző. Vezette: Rocchi (olasz)
Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Filipe Luís – Paulinho (Fernandinho, 80.), Casemiro – Willian (Marquinhos, 91.), Philippe Coutinho (Firmino, 86.), Neymar – Gabriel Jesus. Szövetségi kapitány: Tite
Mexikó: Ochoa – E. Álvarez (J. dos Santos, 56.),Ayala,Salcedo, Gallardo – H. Herrera, R. Márquez (Layún, a szünetben), Guardado – Vela, J. Hernández (R. Jiménez, 60.), Lozano. Szövetségi kapitány: Juan Carlos Osorio
Gólszerző: Neymar (51.), Firmino (88.)
Sárga lap: Luís (43.), Casemiro (59.), ill. E. Álvarez (38.), H. Herrera (55.), Salcedo (77.), Guardado (93.)

A pályán viszont volt feszültség. A mérkőzés első perceiben Mexikónál volt többet a labda, jól kezdtek a zöld mezesek, akik közül többen ugyanannál a fodrásznál járhattak, Carlos Salcedo és Javier Hernández is szőke hajjal lepett meg mindenkit. Rendkívül elszántnak tűntek, bátran futballoztak, a védők ugyanúgy bevállaltak cseleket, mint a támadók. A két szélen sok galibát okoztak a brazilok védelmének, Fagner és Filipe Luís sem mindig állt a helyzet magaslatán. Hirving Lozano sokszor pazar technikai megmozdulásokkal rukkolt ki, a mexikói közönség azon nyomban skandálni is kezdte a nevét.

Az első félidő derekán kezdett éledezni Brazília, amikor a rekkenő hőségben rögtönzött ivószünetet tartott a selecao Paulinhónak köszönhetően – a Barcelona középpályását faultolták, és kicsit élvezte a Kozmosz Aréna gyepének puhaságát. Nem sokkal később Neymar villant meg: a PSG sztárja két védőt is elfektetett a tizenhatoson belül egy lövőcsellel, de Guillermo Ochoa jól zárta a szöget, és védte a lövést.

Innen átvette az irányítást Brazília, Gabriel Jesusnak volt egy blokkolt lövése, ami után rögtön Philippe Coutinho fölé durrantott. A mexikóiak a szögletek védekezésénél is bátrak voltak, három támadót hagytak a felezőnél, ami ugyan veszélyes taktika, de többször ellentámadást tudtak vezetni. A brazilokat, ahogy elkezdték járatni a labdát, és saját térfelükön megcsináltak néhány passzt, hangos füttyszó kísérte. Ez azonban cseppet sem zavarta meg őket, keresték a rést az amúgy szervezett mexikói védelmen. A második játékrész elején meg is találták. Coutinho jobb alsóba tartó lövését még védte Ochoa, nem sokkal később viszont már ő is tehetetlen volt. A támadás Neymartól indult, úgy gondolta, négy védőt is ki tud cselezni, de mikor látta, hogy lehetetlen küldetésre vállalkozik, inkább Willianhez sarkazott. A villámléptű szélső az alapvonal felé tolta a labdát, majd néhány lépés után gyengén lőtt – így lett tökéletes a középen berobbanó Neymarnak, aki közelről a kapuba kotorta a labdát.

A gól megnyugtatta a brazilokat, a mexikóiakat viszont egyre idegesebbé tette, gyarapodott a kemény belépők száma. A már-már szokásosnak mondható Neymar-nagyjelenet sem maradt el: a támadó a csereként beálló Miguel Layúnnal ütközött, a földön maradt, a mexikói középpályás el akarta venni tőle a labdát, a lassítások alapján mindezt úgy tette, hogy kicsit rálépett a bokájára. Neymarnak sem kellett több: világfájdalmat tükröző arccal gurult ide-oda az emberként felpattanó brazil kispad előtt. Nagy baja azért nem esett...

A hajrában hiába került mezőnyfölénybe Mexikó, a többnyire Lozanótól és Carlos Velától érkező beadások pontatlanok voltak, az átlövési kísérletekbe beleléptek a brazil védők. A kihagyott helyzetek megbosszulják magukat, ahogy tartja a sportág szállóigéje, ez ismét bebizonyosodott. Egy labdavesztést követően Neymar száguldott a tizenhatoson belülre, lecsorgó lövését Roberto Firmino pedig az üres kapuba juttatta.

Két kísértetiesen hasonló gólt lőtt Brazília, amely győzelmével a negyeddöntőbe jutott, Mexikó meg sorozatban hetedszer is a legjobb tizenhat között fejezte be vb-szereplését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik