Dopping: aranylabdások is érintettek lehetnek?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.02. 20:24
null
Képünk illusztráció (Fotó: AFP)
A német ARD televízió vasárnap esti egyik műsorában a brazil labdarúgás doppingfertőzöttségéről közölt riportot („Hétpecsétes doppingtitok: a brazilok tizenkettedik embere. Csalás a futball hazájában”), egyebek mellett azt sugallva, hogy akár két aranylabdás labdarúgó, Kaká és Rivaldo is kaphatott tiltott szerekből az elmúlt években.

 

A súlyos következményekkel járó orosz doppingbotrány kirobbantásában is kulcsszerepet játszó ARD tényfeltáró újságírói a brazil futball egynémely hírességével jó kapcsolatot ápoló Mohamad Barakatot cserkészték be, és már az első viziten elérték, hogy a Dél-Amerikában jól ismert Sao Pauló-i „csodadoktor” tiltott szert (anastrozol) írjon fel a magát profi sportolónak kiadó páciensnek.

„A hormonok az élet elixírjei. Meglátod, repülni fogsz tőlük, sokkal jobban érzed majd magad a bőrödben” – mondta a fedett személynek Barakat, sőt összehozta egy tiltottszer-kereskedővel is, aki további szteroidokkal kecsegtette (nandrolon, tesztoszteron, oxandrolon).

A riportban megszólal egy neve elhallgatását kérő „top sportoló”, azt állítván, hogy Barakat bárkivel hajlandó együttműködni, aki megfizeti a szolgálatait: „Tudomásom van arról, hogy az ügyfélköréhez tartozott a világfutball nem egy híressége”.

Az ARD emlékeztet, hogy Barakat – akinek milliós követőtábora van az Instagramon – a közösségi médiában többször posztolt közös fotókat Kakával, Rivaldóval és Nilmarral.

A televíziósok sietve hozzátették: nincs bizonyítékuk arra, hogy a „csodadoktor” kezelte is őket, azt viszont maga Barakat ismerte el, hogy 2013-ban ügyfele volt a perui Paolo Guerrero, aki akadt már fenn doppingvizsgálaton.

„Valósággal repült a pályán” – posztolta anno Barakat a sérülés után általa gyógykezelt Guerrero állapotáról. A világbajnokságon is látott perui labdarúgó nem reagált az ARD megkeresésére.

A német televízió újságírói tavaly egy másik brazil „csodadoktor”, Júlio César Alves nyomába eredtek – róla makacsul azt pletykálják Brazíliában, hogy válogatott labdarúgók doppingolásában vállalt szerepel (a jelenlegi keret tagjai közül Frednek volt is eltiltása 2015-ben). A fedett újságíróknak ő is minden további nélkül felírt tiltott szert.

Az ARD emlékeztet: a világon Brazíliában regisztrálják a legtöbb, futballal összefüggő doppingesetet (a WADA szerint egy év alatt 17-et). A gyanúba keveredő Barakat és Alves ellen folyt/folyik hatósági vizsgálat Brazíliában, ám ezek elhalnak, nem születik marasztaló ítélet.

Még úgy sem, hogy rejtett kamerás újságírói filmfelvétel is készült arról, amint Barakat tiltott szert ír fel egyik ügyfelének. A 2013-as felvételen az éppen hormonkészítményeket felíró doktor szájából elhangzik: „Naponta háromszor vedd be ezt. Reggelihez, ebédhez, vacsorához. Reggelihez, ebédhez, vacsorához.”

Luis Hortá, a brazil doppingellenes rendszer felépítésében segédkező portugál orvos is megszólalt a riportban, és elkeseredetten arról beszélt: a gyanúba keveredő sportolók védekezése mindig ugyanarra az érvre épül („a személyre szabott orvosi készítménybe szennyezett összetevő került”), védőügyvédeik névsora azonos, az esetleges szankciók enyhék – és összességében nem sok jele van annak, hogy Brazíliában komolyan vennék a doppingellenes harcot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik