Bejött a süket macska jóslata – Szeli Mátyás helyszíni jelentése

Vágólapra másolva!
2018.06.14. 20:19
null
Achilles, az orosz tippmixkirály (Fotó: AFP)
Miután a nyitóünnepség utolsó szólamai is elhaltak, valamint Vlagyimir Putyin elnök, illetve Gianni Infantino FIFA-elnök is megtartotta a beszédét, a himnuszok után már „csak” az Oroszország–Szaúd-Arábia nyitó mérkőzés volt hátra.

 


Végre képet kaphattunk arról, tényleg indokolt-e az oroszok borúlátása. Vajon joggal a legalacsonyabban rangsorolt válogatott a házigazda a résztvevők közül? Tényleg ennyire hiányzik a kreativitás a csapatból?

Persze a szaúdiaknak is kijutott a jóból. Az ázsiaiak egy partneri megállapodásnak köszönhetően „kikölcsönöztek” jó néhány játékost Spanyolországba, de a kaland nem sült el jól, mert a többség alig vagy egyáltalán nem játszott. Mindemellett Bert van Marwijk a sikeres kvalifikáció után távozott a válogatott éléről (az ausztrálok kapitányaként viszont itt van a tornán), így utódjának, Juan Antonio Pizzinek ez volt az első tétmérkőzése a kispadon.

No meg a „természetfeletti” erők is ellene szóltak.

Nyolc évvel ezelőtt Paul, a polip volt a torna fő jósa, most Achilles, a süket szentpétervári macska vette át a szerepét. A hazafias cica a mérkőzés előtt a házigazdák győzelmét jósolta, de vélhetően ez azért nem nyugtatta meg az oroszokat.

Egy biztos, a szbornaja semmit sem bízott a szerencsére, feltüzelve lépett pályára, nyilvánvaló volt, hogy hazai közönség előtt nem akar leszerepelni. Ezt a közönség is díjazta, mert egy-egy lecsúszott lövés is hatalmas hangorkánt váltott ki, aztán a vezető gólnál szinte fülsiketítő volt a hazaiak diadalüvöltése.

Bár a gólt Jurij Gazinszkij szerezte (neki ez volt az első a válogatottban), érdemes kiemelni Alekszandr Golovint, hiszen az ő beadása után született a találat. A CSZKA Moszkva 22 esztendős középpályása nemcsak a keret legfiatalabb, hanem a csütörtöki meccs alapján a legkreatívabb és legtechnikásabb játékosa is, aki rengeteget mozgott, hogy ezzel is megzavarja a védősort.

A szaúdi csapatról szóló ismertetőkben általában kiemelték, hogy amíg korábban elsősorban az ellentámadásokra épített, Pizzi kinevezése óta igyekszik többet tartani a labdát. A zöld mezesek csütörtökön a gyors kontráknál pontatlanok voltak, ha pedig megkíséreltek támadást építeni, azok orosz labdaszerzéssel vagy gyenge próbálkozásokkal végződtek.

Az oroszokat meg mintha furcsa balszerencse-sorozat sújtaná. A tornát megelőző hónapokban három alapemberük súlyosan megsérült, most meg a félidő vége előtt Alan Dzagojevet le kellett cserélni. Gyenyisz Cserisev váltotta, aki udvarias tapsot kapott a beállásakor. A Spanyolországban nevelkedő játékost a torna előtt kikezdték, mert állítólag nem volt hajlandó oroszul nyilatkozni a spanyolok elleni felkészülési meccs után, és csak a spanyol média képviselőivel állt szóba.

Ha voltak bármiféle fenntartások vele kapcsolatban, gyorsan eloszlottak, hiszen ő duplázta meg az oroszok előnyét. Golovin ebben a támadásban is benne volt, majd ő készítette elő a fordulás után a harmadik gólt is.

Az élőkép szép volt, de az orosz szurkolók visszafogottan buzdították a csapatukat (Fotó: AFP)
Az élőkép szép volt, de az orosz szurkolók visszafogottan buzdították a csapatukat (Fotó: AFP)

Hetvennyolcezer néző ide vagy oda, nem állítható, hogy kilencven percig tartó szüntelen szurkolás jellemezte a mérkőzést. Mondjuk a végén megint megjött a hangjuk, amikor a biztos győzelem tudatában az oroszok már színezték is a játékot. Az utolsó percekben Cserisev parádés gólt rúgott külsővel, aztán Golovin tette fel az i-re a pontot szabadrúgásból.

Az oroszok így 5–0-ra diadalmaskodtak, nem mellesleg az idén először nyertek mérkőzést, s éppen az eddigi legfontosabbat.

A szbornaja nem futballozott lehengerlően (ellenfele sem volt világverő), viszont fölényesen nyert, kíváncsian várjuk, hogyan reagálnak a szkeptikusok. Azt mi is átérezzük, milyen, amikor egy ország igencsak visszafogottan vár egy tornát, aztán mekkora lökést tud adni az első csoportmeccsen kiharcolt siker. Ez a diadal erőteljes válasz a kritikákra, persze orosz szempontból ez csak akkor igazán értékes, ha sikerül kivívni a továbbjutást.

Szaúd-Arábia a csütörtöki produkciója alapján nem sok mindenben bízhat. Mondjuk az kicsit erős volt, hogy Juan Antonio Pizzitől a lefújás után néhány perccel megkérdezték, szerinte kirúgják-e még a torna vége előtt, illetve hogy elemezte-e az oroszok játékát a találkozót megelőzően.

Az oroszok is panaszkodtak a negatív hozzáállásra, de a jelek szerint Pizzi sincs könnyű helyzetben.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

OROSZORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA 5–0 (2–0)
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Pitana (argentin)
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov (Kuzjajev, 64.), Dzagojev (Cserisev, 24.), Golovin – Szmolov (Dzjuba, 70.) Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
SZAÚD-ARÁBIA: al-Majuf – al-Breik, Oszama Havszavi, Omar Havszavi, al-Sahrani – Otajf (al-Muvallad, 64.), al-Dzsasszim, al-Faradzs – al-Sehri (Bahebri, 73.), al-Davszari, al-Szahlavi (Assziri, 84.). Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi
Gólszerző: Gazinszkij (12.), Cserisev (43., 91.), Dzjuba (71.), Golovin (94.)
Sárga lap: Golovin (88.), ill. al-Dzsasszim (93.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik