Vb 2018: „Bárkit le tudunk győzni” – megnőtt az oroszok étvágya

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.06.20. 19:57
null
Máris ódákat zengenek az orosz válogatottról (Fotó: AFP)
A házigazdák közül minden idők egyik legjobb világbajnoki rajtját produkálta Oroszország, amely két fordulót követően hat ponttal és meggyőző gólkülönbséggel (8–1) vezeti az A-csoportot. A szurkolók hajnalig ünnepelték az Egyiptom elleni keddi győzelmet, a média történelmi sikerről és megnyugvásról írt. Szentpétervárról jelentkezünk.

A fáradtság ezúttal kellemes terhét cipelő orosz labdarúgók széles mosollyal az arcukon vánszorogtak ki az öltözőből Egyiptom legyűrése után. Az azóta már biztos továbbjutó hazaiak tettek is a sikerért, a statisztikák szerint az első két találkozójukon csapatszinten mindenkinél nagyobb futómennyiséget (118 és 115 km) produkáltak.

Ha valaki tudja, milyenek a kemény, hajtós meccsek, akkor az az angol Premier League-et is megjárt Jurij Zsirkov. A Chelsea korábbi légiósa azon kevesek egyike volt, aki odavonszolta magát az őt milliónyi kérdéssel váró újságírósereghez.

„Jó mérkőzést játszottunk, nagyon boldogak vagyunk. Fizikailag és mentálisan is rendben van a csapat – mondta elhaló hangon a 34 éves balhátvéd, akinek fő feladata Mohamed Szalah semlegesítése volt. – Készültünk belőle, úgy érzem, hatékonyan ki is tudtuk venni a játékból. Egyiptom egyébként nem lepett meg, nem igazán tudott újat mutatni. Kihasználtuk a helyzeteinket, eddig kettőből kettőt nyertünk, nagyon jó a hangulat az öltözőben."

ÍGY LÁTTÁK A KAPITÁNYOK
Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: Az ellenfélnek egyre nagyobb szüksége volt a jó eredményre. Azzal, hogy a második félidő elején betaláltunk, csak még idegesebbekké tettük őket. Ezt az előnyünkre fordítottuk, nem sokkal később újabb gólokat szereztünk. Ilyen a futball, a dolgok gyorsan változnak. Néha egy tizedmásodperc is elég, hogy a magad javára fordítsd a mérkőzést.
Héctor Cúper, az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya: Jól védekeztünk, volt egy gyengébb 10-15 percünk, amiatt veszítettük el a találkozót. Nem hiszem, hogy a koncentráció hiánya okozta ezt, ha egy világbajnokságon játszol, nem lehet kizökkenteni. De hibákat elkövetünk néha, elég egy rossz lépés, vagy ha valaki elszámolja magát. Voltak helyzeteink is, ám nem voltunk elég hatékonyak és a szerencse sem a mi oldalunkon állt.

A két meccsen két gólt szerző Artyom Dzjuba testbeszédéből sugárzott, hogy az önbizalma a helyén van – úgy sétált a folyosón, mintha a Bajnokok Ligája-döntőjében diadalmaskodtak volna, majd egy nagyon rövid kérdés és válasz után előkapta a telefonját, és hanyagul jelezte, neki bizony mennie kell. „Örülök az újabb győzelemnek, és hogy sikerült betalálnom, most már meg akarjuk nyerni a csoportot. Csak ez lehet a célunk a harmadik fordulóban!" – jelentette ki határozottan a termetes csatár, aki 79. percbeli lecseréléséig óriási harcot vívott a hórihorgas egyiptomi belső védőkkel.

A mosolyt Jurij Gazinszkij arcáról sem lehetett letörölni, s a 28 éves középpályás kis betekintést engedett az orosz öltözőben elhangzottakra. „Jól megoldottuk Szalah semlegesítését, remek formában vagyunk, mindenki magabiztos. Sztanyiszlav Csercseszov az öltözőben gratulált a csapatnak, és azt mondta, történelmi győzelmet arattunk, amire büszkék lehetünk. Nagyon várjuk az Uruguay elleni találkozót."

A szövetségi kapitány mintha összebeszélt volna az orosz sajtóval. A Szport-Ekszpressz nevű napilap ugyanúgy a történelmi jelzőt használta az Egyiptom elleni sikerrel kapcsolatban, míg a címlapján nagy betűkkel hirdette, hogy a nyolcaddöntő küszöbén a szbornaja. A játékosok értékelését pedig így vezette fel: „Szalah? Cserisev! Dzjuba! Csercseszov!". A lap főmunkatársa, Alekszej Zinyin elemzésében remekül visszaadta az ország közhangulatát.

„A köztelevízió kommentátora még 3–0-nál is idegeskedett, nehogy elveszítsük a mérkőzést, számolta vissza a perceket. De a sok-sok aggodalom már a múlté. Nincs ugyan kiváló csapatunk, de ami megvan ebben a keretben, abból eddig kihoztuk a maximumot. Az első két meccsen elvégezték a feladatukat a játékosok. Jöhet a nyolcaddöntő."

A válogatottba vetett hit egyre nagyobb: a sportbox.ru már a 2008-as Európa-bajnokságot emlegette, amelyen az oroszok az elődöntőben kaptak ki a későbbi győztes Spanyolországtól. A portál szerint hasonló sikerre hivatott a jelenlegi gárda is. A világbajnokság szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója, Alekszej Szorokin még ennél is messzebbre ment. „Annyira egységes ez a csapat, hogy bárkit képes legyőzni ezen a vébén" – mondta a Russia Todaynek, amely egyébként szolidan tálalta a győzelmet: „tettük, amit tennünk kellett".

A szurkolók megadták a módját az ünneplésnek (Fotó: AFP)
A szurkolók megadták a módját az ünneplésnek (Fotó: AFP)


Kevésbé voltak visszafogottak az orosz szurkolók a lefújás után: Moszkva és Szentpétervár belvárosában is hatalmas ünneplést rendeztek. A hajnali kettőig meghosszabbított menetidejű metrókon szinte mindenhol zúgtak az orosz rigmusok, az autósok megtöltötték a főutakat dudaszóval. Üröm volt az örömben a drukkerek számára, hogy másnap munkanap jött, így a bulit nem folytathatták reggelig.

FIFA VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ

OROSZORSZÁG–EGYIPTOM 3–1 (0–0)
Szentpétervár,Kresztovszkij Stadion,64 468néző.Vezette:Cáceres (paraguayi)
OROSZORSZÁG:Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Zsirkov (Kudrjasov, 86.) – Gazinszkij, Zobnyin – Szamedov, Golovin, Cserisev (Kuzjajev, 74.) – Dzjuba (Szmolov, 79.).Szövetségi kapitány:Sztanyiszlav Csercseszov
EGYIPTOM:el-Senavi – Fati, Gabr, Hegazi, Abdel-Safi – Elneni (Varda, 64.), Hamed – Szalah, Szaid, Trézéguet (Szobhi, 68.) – Mohszen (Kahraba, 82).Szövetségi kapitány:Héctor Cúper
Gólszerző:Fati (47. – öngól), Cserisev (59.), Dzjuba (62.), ill. Szalah (73. – 11-esből)

Sárga lap:Szmolov (84.), ill. Trézéguet (57.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik