Átutazott ország, meccskezdés hajnali 4-kor: az orosz keletnek nem könnyű a vb

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.24. 06:41
null
Az orosz kelet nincs épp közel a vb-hez: van, hogy hajnali meccsnézéseket kell szervezni (Fotó: AFP)
Mivel Oroszország ázsiai része – Jekatyerinburg kivételével – „nem játszik” a labdarúgó-világbajnokságon, az orosz kelet háttérbe is szorul. Jellemző, hogy Jekatyerinburg a transzszibériai vasútvonal „eleje”, csupán 1816 kilométerre a moszkvai Jaroszlavszkij pályaudvartól. A vonal csaknem 7500 kilométert halad még keleti végpontja, Vlagyivosztok felé. Mikor és hogyan nézik az orosz drukkerek a nemzeti csapat mérkőzéseit a Távol-Keleten, és mennyi erőfeszítésbe kerül nekik, ha mérkőzést akarnak nézni?

Jevgenyij Konovalov újságíró, blogger, és az orosz mérkőzéseket egy „Vlagyivosztok” feliratú orosz zászlóval nézi. Azon szerencsések közé tartozik, akik el tudtak utazni az orosz Távol-Keletről a világbajnokságra – Konovalov feleségével, fiával és édesapjával érkezett a vb-re, három generáció nézi egyszerre az orosz válogatottat.

Nem mindennapi út ez, „életük vakációja”, lévén Vlagyivosztokból irgalmatlanul sokat kell utazni a világbajnokságra. Konovalov és családtagjai az orosz–egyiptomi mérkőzésre kaptak jegyet, amelyet Szentpéterváron rendeztek meg, légvonalban 6537, közúton 9609 kilométerre. Összehasonlításul: ha a New Yorkban élő drukker akart kimenni ugyanerre a mérkőzésre, neki nagyjából ugyanolyan távot kellett volna megtennie. Egy kalinyingrádi mérkőzés esetén a New York-i drukker már közelebb lenne, mint a vlagyivosztoki szurkoló!

„Ez volt az álmom, és édesapám álma is, aki ötven éve nézi a világbajnokságokat. A fiamnak pedig meg akartam mutatni egyrészt az ország nagyvárosait, másrészt a valódi csúcsfutballt. Valami csoda folytán kaptunk jegyet az orosz–egyiptomi meccsre, és június huszonötödikén megyünk az orosz–uruguayi mérkőzésre is, Szamarába. Bárhol is legyen a nyolcaddöntő, követjük a csapatot. Elképesztő ez a forgatag, valódi futballünnep, olyan, amit mi már aligha fogunk még egyszer látni Oroszországban. A külföldi drukkerek, akikkel találkoztunk, imádják az egészet, ráadásul olcsónak is vélik az országot. A stadionokban és a hivatalos szurkolói zónákban a FIFA határozza meg az árakat, nekünk, orosz embereknek azok kicsit magasak. A világbajnokság előtt a szállások árát rettenetesen megdrágították, szinte mindegyik szálloda tízszeresére emelte az árait, de ahogy kiderült, hogy annyian azért mégsem érkeznek a mérkőzésekre, visszaestek azok a normális szint közelébe”magyarázta Konovalov. A nyolcaddöntőre neki és családjának vagy Szocsiba (ha az orosz válogatott megnyeri csoportját), vagy Moszkvába (ha második lesz) kell utaznia.

Vlagyivosztoknak ezt hozta a vb: a vb-trófeával a városba érkező Gilberto Silva jótékonysági mérkőzésen játszik a helyiekkel (Fotó: AFP)
Vlagyivosztoknak ezt hozta a vb: a vb-trófeával a városba érkező Gilberto Silva jótékonysági mérkőzésen játszik a helyiekkel (Fotó: AFP)

Utazási szempontból az orosz drukkerek lehet, hogy a csoportmásodik helyért szorítanak: ha ugyanis Uruguay mögött végez a válogatott, akkor a Szocsi–Nyizsnyij Novgorod–Szentpétervár–Moszkva országjárás helyett (ez a döntőig vezető út lenne) Moszkva–Szocsi–Moszkva–Moszkva út várna rájuk. Kicsit egyszerűbb – persze abban még mindig kevesen reménykednek, hogy az orosz válogatott július közepén is aktív résztvevője lesz a vb-nek.

Az otthon maradt drukkereknek sem könnyebb. A New York Times riporterei a burjátföldi Ulan-Udéból nézték az Oroszország–Egyiptom találkozót, amely a helyieknek azt jelentette, hogy hajnali két óráig ki kellett húzniuk, ha látni akarták saját országuk csapatát. Mármint a kezdéshez, mert a mérkőzés után hajnali négykor kászálódhattak hazafelé azok, akik végig bírták az éjszakázást. Vlagyivosztokban a lakosság egy része munkába menet figyelte már ugyanezt a mérkőzést, lévén az orosz–egyiptomi az ottani időzónában hajnali 4-től 6 óráig tartott.

Ulan-Ude, Burjátföld, buddhista kolostor. Távol a torna forgatagától (Fotó: AFP)
Ulan-Ude, Burjátföld, buddhista kolostor. Távol a torna forgatagától (Fotó: AFP)

Ahogy az amerikai lap tudósítói érzékeltették: Ulan-Udéból vonattal két nap a legközelebbi vb-helyszín, Jekatyerinburg. Repülővel hat óra. Átszállással. Nincsenek transzparensek, nincsenek vb-vel kapcsolatos feliratok, de az orosz válogatott teljesítményét ugyanúgy figyelemmel kísérik a helyiek.

„Hazamegyek, beállítom az órámat, felkelek kicsivel kettő előtt, megnézem a meccset, visszaalszom. A legtöbb ember itt ugyanezt csinálja. Mindenki nézi a mérkőzéseket, most még azok is, akiket egyébként nem érdekel a sport”magyarázta a New York Timesnak egy helyi tévébemondó, Szergej Szogolov.

A nyitó mérkőzésre (ez „emberi időben”, este 11 órakor kezdődött Ulan-Udéban) közös meccsnézést szerveztek a helyi stadionba, és ki is ment néhány ezer ember. Az Egyiptom elleni mérkőzés már olyan késői volt, hogy arra nem lehetett a stadiont kinyitni. Maradtak a kocsmák és az otthoni készülékek – mielőtt el kellett volna indulni munkába.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik