A vb-újonc Szellemecske szellemgóljával ragadta meg az utolsó esélyt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.12. 17:51
null
Román Torres gólja juttatta ki Panamát az oroszországi vb-re – nemzeti hős lett (Fotó: AFP)
Fennállása első világbajnokságára készül Panama, melynek csapata magját olyan harmincas futballisták alkotják, akik másfél évtizede szolgálják a nemzeti együttest, s évről évre jobb játékot mutatva az utolsó lehetőségüket használták ki arra, hogy vb-n szerepeljenek. Köztük van egy korábbi Honvéd-labdarúgó is, a szövetségi kapitány pedig már a harmadik válogatottjával jutott ki világbajnokságra – s ki tudja, ha nem ver meg egy nőt az utcán, még talán Kolumbia szakvezetője lenne.

Panama évtizedeken át az Atlanti- és a Csendes-óceánt a hajóforgalom számára összekötő csatorna, az elmúlt években pedig a világ üzleti titkainak ezreit felfedő Panama Papers dokumentumtár miatt kerülhetett be a nemzetközi hírek sorába. A héten a sportvilág is felfedezte a Magyarországnál valamivel kisebb területen, Costa Rica, a Karib-tenger, Kolumbia és a Csendes-óceán között fekvő államot, amelynek nemzeti sportága mind ez idáig a baseball volt.

Panama labdarúgó-válogatottja először az 1978-as világbajnokságra nevezett, de eddig az összes selejtezőben elbukott. Négy évvel ezelőtt majdnem interkontinentális pótselejtezőt játszott, csakhogy a CONCACAF-zóna kvalifikációjának utolsó mérkőzésén a 90. perc után kapott ki az Egyesült Államoktól 2–1-ről 3–2-re, és csúszott vissza így Mexikó mögé.

A POKOLBÓL INDULTAK

Akkor hatalmas volt a bánat Panamában, ám a 2000-es évek eleje óta épülő nemzeti csapat nagyon jó úton járt, és a kolumbiai Hernán Darío Gómez szövetségi kapitánnyá való kinevezése után el is érte a célját, a szintén újonc Izlandot követve a 79. nemzeti csapat lett, amely szerepelhet a világbajnokságon.

KATONAI DIKTATÚRA UTÁN DEMOKRÁCIA ÉS SZEGÉNYSÉG
Panama kétes szociális háttere a történelméből is adódik. Az országban sokáig katonai diktatúra működött, virágzott a korrupció, Manuel Noriega elnök pedig 1989 után azért került börtönbe, mert fény derült rá, hogy a kolumbiai drogkartellel üzletelt. Ekkor az amerikaiak katonai akció keretében hatoltak be Panamavárosba, hogy felszámolják Noriega hatalmát, és visszaállítsák a demokráciát.
A helyzet rendeződött, de a lakosság 37 százaléka még mindig létminimum alatt él, a nagy szegénységben az elkeseredett fiatalok a droghoz és a fegyverhez nyúlnak, s szembekerülnek a törvénnyel.

Gary Stempel, aki az 1990-es évek közepéig a Millwallnál dolgozva megismerte az angol labdarúgás minden árnyoldalát, 2002-ben és 2003-ban a panamai U20-as és U23-as nemzeti csapat edzője volt, s ott rádöbbent, hogy sokkal rosszabb is létezik.

„Amikor a közép-amerikai torna elődöntőjében játszottunk Hondurasban, elkövettem a szünetben azt a hibát, hogy a játékvezető mellett mentem az öltözőbe. Úgy megdobálták vizeletet tartalmazó zacskókkal, hogy az öltözőben iszonyatos bűzt árasztva tartottam meg a beszédemet" – emlékezett vissza az apja révén félig panamai Stempel az akkori körülményekre.

A panamai válogatott játékosok zöme akkoriban büntetett előéletű volt, és szinte mindenki túl volt már olyan csonttörésen, amit nem a pályán szenvedett el, hanem az utcán. José Graces pedig nem azért kapta a Pisztoly becenevet, mert jól célzott a labdával...

2001 ÓTA ÉPÜL A MAI CSAPAT

Az akkori utánpótláscsapat adja a mai sikeres válogatott gerincét is.

A CSATORNA ÉS AZ USA HATÁSA ALATT

A most négymilliós lakosságú Panama 300 éven át spanyol, majd az 1900-as évek elejéig kolumbiai fennhatóság alá tartozó ország gazdasági jelentősége a kereskedelmi útvonalaiból adódtak. Kolumbiától az 1900-as évek elején a Panama-csatornát építő Egyesült Államok segítségével vált függetlenné Panama, amelynek területén előbb vasúton, majd az 1914-re elkészült csatornán kötötték össze az Atlanti- és a Csendes-óceánt. A világkereskedelemben megjelenő áruk tíz százaléka áthalad itt, ami jelentős bevételhez juttatja a mindenkori hatalmat, és máig az ország egyik legjelentősebb bevételi forrásának számít.

A panamai válogatott történetének tíz legtöbbszörös válogatott játékosából kilenc a mai napig aktív. A vb-re kijutó gárdában öten járnak száz válogatottság fölött, s legkésőbb az oroszországi tornán még ketten csatlakozhatnak hozzájuk. Blas Pérez, Luis Tejada és Felipe Baloy 2001, Gabriel Gómez és Jaime Penedo 2003 óta kirobbanthatatlan a nemzeti csapatból. Annyit játszottak együtt, hogy 2007-re igazán megbízható együttessé vált a panamai válogatott.

A Copa Centroamericanán 2007 óta hat tornából ötöt a dobogón zárt a csapat, 2009-ben (immár Stempel irányításával) győzött is, s ami ennél is nagyobb bravúr, hogy az Arany-kupán 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben is dobogós lett a válogatott, s csak percekre volt attól, hogy a 2014-es vb interkontinentális pótselejtezőjén összecsaphasson Új-Zélanddal.

Akkor a már biztos vb-résztvevő Egyesült Államok tett egy szívességet Mexikónak, de most Panama örülhetett, köszönhetően a Costa Rica ellen szerzett fantomgólnak, valamint Román Torres 88. percben lőtt győztes találatának, amely őrületbe kergette az országot.

A LEGTÖBBSZÖRÖS PANAMAI VÁLOGATOTTAK
Poszt
A válogatottban
Válogatottság Gól
1. Gabriel Gómez középpályás
aktív, 2003 óta 140 12
2. Jaime Penedo kapusaktív, 2003 óta 127 0
3. Blas Pérez csatáraktív, 2001 óta 114 40
4. Román Torres védőaktív, 2005 óta 106 9
5. Luis Tejada csatáraktív, 2001 óta 104 43
6. Felipe Baloy védőaktív, 2001 óta 98 3
7. Armando Cooper középpályásaktív, 2006 óta 94 6
8. Luis Henríquez védő
2003–2016 89 2
9. Alberto Quintero középpályás
aktív, 2007 óta 88 5
10. Aníbal Godoy középpályásaktív, 2010 óta 85 0
A szövetségi kapitányt (balra) köszöntő panamai elnök meglovagolta a sikert, nemzeti ünnepnapot rendelt el (Fotó: AFP)
A szövetségi kapitányt (balra) köszöntő panamai elnök meglovagolta a sikert, nemzeti ünnepnapot rendelt el (Fotó: AFP)

Az utcai őrülethez és a Juan Carlos Varela elnök által elrendelt nemzeti ünnepnaphoz az is kellett, hogy Trinidad és Tobago legyőzze az 1986 óta vb-től először távol maradó amerikaiakat.

A KAPITÁNY: HA NEM VERI MEG AZT A NŐT, TALÁN MÉG KOLUMBIÁT IRÁNYÍTANÁ
A kolumbiai Hernán Darío Gómez legendás honfitársától, Francisco Maturanától tanulta a szakma alapjait, az 1987-es Copa Américán az akkori kapitány másodedzőjeként dolgozott, akárcsak az 1990-es és az 1994-es világbajnokságon. Az 1998-as vb-re már az ő irányításával jutott ki a kolumbiai válogatott, négy évvel később pedig Ecuadort vezette ki a világbajnokságra.
A 2006-os vb-n csak szakkommentátor volt, ezt követően Guatemala, majd ismét Kolumbia szövetségi kapitánya. 2011 augusztusának egyik éjjelén megtámadott az utcán egy nőt, négyszer is megütötte, s az ezt követő közfelháborodás hatására lemondott.
2014 februárjában nevezték ki panamai kapitánynak, 2015-ben a CONCACAF-zóna legjobb edzőjének választották, most pedig 61 évesen a harmadik válogatottjával utazhat a vb-re szövetségi kapitányként.

A PANAMAI ARANYGENERÁCIÓ

Tizenhat esztendeje épülő, évről évre, lépésről lépésre fejlődő nemzeti csapat a panamai, amelynek magját a harmincas éveik közepén járó veteránok teszik ki. Az immár hivatalosan is panamai aranygenerációnak nevezhető együttes kulcsembereinek ez volt az utolsó esélyük arra, hogy eljussanak a világbajnokságra. Nézzük, kik Panama új nemzeti hősei!

A Costa Ricát legyőző gárda kapujában álló 36 éves Jamie Penedo a válogatott 2013-as Arany-kupa-ezüstérmét meglovagolva a Los Angeles Galaxyhoz szerződött, s az AC Milan ellen debütált. Két év után távozott LA-ből, most a Dinamo Bucuresti légiósa. A Costa Rica elleni meccs volt a 127. válogatott találkozója.

A védelem jobb oldalán szereplő Adolfo Machado 32 éves, és 72-szeres válogatott – a Houston Dynamo profija már simán száz közelében járna, ha 2012 elején nem tiltják el két évre doppingolásért.

Középen a csapatkapitányi karszalagot Felipe Baloy helyett viselő nemzeti hős, a 31 éves Román Torres, aki Costa Rica ellen a 88. percben felfutott egy kósza támadáshoz, és kilőtte Oroszországba Panamát. Aztán a 106. válogatott meccse után ment is az Egyesült Államokba, pontosabban Seattle-be, az MLS-csapatához, amelyben tavaly a liga fináléjának tizenegyespárbajában döntő gólt szerzett, s ebben a szezonban vált végképp alapemberré.

A VB-SZEREPLÉST ÉRŐ GÓL

Mellette a kevés fiatal alapember egyike, a New York Red Bulls 22 éves játékosa, Fidel Escobar szerepelt. Ő is a fontos gólokat szerző panamai középső védők sorába tartozik, két éve az új-zélandi U20-as vb-n Argentína ellen a 84. percben állította be a 2–2-es végeredményt, egy esztendeje pedig az ő góljával győzték le Hondurast. A 29 éves Luis Ovalle még csak 22-szeres válogatott, a védelem bal szélén futballozik.

AZ AMERIKAIAK MÉG REMÉNYKEDNEK

A FIFA ebben a selejtezősorozatban már elrendelte egy mérkőzés újrajátszását, Afrikában azért ismétlik meg novemberben a Dél-Afrika–Szenegál (2–1) találkozót, mert a játékvezető amiatt ítélt tizenegyest, hogy egy játékos a térdével blokkolt egy lövést.
A panamaiak Costa Rica elleni egyenlítésénél a labda nemhogy nem szelte át a gólvonalat a teljes terjedelmével, alig érte el azt, mégis megadták. Emiatt a pótselejtezőre készülő Honduras és az Egyesült Államok vezérkara is fontolgatta a találkozó megóvását.

A hondurasiak már le is mondtak róla, készülnek az Ausztrália elleni pótselejtezőre, de az amerikaiak még nem döntöttek. Ahhoz, hogy a FIFA közbelépjen, gyors eljárásra lenne szükség, hogy még a novemberi pótselejtező előtt újrajátsszák a meccset.

A középpálya jobb szélén a 23 éves Édgar Bárcenas kezdett, a 2015–2016-os idényben a Hajduk Splitben légióskodó szélső most a mexikói másodosztályban játszik. Középen egy ismerős arc, Aníbal Godoy: a 27 éves játékos 2010 óta 85-ször lépett pályára a válogatottban, s már a San Jose Earthquakes játékosa. 2013 és 2015 között a Budapest Honvédé volt, a kispestieknél eltöltött két szezont követően 2015 augusztusában igazolt Kaliforniába, ahol rendszeresen játéklehetőséget kap.

Mellette Gabriel Gómezt, a panamai válogatottsági rekordert találjuk, 33 évesen 140-nél tart, klubszinten is játszott együtt Gabriel és Román Torresszel, tényleg úgy ismerik egymást, mintha testvérek lennének. Igazi vándor, két évnél tovább egy klubban sem maradt meg. A bal szélen Alberto Quintero szerepel, méghozzá rendszeresen. A 29 éves játékos 89-szeres válogatott, nincs messze a száztól – Spanyolországban is kipróbálta magát, az amatőr szinttől a másodosztályig jutott, mielőtt hazaköltözött.

A csatársor maga a rutin. Blas Pérez 36, Luis Tejada 35, Abdiel Arroyo 32, Gabriel Torres pedig 28 esztendős. Costa Rica ellen a 114-szeres válogatott Pérez és a 68-szoros válogatott Torres kezdett, a másik ketten csereként álltak be.

Bent volt? Nem volt bent? Nyilván nem volt bent! Gabriel Torres szellemgólja a futballtörténelem része lett (Fotó: AFP)
Bent volt? Nem volt bent? Nyilván nem volt bent! Gabriel Torres szellemgólja a futballtörténelem része lett (Fotó: AFP)

Pérez Tejadához és Baloyhoz hasonlóan 2001 óta a csapat tagja, kipróbálta magát Uruguayban, Kolumbiában, Spanyolországban, Mexikóban, az Arab Emírségekben, míg az MLS-ben amerikai és kanadai csapatban is megfordult, mielőtt visszatért Panamába.

A Costa Rica elleni szellemgólt jegyző, a Gaby mellett elképesztő módon a Szellemecske becenevet kapó Gabriel Torres is nagy vándor, jelenleg a svájci élvonalbeli Lausanne-ban játszik.

GABRIEL TORRES, AZAZ A SZELLEMECSKE FANTOMGÓLJA COSTA RICA ELLEN

A selejtezősorozat során Gabyhoz hasonlóan három góllal társ-házigólkirály Luis Tejada minden idők legeredményesebb panamai válogatottja 42 találattal, kettővel megelőzve Pérezt – karrierjük megkoronázása lesz a vb. Abdiel Arroyo tavaly 14 bajnokin játszott az RNK Splitben, de miután egyszer sem talált a kapuba, elküldték.

AMIKOR A PANAMAI RIPORTER MEGŐRÜL


Népünnepély Panamavárosban – 79. országként jutottak ki futball-vb-re (Fotó: AFP)
Népünnepély Panamavárosban – 79. országként jutottak ki futball-vb-re (Fotó: AFP)

VB 2018, SELEJTEZŐK
CONCACAF-ZÓNA, 10. FORDULÓ

Trinidad és Tobago–Egyesült Államok 2–1 (O. Gonzalez 17. – öngól., A. Jones 37., ill. Pulisic 47.)
Panama–Costa Rica 2–1 (G. Torres 53., R. Torres 88., ill. Venegas 36.)
Honduras–Mexikó 3–2 (Elis 34., Ochoa 54. – öngól., Quioto 60., ill. Peralta 17., Vela 39.)

A VÉGEREDMÉNY
1.Mexikó1063116–721
2.Costa Rica1044214–816
3.Panama103439–1013
4.Honduras1034313–1913
5.USA1033417–1312
6.Trinidad és Tobago10287–196
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik