A horvátok négy évvel ezelőtt kikaptak a házigazdától, most megnyernék a vb-t

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2018.07.07. 11:37
null
Leginkább bennük bíznak az éremről álmodó horvátok: Rakitic (balra) és Modric a helyzetek kialakításában játszhat főszerepet az oroszok elleni meccsen is (Fotó: AFP)
Folytatná menetelését az orosz labdarúgó-válogatott a hazai rendezésű világbajnokságon, ám Ante Rebic, a horvátok támadója állítja, ha tudásuk legjavát nyújtják, ők kerülnek a legjobb négy közé.

A negyeddöntő négy összecsapása közül csak az oroszok horvátok elleni találkozóján nem szerepel korábbi világbajnok válogatott.

A házigazda minden előzetes várakozást felülmúlt eddigi szereplésével, míg a délszláv csapat húsz év után kerülne ismét elődöntőbe. Az 1998-as franciaországi tornán a Davor Suker, Zvonimir Boban és Robert Prosinecki nevével fémjelzett együttes a negyeddöntőben a németeket ütötte ki 3–0-ra, utána az akkori házigazda elleni összecsapást elbukta (1–2), majd a hollandokat legyőzve megszerezte a bronzérmet. Nem ez volt az első alkalom, amikor a horvát csapat a rendező válogatottal szemben maradt alul: négy évvel ezelőtt a brazilok nyertek ellene 3–1-re a csoportkörben.

„GOLOVIN MÁR ALÁÍRT A CHELSEA-HEZ”

Valerij Gazzajev elárulta, hogy Alekszandr Golovin, az oroszországi torna nagy felfedezettje már aláírt a Chelsea-hez. A CSZKA Moszkva korábbi szakvezetője szerint az Oroszországban futballozó 22 esztendős támadó megérett a váltásra.

„Golovin hamarosan közli, hol folytatja pályafutását, de én úgy tudom, hogy már aláírt a Chelsea-hez, ami számára óriási lehetőség – mondta a 63 esztendős szakember. – Szerintem készen áll az új kalandra, kiválóan játszik a világbajnokságon, és pályára lépett már a Bajnokok Ligájában is.”

A szombati negyeddöntőben nemcsak az oroszokkal, a saját démonjaikkal is szembenéznek a horvátok. Ante Rebic mindenesetre bizakodó.

„Tisztán emlékszem a franciaországi tornára, a szüleimmel és a barátaikkal néztük a németek elleni negyeddöntőt, a mai napig az a horvát futballtörténelem legnagyobb sikere – mondta a 24 esztendős támadó. – Az azóta eltelt húsz évben nem sikerült bejutnia válogatottunknak az elődöntőbe, de mi azért vagyunk itt, hogy ismét büszkévé tegyük nemzetünket. Szeretnénk kilépni az akkori siker árnyékából, és megnyerni az oroszországi világbajnokságot! Meg kell küzdenünk a nyomással és a saját démonjainkkal, de a dánok elleni tizenegyespárbaj során már láthatták a szurkolók, jól viseljük a feszült végjátékot. Luka Modric és Ivan Rakitic személyében olyan futballistáink vannak, akik győzelemre vezethetik csapatunkat. Hogy mit várok az oroszok elleni negyeddöntőben? A házigazda a spanyolok kiejtésével bizonyította, hogy kiválóan védekezik, de ha minden labdarúgónk tudása legjavát nyújtja, ott leszünk a legjobb négy között!”

Sztanyiszlav Csercseszov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya szerint játékosainak minden idegszálukkal a horvátok elleni csatára kell összpontosítaniuk.

„Nem nézem a televíziót, nem olvasok újságokat – mondta az 54 esztendős szakvezető. – Csodálatos eredményt értünk el a spanyolok kiejtésével, de el kell felejtenünk azt a találkozót. Nem szabad, hogy megtévesszen minket a közhangulat. Eleinte nem hittek a drukkereink bennünk, most szinte mindenki mellettünk áll. Azt kértem futballistáimtól, kizárólag a feladatukra fókuszáljanak, és élvezzék a játékot. A legjobb nyolc közé kerültünk, ez már önmagában csodálatos, de nem érjük be ennyivel.”

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NEGYEDDÖNTŐ

20.00: OROSZORSZÁG–HORVÁTORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Szocsi, Fist Olimpiai Stadion. Vezeti: Sandro Ricci (brazil)
A várható kezdőcsapatok
OROSZORSZÁG:
Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Kudrjasov – Zobnyin, Kuzjajev – Szamedov, Golovin, Cserisev – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
HORVÁTORSZÁG: Subasic – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinic – Rakitic, Brozovic – Rebic, Modric, Perisic – Mandzukic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik