Давaй! – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2018.04.24. 23:19

Június 14., csütörtök, közép-európai idő szerint 17 óra, Moszkva, Luzsnyiki: Oroszország–Szaúd-Arábia. Jó, tudom, első pillantásra kevesen kaparják le a falat izgalmukban a világranglista 66. és 70. helyezettjének összecsapása miatt – csak a miheztartás végett: a sokat szidott magyar válogatott jelenleg az 50. pozíciót foglalja el –, de azért mégiscsak ez lesz a 21. labdarúgó-világbajnokság nyitó mérkőzése. S abban nincsen vita, hogy a sportesemények non plus ultráinak egyikéről, a földkerekség legnépszerűbb sportágának fő seregszemléjéről beszélünk.

Amelyen jelen állás szerint mintegy hétszáz magyar vesz majd részt, többségük jeggyel, és sajnos nincs ott közöttük az a huszonhárom, aki a nemzeti csapat keretét alkotná. Ha őszinték akarunk lenni, bizony a vb-t a legutóbbi, 1986-os szereplésünk után lassan, de biztosan el kell engednünk, hiszen egyre inkább irreális az ottlétünk. Az Eb 24-es mezőnyébe még bejuthatunk olykor (lásd 2016-ot), ám a 13 európai vb-gárda közé már jóval kevésbé. S a 2026-ban esedékes létszámemeléssel sem leszünk sokkal beljebb, mert az öreg kontinens eleve felülreprezentált a mezőnyben.

Ettől még a vb örök emlék minden résztvevőnek. Jómagam a 2006-os németországi viadalról tudósíthattam, és több felejthetetlen meccs mellett egy kevésbé fontos, magántermészetű jelenet is belém égett. Az engem két napra meglátogató nejemet néhány percre hagytam magára, hogy elintézzem az akkreditációmat, s amikor visszatértem hozzá, két hatalmas termetű, torzonborz szerb szurkoló éppen közös fényképet készített vele. Amikor mondtam nekik, hogy ő az én feleségem, azt válaszolták: „Ez meg a mi fotónk!” Nem vitatkoztam velük, aztán úgyis kaptak egy hatost az argentinoktól...

Drukkerek most is lesznek bőven, a legtöbben persze hazaiak, s bár sokan „nyugatról" (részben politikai éllel) már most rettegnek az orosz közállapotoktól, ha Dél-Afrikában és Brazíliában, az előző két vb-n úgy-ahogy rendben ment minden, akkor itt sincs nagyobb veszély. A Nemzeti Sport mindenesetre igazi „trojkával”, három tudósítóval képviselteti magát a csúcseseményen, jelezve, hogy bár manapság már inkább szelektálni kell a világhálóról, a közösségi térből ömlő híreket, mint megkeresni, nekünk a legfontosabb az, hogy olvasóinkat első kézből, hitelesen, szakmailag megalapozottan informálhassuk.

Ötven nap múlva kezdődik tehát a világbajnokság, indul a visszaszámlálás, mindenkinek – csapatoknak, szurkolóknak, szervezőknek, tudósítóknak – stílszerűen mondhatjuk: Давaй! Gyerünk!

Mi meg maradunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik