Megszenvedett Izlanddal, de Eb-résztvevő lett Törökország

Vágólapra másolva!
2019.11.14. 17:55
null
Nagy csata, iksz és török öröm a végére (Fotók: AFP)
Kijutott a labdarúgó Európa-bajnokságra a török válogatott, amelynek elég volt ehhez egy pont is az izlandiak elleni mérkőzésen, amely gól nélküli döntetlenre végződött. Ezzel szintén eldőlt, hogy Franciaországot sem előzheti meg a csoport harmadik helyén álló Izland, tehát a franciák is készülhetnek a kontinenstornára!

EB-SELEJTEZŐK
9. FORDULÓ
H-CSOPORT
Törökország–Izland 0–0

ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Igen kényelmes helyzetben fogadták a törökök az izlandiakat, a hazaiak ugyanis azzal a tudattal léptek pályára, hogy elég egy pontot szerezniük a biztos Eb-részvételhez, míg az északiaknak mindenképpen nyerniük kellett a kijutási reményeik megmaradásához.

A szakadó esőben a fanatikus (az izlandi himnusz alatt hangorkánt teremtő) szurkolók által támogatva sokáig nem tudott tovább jutni a mezőnyfölénynél a török válogatott, fegyelmezetten védekezett Izland, általában a felezővonal környékére tolva a négytagú hátvédsort. Az első hazai helyzetre fél órát kellett várni, de Burak Yilmaz fejese célt tévesztett, ezt követően ismét mezőnyfutballt láthatott az egyre csendesebb közönség.

Nem lett jobb a mérkőzés a szünet után sem, bár egy lecsúszott Yilmaz-beadás a lécen csattant, és felélénkült a közönség is. A küzdelem legalább kemény és férfias volt, ennek folyományaként két izlandi is lesérült, és két CSZKA Moszkva-játékos lépett pályára csereként, Arnór Sigurdsson és Hördur Magnússon.

Egyre nyomasztóbbá vált a hazai mezőnyfölény, ám a középtávoli lövések egyáltalán nem jelentettek veszélyt az izlandi legenda, Hannes Thór Halldórsson kapujára. A hajrára fordulva egy percen belül három helyzetet is kihagytak az izlandiak, kettőt a kapura fejelő Magnússon: egyszer védett a kapus, egyszer mentett a gólvonalon Merih Demiral – a másik oldalon a csereként beállt Yusuf Yazici beadását a léc mentette.

Ha nem is díszlépésben, de kijutott az Eb-re a török válogatott, és eldőlt az is, hogy Izland már nem előzheti meg a második helyen álló Franciaországot sem!

Igen, éppen ilyen mérkőzés volt! (Fotó: AFP)
Igen, éppen ilyen mérkőzés volt! (Fotó: AFP)

KÉSŐBB
Albánia–Andorra 2–2 (Balaj 6., Manaj 55., ill. C. Martínez 18., 48. )
Franciaország–Moldova 2–1 (Varane 35., Giroud 79. – 11-esből, ill. Rata 9.)


A H-CSOPORT ÁLLÁSA

M Gy D V L-K Gk P
1. Franciaország 9 7 1 1 23–6 +17 22
2. Törökország 9 6 2 1 16–3 +13 20
3. Izland 9 5 1 3 12–10 +2 16
4. Albánia 9 4 1 4 16–12 +4 13
5. Andorra 9 1 1 7 3–18 –15 4
6. Moldova 9 1 8 3–24 –21 3
Félkövér: már kijutott az Eb-re.
Dőlt: kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik