A 92. percben érték el a céljukat a spanyolok (Fotó: AFP)

 

EB-SELEJTEZŐ
8. FORDULÓ

F-CSOPORT

Svédország–Spanyolország 1–1 (M. Berg 50., ill. Rodrigo 92.)
Románia–Norvégia 1–1 (Mitrita 62., ill. Sörloth 92.)
Feröer–Málta 1–0 (Baldvinsson 71.)

SVÉD–SPANYOL ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Hétfőn Cristiano Ronaldo érte el a 700-as határt, kedden a spanyol válogatott: a portugál ásznak megszületett a 700. gólja profi karrierje során, a La Furia Roja meg lejátszotta 700. hivatalos mérkőzését is.

Svédországban, ahová mostanában finoman szólva sem nyerni járnak a spanyolok; de abban a tudatban vágtak neki az északi kalandnak Robert Moreno kapitány legényei, hogy egyetlen megszerzett ponttal is kijutnak az Eb-re.

Mint a régi szép időkben, 80 százalékos labdabirtoklási aránnyal kezdett a spanyol csapat, sokat járatva a labdát, de nem öncélúan, lásd az első húsz percben kialakított, ám kihagyott három ziccert. Az eltiltott Sergio Ramos helyén egyébként Inigo Martínez szerepelt, a középcsatár az újonc Gerard Moreno volt, aki miatt ezúttal nem 11 különböző klub adta össze a kezdő 11-et, hanem csak tíz, mert Moreno és Albiol is a Villarrealt képviseli.

Egyébként is érdekes volt a spanyol kezdő, mondhatni, történelmi: 2001 nyara óta először fordult elő tétmérkőzésen, hogy a 2008-as és a 2012-es Eb-, illetve a 2010-es világbajnokság döntőjére kifutó játékosok közül egyik sem volt a kezdőcsapat tagja!

Szép lassan magukra találtak a svédek is, de Robin Quaison első lehetőségét elrontotta, a másodiknál meg hatalmasat védett David de Gea. A félidő második részében már a hazaiak uralták a mérkőzést, ám újabb helyzetig már nem jutottak – a spanyol támadások meg a felezővonal környékén dugába dőltek.

A gólszerző magányossága (Fotó: AFP)


Jót tett a mérkőzésnek a gól, amelyet a szünet után nem sokkal a svédek szereztek: De Gea kétszer is hatalmasat védett egy támadáson belül, de védői harmadszor is cserben hagyták (1–0). Aztán pár percre rá lesérült a kapus, Kepa váltotta, majd a karmester Thiago Alcántarát gyermekkori barátja, a támadó Rodrigo Moreno.

Igyekezett ritmust váltani a spanyol válogatott, de igencsak döcögősen futballozott, ennek ellenére Mikel Oyarzabal gólt lőhetett volna, túljárt azonban az eszén a svéd kapus, Robin Olsen. A hajrára Robert Moreno mester a jobbhátvéd Daniel Carvajal helyére beküldte Jesús Navast (a kispadon ott ült még Luis Alberto, Saúl Níguez és Pablo Sarabia is), és a 92. percben – Rodrigo Moreno révén – begyötörték az annyira várt gólt. 1–1

Ezzel kijutott az Eb-re a spanyol válogatott, de hogy a svédek ne legyenek túl szomorúak, arról a norvégok gondoskodtak, akik szintén a 92. percben kiegyenlítettek idegenben, a svédek nagy riválisa, a románok ellen.

SVÉD–SPANYOL ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

A svédeknek és a norvégoknak ott a playoff lehetőségének biztosítéka, a románok egyelőre nem számolhatnak ilyesmivel.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 8 6 2 19–5 +14  20
2. Svédország 8 4 3 1 18–9 +9  15
3. Románia 8 4 2 2 17–8 +9  14
4. Norvégia 8 2 5 1 13–10 +3  11
5. Feröer 8 1 7 4–23 –19  3
6. Málta 8 1 7 2–18 –16  3