Nem volt kérdés: a spanyolok ötöt hintettek Romániának Madridban

T. D., H. K.T. D., H. K.
Vágólapra másolva!
2019.11.18. 20:36
null
Ötször is ünnepelhettek a spanyolok a Wanda Metropolitanóban hétfő este (Fotó: AFP)
Spanyolország magabiztos, ötgólos sikert arattak Románia felett hazai pályán az Európa-bajnoki selejtezősorozat F-csoportjának tizedik fordulójában.

Az Eb-kijutását és csoportelsőségét már korábban bebiztosító spanyol válogatottnak annyi teendője maradt az utolsó mérkőzésre, hogy legyőzi a románok legjobbjait a Wanda Metropolitanóban, s ezzel biztosítja, hogy az első kalapba kerül majd a kontinenstorna sorsolásánál.

Nos, az már az első percekben látszott, hogy Roberto Moreno csapata komolyan veszi a feladatot: a spanyol csapat egyből nekirontott Romániának. A nemzeti csapatban először eredményes Napoli-játékos, Fabián Ruiz már a nyolcadik percben a kapuba pofozott egy Dani Carvajal-lövés és Ciprian Tatarusanu-védés után kipattanó labdát – 1–0.

Néhány perccel az első gól után gyakorlatilag először lépte át a felezővonalat a román válogatott, de Kepa Arrizabalaga védte George Puscas lövését, és nagyjából ennyit, illetve egy tizenegyesgyanús esetet jegyezhettünk fel a vendégektől: a fentieket nem számítva a román válogatott a kapuja elé húzódott, ellenállást nem igazán tanúsított, a spanyolok folyton nyomás alatt tartották ellenfelüket.

A pressziónak meg is lett az eredménye: Gerard Moreno a 33. percben a kapuval ellentétes irányba mozogva, remek mozdulattal fejelt a jobb alsó sarokba az ismét remekül futballozó Santi Cazorla beadása után, tíz perccel később pedig José Luis Gayá passza után maradt egyedül, és köszönte szépen a lehetőséget – 3–0.

Két perccel a harmadik gól után Adrian Rus éppen menteni igyekezett Moreno centerezésénél, de a rajta megpattanó labda átverte a kimozduló Tatarusanut, így az öngól után negyedszer is ünnepelhettek a spanyolok – 4–0.

A második félidőben sem adta fel a gólszerzés lehetőségét a spanyol válogatott, amely továbbra is fölényben játszott, Raúl Albiol mellett Mikel Oyarzabal és Paco Alcácer is beállt. Eközben néhány kisebb román sanszot is feljegyezhettünk – a vendégektől főleg Nicolae Stanciu törekedett a gólszerzésre – ám az álláson csak Oyarzabal módosított a hosszabbítás perceiben egy remek balos lövéssel – 5–0.

A spanyol válogatott sikere nem volt kérdéses ezen az estén, Moratáék készülhetnek a kontinensviadalra – a hírek szerint ismét a korábban családi okok miatt leköszönő Luis Enrique irányításával.

ÖSSZEFOGLALÓ (átkattintással)

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN

Norvégia Máltán tudott 2–1-re nyerni, amivel megelőzte a románokat, akik a vereség után visszacsúsztak a csoport negyedik helyére – igaz az NL-playoffban való részvétel nem forgott veszélyben.
Svédország hozta a kötelezőt Feröer ellen, s begyűjtötte a három pontot, igaz, a svédek második helye, s az ezzel járó kijutása már korábban biztossá vált.

EB-SELEJTEZŐK
10. FORDULÓ
F-CSOPORT
Spanyolország–Románia 5–0 (F. Ruiz 8., G. Moreno 33., 43., Rus 45+1. – öngól, Oyarzabal 92.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Málta–Norvégia 1–2
(Fenech 40., ill. J. King 7., Sorloth 62.)
Svédország–Feröer 3–0
(S. Andersson 29., Svanberg 72., Guidetti 80.)


AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 10 8 2 31–5 +26 26
2. Svédország 10 6 3 1 23–9 +14 21
3. Norvégia* 10 4 5 1 19–11 +8 17
4. Románia* 10 4 2 4 17–15 +2 14
5. Feröer 10 1 9 4–30 –26 3
6. Málta 10 1 9 3–27 –24 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik