Igencsak meggyőző látvány, ha minőségi futballról van szó: Felcsúton a portugálok ragyogó pályákon edzhetnének az Európa-bajnokság mérkőzései előtt (Fotó: pfla.hu)

 

Jönnek a portugálok!

Mint azt megírtuk, Antonio Magalhaes, a portugál szövetség kommunikációs igazgatója az AFP francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában Budapestet jelölte meg célállomásul, amikor szóba került, hol lesz az Európa-bajnoki címvédő főhadiszállása a nyári Európa-bajnokság alatt.

Herceghalom is várja a portugálokat:
a Hotel Abacus lehetne a csapatszállás

Ugyanakkor élhet az az opció is, hogy az Eb-győztesek végül a korábban már feltérképezett Puskás Akadémia mellett döntenek, ugyanis a felcsúti futballközpontban minden adva van a zavartalan felkészüléshez, míg a szállás Herceghalomban, a Hotel Abacusban lehetne. A szurkolókat az is érdekli, hol pihenhet majd Cristiano Ronaldo a nyári Európa-bajnokság idején – ez ügyben még nincs végleges döntés.

A sorsolás óta érdekes téma a csapatok főhadiszállása, hiszen az előző Eb győztese, Portugália és a vb-címvédő Franciaország is a Puskás Arénában lép pályára, így a csapatok elhelyezése, szálláshelye a futballrajongókat, az autogramvadászokat ugyanúgy érdekli, mint a futballal foglalkozó médiát. A portugálok magyarországi bázishelye nem meglepetés, hiszen a csapat június 16-án a rájátszásból érkező együttessel (ez ugyebár lehet Magyarország is), 24-én pedig Franciaország ellen a Puskás Arénában lép pályára, míg a két meccs között, 20-án Münchenben Németország ellen játszik.

 A SZTÁR MATRACA IS UTAZIK
A margitszigeti szálloda jól felszerelt, ám a portugálok semmit sem bíznak a véletlenre, így két szakácsuk csatlakozik a Grand Hotel konyhafőnökéhez, hogy a megszokott ízek várják a játékosokat. Még tévékészülékeket is hoznak magukkal, de a pihenés a legfontosabb: Cristiano Ronaldo csak a jól megszokott matracán szeret aludni, mindenhova viszik utána – egyébként is, kis túlzással egy kisebb teherautó csak a világsztár személyes holmijait szállítja majd Budapestre. A szerencsések akár össze is futhatnak a labdarúgókkal egy szigeti séta során, de valószínűbb, hogy a külvilágtól elzárt területen levegőznek majd a játékosok. Az UEFA egyenjárműve szállítja a csapatot az edzésre, a meccsekre, de a szövetség a saját autóbuszát is elhozza a magyar fővárosba.

Lapunk úgy értesült, több variációt is megvizsgáltak a portugálok, mielőtt döntöttek volna. Szövetségük küldöttsége már járt Magyarországon, s nem csak a fővárosban, így megnézték a felcsúti Pancho Arénát, a Telkiben lévő MLSZ-edzőbázist, de a győri ETO-park is szóba került. A torna idején az UEFA több kritériumot is meghatároz, de nem mindegy, hogy egy csapat heteket tölt-e a bázishelyén, vagy csak a meccs előtti napon érkezik az adott helyszínre, úgy, ahogyan azt a híreink szerint a franciák tervezik. Ilyenkor a kezdés előtt másfél nappal kell az adott városba érkezni, a meccsnapot megelőző sajtótájékoztató és edzés kötött program. Ebben az esetben az európai szövetség két szállodát jelölt ki a csapatoknak: az egyik a Várban található Hilton, a másik a Duna partján fekvő Marriott.

A portugál válogatott azonban hosszabb időre tervez, s az Európa-bajnoknak a biztonság volt a legfontosabb szempont: a csapatot ugyanis hermetikusan elzárják a külvilágtól. Szóba került egy budai hotel (ebben az esetben Budaörsön edzett volna a 2016-os Eb győztese) s egy belvárosi szálloda is, de végül – ha a fővárosi bázisra esik a választás – az Ensana Grand Margitsziget Health Spa Hotel lesz a kiválasztott.

Itt jön képbe, hogy a fővárosi forgatag vagy a nyugalmasabb edzéshelyszín – adott esetben a Puskás Akadémia bázisa – kedvezne-e az Eb-győzteseknek. Ráadásul a kiválasztott szállodát csak a portugál küldöttség használná, így a hotelben más szállóvendéget nem fogadhatnak ebben az időpontban.

Cristiano Ronaldo a nyáron is számíthat a rajongói rohamra (Fotó: Imago Images)

Gondoljunk bele, ha Cristiano Ronaldo úszna vagy kondizna egyet, jelentős felfordulást okozhatna a jelenléte, s ezért történhet meg, hogy a portugálok egy teljes hotelt (nyolcvan szobában fér el a küldöttség) bérelnek ki. Az év elején még egyszer Magyarországra utazik a szövetség vezetősége, hogy ellenőrizzen minden körülményt – biztosra mennek, a környezeten nem múlhat a csapat sikere.

 
Illúziók – Thury Gábor jegyzete 
Cristiano Ronaldóék a Margitszigeten lakhatnak

A másik tényező, amely a végső döntésben szerepet játszhat, Fernando Santos szövetségi kapitány kérése: a mester szerint tíz percnél nem lehet messzebb a szállástól az edzésekre használt létesítmény, a főváros esetében így az Illovszky Rudolf Stadion jöhetne szóba, míg a felcsúti környezetben minden pálya gyorsan elérhető.

Az F-csoport győztese Bukarestben játszik a legjobb tizenhat között, ha ott győz, a nyolc között Szentpétervárott lép fel. Ha Portugália végez az élen, akkor további napokra maradna, és csak a meccsek előtti napon hagyná el Magyarországot.

EDZÉS A RÉTEN, PÉNZOSZTÁS A SZÁLLÓBAN
A Grand Hotel luxuskörülményeket biztosíthat
az Európa-bajnokoknak (Fotó: MTI)
A margitszigeti Grand Hotel, régebbi nevén Margitszigeti Nagyszálló nem véletlenül kerül fókuszba, amikor az Eb csapatközpontjairól esik szó. A legendás hotel legendás vendégeket fogadott: előkelő szobáiban töltötte nyarait 1877 és 1882 között Arany János, de Budapest első polgármestere, Kammermayer Károly is szívesen pihent ott. Ami viszont a focirajongóknak érdekesebb, hogy az 1950-es években Sebes Gusztávnak, az Aranycsapat szövetségi kapitányának a figyelmét is felkeltette a Sziget, sokáig ezt a szálláshelyet részesítette előnyben Tatával szemben. A csapat sokszor a parkban edzett, ám ha kellett, el lehetett szigetelni a társaságot, a mérkőzések után viszont a feleségek is bebocsátást nyertek, s banketteket is tartottak a szállodában. Szintén előnyt jelentett, hogy jó minőségű futballpályákért sem kellett messzire utazni, a Margitszigeten ott volt az Úttörőstadion, a Duna pesti oldalán pedig közel az Elektromos- a CSMSK- és az Erdért-pálya, s a Vasas Fáy utcai létesítménye sem volt messze. A szállóban készült válogatottunk az évszázad mérkőzésének visszavágójára, Anglia 1954. május 23-i 7:1-es legyőzésére, és itt került sor az összecsapás előtt egy nappal a „margitszigeti pénzosztás” néven elhíresült eseményre is. A sporthivatal és az MLSZ vezetői úgy gondolták, pénzjutalomban részesítik a csapat játékosait a londoni 6:3-as diadalért, illetve ösztönzik kicsit a játékosokat a júniusban kezdődő világbajnokság előtt. A labdarúgók jutalma azonban nagy mértékben eltért – Puskás Ferenc és Bozsik József 200-200 ezer, míg Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, Budai II László 10-10 ezer forintot kapott – az aránytalanságra minden óvatoskodás ellenére fény derült. A feszültséget az angolok másnapi kiütésekor ugyan nem lehetett észrevenni, sokak szerint azonban éles ellentét alakult ki a játékosok között, éppen a magyar válogatott történelmének legfontosabb tornája előtt. Puskás Ferenc szövetségi kapitányként is visszatért ide: bemutatkozó mérkőzésén, 1993 áprilisában a Svédország elleni meccs (0–2) előtt is a legendás hotelba vezényelte játékosait. Az 1980-as években az angol, 2000-ben az ausztrál válogatott tagjai, az 1990-es években többek között az UEFA elöljárói tapasztalhatták meg a szálloda kényelmét és a környék nyugalmát. Ha viszont Cristiano Ronaldóék itt szállnak meg, biztosak lehetünk benne, a Szigeten őket is az Aranycsapathoz hasonló felhajtás fogja kísérni.