Eb 2020: ők is az év meccsét játsszák csütörtökön

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.10.07. 13:22
null
Erling Haaland és a norvég válogatott két hazai győzelemre van az Eb-től – az első akadály csütörtökön Szerbia lesz (Fotó: AFP)
Csütörtökön az utolsó előtti állomásához érkezik a 2020-ról 2021 nyarára halasztott, a jelenlegi tervek szerint 12 országban megrendezendő 16. labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata. Miközben mi Szófiára és fél szemmel Reykjavíkra figyelünk, a kontinensen további 12 válogatott reménykedik még abban, hogy részt vehet a 24 csapatos tornán.

Az Eb-selejtezőkről húsz csapat vívta ki a részvétel jogát, és még négy hely kiadó a 2021. június 11. és július 11. között megrendezendő eseményre. Mindegyik kvótáért négy-négy válogatott van még versenyben, mindegyik a Nemzetek Ligája 2018–2019-es kiírásában elért eredményének köszönhetően kapott még egy esélyt.

A-LIGA

A magyar válogatott az A-liga rájátszásában szerepel, Bulgáriával és Romániával együtt a C-ligából ugrott előre Izland mellé, az UEFA e három válogatottal töltötte fel a legerősebb NL-divízió rájátszását. Csütörtökön Bulgária a mieinket, Izland Romániát fogadja, a két meccs győztese Szófiában vagy Budapesten vív meg az Eb-szereplésért.

Ez a pótselejtező egyetlen négyese, amelyben két Eb-házigazda (Magyarország, Románia) is szerepel, így nem egyértelmű, hogy aki kijut, melyik Eb-csoportba kerül. Budapest ugyanis az F-csoport egyik házigazdája, Bukarest pedig a C-csoporté. Ezért az UEFA az Eb sorsolásakor jelezte, hogy ha Románia jut ki az Eb-re, akkor a C-csoportba kerül Hollandia, Ukrajna és Ausztria mellé. Így az F-csoportba a D-liga kijutója kerül.

Ha nem Románia jut ki, a magyar, a bolgár vagy az izlandi válogatott lesz a negyedik a német, portugál, francia hármas mellett (a csoport mérkőzéseit Budapesten és Münchenben rendezik), a D-divízió kijutója pedig a C-ben szerepel majd.

Az A-liga rájátszásának mérkőzéseiről napi több cikkel is jelentkezünk, ebben az írásunkban a másik három divízió rájátszása elé tekintünk.

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Bulgária–Magyarország (Tv: M4 Sport)
20.45: Izland–Románia (Tv: Sport1)
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

B-LIGA

A Nemzetek Ligája 2018–2019-es kiírásában a B-ligában éppen négy olyan csapat szerepelt, amely az Európa-bajnoki selejtezőből nem tudta kvalifikálni magát, így mindannyian kapnak még egy esélyt. Érdekesség, hogy a szeptemberi NL-rajt mind a négy válogatott számára rémes volt, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Szlovákia és Írország is az utolsó helyen áll a csoportjában egyaránt 1 ponttal.

A négyesből egyedüliként a 2020-as NL-kiírásban már az A-ligában szereplő bosnyákoknál a koronavírus okoz problémát, a válogatott keret kihirdetése után Rusmir Civko másodedző és Haris Duljevic szélső tesztje is pozitív lett, így ők nem lesznek ott a csütörtöki összecsapáson. Dusko Bajevic szövetségi kapitány a védelem oszlopára, Ermin Bicakcicra sérülés miatt nem számíthat. Ian Baraclough északír kapitány viszont számolhat egy visszatérő védővel, Jonny Evans felépült sérüléséből, és készen áll a játékra. Szarajevóban 2000 néző előtt játsszák a mérkőzést, a győztes novemberben hazai pályán küzdhet meg az Eb-szereplésért – a legutóbbi két Eb előtti pótselejtezőjüket elbukó bosnyákok remélik, ezúttal fordul a kocka.

Az újra egészséges Jonny Evans visszakerült az északír keretbe, Szarajevóban pályára léphet (Fotó: AFP)
Az újra egészséges Jonny Evans visszakerült az északír keretbe, Szarajevóban pályára léphet (Fotó: AFP)

Szlovákiában a múlt héten még úgy volt, hogy a koronavírus miatt meghozott intézkedések miatt leáll a sportélet. A tervezett szigorítások a futballválogatott mérkőzéseinek megrendezését is veszélybe sodorták, de azóta kiderült, zárt kapuk mögött még a bajnokság is folytatódhat. Természetesen a pótselejtezőn nem lehetnek nézők, zárt kapuk mögött csap össze a két csapat, amely még az Eb-selejtező utolsó játéknapján is reménykedhetett a kijutásban – Szlovákiának a walesi–magyar iksz, Írországnak Dánia legyőzése nem jött össze. Az íreket azóta Mick McCarthy helyett Stephen Kenny irányítja, az új kapitánnyal két idegenbeli győzelem kell az Eb-hez, amelynek társházigazdájaként Írország kétszer otthon játszana.

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Bosznia-Hercegovina–Észak-Írország
20.45: Szlovákia–Írország
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45:
Bosznia-Hercegovina/Észak-Írország–Szlovákia/Írország

C-LIGA

A C-liga rájátszásának érdekessége, hogy Skócia és Izrael azonos csoportba került a 2020-as Nemzetek Ligájában, és szeptember 4-én már össze is csaptak egymással. Ugyanúgy Glasgow-ban, a Hampden Parkban játszottak, mint csütörtökön fognak, és ahol a C-liga Eb-szereplője Csehországgal és Horvátországgal játszhat az Eb-n. A skótok szeretnének élni a lehetőséggel, de ehhez jobban kell játszaniuk az üres lelátók előtt. Steve Clarke feladatát nehezítette, hogy hétfőn csupán nyolcfős keretnek tarthatott edzést, mert játékosainak nagy része vasárnap játszott vagy padozott a klubjában.

A mieinkkel azonos NL-csoportban szereplő szerb válogatottat vendégül látó Norvégia a legutóbbi 11 mérkőzéséből csak egyet veszített el, igaz, azt szeptemberben éppen hazai pályán, Ausztriától. Viszont mindenki egészséges, Erling Haaland a Freiburg ellen két szerzett góllal melegített. Ljubisa Tumbakovics, a szerb nemzeti együttes szövetségi kapitánya nehéz helyzetben várja a selejtezőt, amelyen minden azon múlhat, meg tudják-e állítani a dortmundi gólgyárost. Nehezíti a vendégek helyzetét, hogy a Frankfurtban légióskodó Filip Kosztics nem játszhat, és kérdéses a nápolyi Nikola Makszimovics szereplése is, mert a klubtársaival együtt karanténba került, és nem akarják elengedni a válogatotthoz.

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Norvégia–Szerbia
20.45: Skócia–Izrael
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
18.00
(Norvégiában) vagy 20.45 (Szerbiában): Norvégia/Szerbia–Skócia/Izrael

D-LIGA

A Nemzetek Ligája-pótselejtező rendszerének nagy nyertese a Grúzia, Fehéroroszország, Észak-Macedónia, Koszovó négyesből kerül ki, egyikük ugyanis ott lehet az Európa-bajnokságon. Becsületükre legyen mondva, a két balkáni ország az Eb-selejtezőcsoportjában a harmadik helyen zárt, Koszovó öt ponttal előzte meg Bulgáriát… Észak-Macedónia Szlovéniát és Izraelt is legyőzte Szkopjéban, ahonnan a győztes Grúziába vagy Fehéroroszországba utazik novemberben. Egy biztos: a volt szovjet vagy jugoszláv államok egyike először szerepel önálló válogatottjával nagy világversenyen.

Koszovó először indult önállóan az Eb-selejtezőben, és még versenyben van (Fotó: AFP)
Koszovó először indult önállóan az Eb-selejtezőben, és még versenyben van (Fotó: AFP)

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
18.00:
Grúzia–Fehéroroszország (Tv: Sport1)
20.45: Észak-Macedónia–Koszovó
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
18.00: Grúzia/Fehéroroszország–Észak-Macedónia/Koszovó

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT
(Baki és Róma)
Olaszország
Svájc
Törökország
Wales

B-CSOPORT (Koppenhága és Szentpétervár)
Dánia
Finnország
Belgium
Oroszország

C-CSOPORT (Amszterdam és Bukarest)
Hollandia
Ukrajna
Ausztria
Az A-liga győztese (ha Románia kijut) vagy a D-liga győztese (ha Románia nem jut ki)

D-CSOPORT (London és Glasgow)
Anglia
Horvátország
Csehország
A C-liga győztese

E-CSOPORT (Bilbao és Dublin)
Spanyolország
Svédország
Lengyelország
A B-liga győztese

F-CSOPORT (Budapest és München)
Portugália
Németország
Franciaország
Az A-liga győztese (ha Románia nem jut ki) vagy a D-liga győztese (ha Románia kijut)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik