Hollandia a szünet után leiskolázta Németországot Hamburgban

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2019.09.06. 20:16
null
Hollandia egyértelmű sebességbeli fölénybe került a második félidőben (Fotó: AFP)
A holland labdarúgó-válogatott szenzációs második félidőt produkálva 4–2-re legyőzte Németországot Hamburgban Európa-bajnoki selejtezőn. A szünetben még a németek vezettek 1–0-ra, és ugyan a hazaiak egy jogtalan büntetővel egyenlítettek 1–2-nél a fordulás (és a fordítás) után, ám Hollandia így is kiharcolta a győzelmet.     

EB-SELEJTEZŐK
C-CSOPORT
Németország–Hollandia 2–4 (Gnabry 9., Kroos 73. – 11-esből, ill. F. de Jong 59., Tah 66. – öngól, Malen 79., Wijnaldum 91.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

Nagy várakozás előzte meg a német–holland összecsapást, hiszen az amszterdami vendégsiker (2–3) után az oranje lépéskényszerbe került, miután eddig a németek mellett az északírek is hibátlanul meneteltek a csoportban. Ennek ellenére nagyon furcsa képet mutatott az első félidő, hiszen a németek saját pályájukon átadták a kezdeményezést a hollandoknak. Jellemző, hogy a lelátóról nyolc perc után szórványos füttyszó hangzott el a német indiszponáltságot látva, aztán egy perc múlva már ünnepelt mindenki…

A hollandok nem igazán tudtak mit kezdeni a többségi labdabirtoklással (a németeknél csak 36%-ban volt a labda a szünetig!), mert sziszifuszi harcot vívva az agilis német hátsó alakzattal az indokoltnál jobban erőltették a magas labdákat. Ezzel szemben a németek több veszélyes kontrát is vezettek, és az egyikből be is találtak.

Gyakorlatilag a második támadásukból betaláltak a hazaiak, Kimmich remek indításával Klostermann lépett ki, és került ziccerbe, ám belelőtte a labdát Cillessenbe. A kipattanóra érkezett Serge Gnabry, és ugyan nem találta el jól a labdát, 7 méterről leadott lövése után a labda a kapu jobb oldalában kötött ki. 1–0

A fordulás után nagyot változott a meccs képe: egyrészt az addigi lagymatag iram felpörgött, másrészt mindkét kapu előtt sorjáztak a helyzetek. A németek előbb gyakorlatilag eldönthették volna a meccset, ám De Ligt és Van Dijk is nagyot mentett szorult helyzetben, majd hét perc alatt fordítottak a vendégek. A helyzetét higgadtan értékesítő Frenkie de Jong gólja érett már, miután előtte Wijnaldum is kihagyott egy nagy helyzetet, majd a második narancsos örömködést Van Dijk bombaerős fejese vezette fel és Jonathan Tah balszerencsés mozdulata (saját kapujába pattant Depay beadása után róla a labda) hozta el. 1–2

A németek ugyan egy jogtalan büntetővel – De Ligt kezére pattant a labda, miközben a védőnek fogalma sem volt a labda hollétéről – egyenlítettek Toni Kroos révén, ám a hollandok ekkor egyértelműen magasabb fordulatszámon játszottak, és egy Depay, Wijnaldum, Donyell Malen összjáték után a csereember is feliratkozott a gólszerzők közé – 2–3!

Az utolsó tíz percre megfordult a játék képe, azaz a németeknél volt inkább a labda, ám a hollandok legalább olyan magas szinten űzték a kontrajátékot, mint az első félidőben a németek, sőt! A hajrában kijött a két csapat közötti egyéni sebességkülönbség: a hosszabbításban a rengeteget dolgozó Georginio Wijnaldum megadta a kegyelemdöfést. A meccs összképe alapján Hollandia 4–2-es győzelme teljesen megérdemelt.

A holland válogatott ezzel elvette a németek eddigi Eb-selejtezős hibátlan mérlegét, és sikerével elkerülte, hogy az üldöző szerepkörébe kényszerítse magát a selejtezők végéig.

KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
Észtország–Fehéroroszország 1–2 (Sorga 54., ill. Naumov 48., Szkavis 92.)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Észak-Írország 4 4 7– 2 +5 12
2. Németország 4 3 1 15– 6 +9 9
3. Hollandia 3 2 1 10– 5 +5 6
4. Fehéroroszország 5 1 4 3–10 –7 3
5. Észtország 4 4 2–14 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik