Eb 2020: Nagyon fontos a magyarok elleni három pont – Dalic

POLGÁR LÁSZLÓ (Zágráb)POLGÁR LÁSZLÓ (Zágráb)
Vágólapra másolva!
2019.10.07. 15:00
null
Dalic tudja, milyen fontos meccs vár válogatottjára (Fotó: Dömötör Csaba)
Horvátország labdarúgó-válogatottja hétfőn elkezdte a felkészülést a Magyarország és a Wales elleni Eb-selejtezőre. Az előzetes tervek alapján a horvát válogatott ma már Splitbe érkezik, előtte még Zlatko Dalic szövetségi kapitány részvételével sajtótájékoztatót tartott a szövetség.

„Keretünk még nem teljes, hiszen Barcelonából, illetve Milánóból még jönnek játékosaink. Nincs helye különösebb számolgatásnak, most is tartom, amit korábban: szerintem tizenöt ponttal már ki lehet jutni az Európa-bajnokságra a csoportunkból. Nem foglalkozunk ellenfeleink eredményeivel, csak magunkra koncentrálunk, és tudjuk, hogy roppant fontos selejtező vár ránk csütörtökön Magyarország ellen. A három pont megszerzése nagyon fontos lenne, ez tény” – fogalmazott az 52 esztendős, Horvátországgal a 2018-ban vb-ezüstérmes szakember.

„Három nap alatt kell két, igencsak lényeges összecsapást megvívnunk, ezért is fontos, hogy olyan játékosok, mint Ivan Rakitic vagy Nikola Vlasic is velünk legyenek, hiszen nem előnytelen, ha bő a keretünk. Ante Rebiccsel kicsit más a helyzet, hiszen a Milanban kispados, de esetében is keressük az ideális megoldást” – árulta el Dalic.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy Splitben elképesztő atmoszféra fogadja majd válogatottját, melyet az is jelez, hogy a 35 ezer jegy egy nap alatt elfogyott. A dalmáciai származású játékosok miatt a térség egyébként is a mérkőzés lázában ég. Dalic biztos abban, hogy Splt rászolgált arra, hogy ismét fontos tétmeccset vívjon ott a horvát válogatott, illetve tudja, hogy a Hajduk Split és a szövetség között létezhetnek anomáliák, ám mindezek a selejtezőt nem érintik.

Érdekesség, hogy a spliti játékteret ért kritikák ellenére a Hajduk a hétvégén a Poljud Stadionban fogadta az NK Varazdint (7945 néző előtt), vagyis nem voltak helytállóak azok az információk, hogy a jelenlegi horvát listavezetőnek más helyszínen kellett volna fogadnia varasdi ellenfelét…

Dalic elmondta, egyelőre pontos információi nincsenek a spliti gyepszőnyegről, de abban biztos, hogy az elkövetkezendő napokban mindent megtesznek azért a splitiek, hogy ne legyen panasz pályára.

„Mivel a válogatottról beszélünk, nem tudom elképzelni, hogy nehézséget okozna játékosaimnak a nemzeti csapatunk meccse, függetlenül attól, hogy milyen állapotban vannak, illetve mennyi játéklehetőséget kapnak adott klubjukban. Mindenki a maximumot hozza majd ki magából, és egyáltalán nem téma az, hogy valaki az egyesületében jelenleg milyen státusban van. Labdarúgóink profik, akik profi módjára is fognak a válogatott meccsekhez hozzáállni. Ez igaz Rakitictől Modricig mindenkire, utóbbi esetében például biztos vagyok abban, hogy a kispadról beszállva góljával bizonyította Zidane-nak, hogy számíthat rá” – magyarázta a kapitány.

A kapusok kérdésköre sem egyszerű jelen helyzetben a horvátoknál, Dalic azonban rávilágított, hiába tűnik úgy, hogy a kapusok formája, illetve helyzete nem egyértelmű, teljes mértékben bízik bennük.

EB 2020, SELEJTEZŐ
E-CSOPORT

A CSOPORT OKTÓBERI MECCSEI
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45:
Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország

A HORVÁT KERET
KAPUSOK:
Lovre Kalinic (Aston Villa – Anglia), Dominik Livakovic (Dinamo Zagreb), Simon Sluga (Luton Town – Anglia)
VÉDŐK: Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Dejan Lovren (Liverpool FC – Anglia), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Borna Barisic (Rangers FC – Skócia), Karlo Bartolec (FC Köbenhavn – Dánia), Mile Skoric (NK Osijek), Dario Melnjak (Rizespor – Törökország), Matej Mitrovic (FC Bruges – Belgium)
KÖZÉPPÁLYÁSOK:
Luka Modric (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitic (FC Barcelona – Spanyolország), Mateo Kovacic (Chelsea – Anglia), Milan Badelj (Fiorentina – Olaszország), Marcelo Brozovic (Internazionale – Olaszország), Mario Pasalic (Atalanta – Olaszország), Nikola Vlasic (CSZKA Moszkva – Oroszország)
TÁMADÓK: Ivan Perisic
(Bayern München – Németország), Ante Rebic (AC Milan – Olaszország), Josip Brekalo (Wolfsburg – Németország), Bruno Petkovic (Dinamo Zagreb), Mislav Orsic (Dinamo Zagreb)
TARTALÉKOK: Marko Rog
(Cagliari – Olaszország), Dino Peric (Dinamo Zagreb), Filip Brdaric (Hajduk Split), Mijo Caktas (Hajduk Split)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE HORVÁTORSZÁG ÉS AZERBAJDZSÁN ELLEN
Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
Védők: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország),Botka Endre (Ferencvárosi TC), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencvárosi TC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
Középpályások: Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City FC – Anglia), Sigér Dávid (Ferencvárosi TC), Vida Máté (FC DAC 1904 – Szlovákia)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Egyesült Arab Emírségek), Feczesin Róbert (Újpest FC), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencvárosi TC)
Sérülés miatt nem csatlakozott a kerethez: Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Tamás Krisztián (Zalaegerszegi TE FC), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria). A horvátok ellen eltiltás miatt nem szerepelhet: Bartáh Botond, Nagy Ádám.

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Horvátország 5 3 1 1 10– 5 +5 10
2. Szlovákia 5 3 2 9– 7 +2 9
3. MAGYARORSZÁG 5 3 2 7– 6 +1 9
4. Wales 4 2 2 4– 4 0 6
5. Azerbajdzsán 5 1 4 5–13 –8 1
Az Eb-selejtezőben azonos pontszám esetén jelenleg a gólkülönbség szerint rangsorolunk, a végelszámolásnál azonban az egymás elleni eredmény dönt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik