Nemsokára százados… (Fotó: AFP)


EB-SELEJTEZŐK

10. FORDULÓ
B-CSOPORT
Szerbia–Ukrajna 2–2 (Tadics 9. – 11-esből, A. Mitrovics 56., ill. Jaremcsuk 33., Bjeszjegyin 93.)
Luxemburg–Portugália 0–2 (Bruno Fernandes 39., C. Ronaldo 86.)

LUXEMBURG–PORTUGÁLIA ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

Mi, magyarok nagyon jól tudjuk, hogy a futballban senkit sem lehet lebecsülni, mégis nagy meglepetés, hogy a házigazda Luxemburg három helyzettel nyitott a portugálok ellen. Pedig Cristiano Ronaldóék nem motiválatlanul léptek pályára, lévén a számolgatás és izgalmak nélküli továbbjutáshoz győzniük kellett – a már Eb-résztvevő ukránok a kijutásért még harcban álló szerbekhez látogattak.

A portugálok szerencséjére minden hazai játékos célt tévesztett, még a kijevi Dinamo szélsője, a portugál születésű Gerson Rodrigues is, ellenben az egyetlen igazi vendéghelyzetet Bruno Fernandes értékesítette – Bernardo Silva zseniális passza után a levétel és a lövés sem volt különb.

Ezzel együtt sem voltak jobbak az első félidőben a portugálok a legelő minőségű pályán, ahol komoly taktikai variáció lehetett volna, hogy Bernardo Silva váratlanul előugrik egy nagyobb bucka mögül.

Az előző selejtezőn veszélyesen futballozó Goncalo Paciencia ezúttal a kispadon kezdett, André Silva gyengén játszott középcsatárként, ha nagy ritkán lövőhelyzetbe került, akkor is inkább Cristiano Ronaldót kereste a labdával. A portugálok ásza sem mutatott csúcsformát, sokáig csak néhány, közepesen sem veszélyes lövéssel jelentkezett, pedig már csak két találat választotta el válogatottbeli 100. góljától.

A hajrá előtt beállt Joao Moutinho és Diogo Jota is az Eb-címvédő csapatba, miközben a szerbek másodszor is megszerezték a vezetést. Ronaldo szabadrúgása majdnem beakadt a jobb felső sarokba, a házigazdához pedig beállt a szerb származású középpályás, Danel Sinani, miközben már két csatárral rohamozott az egyenlítésért Luxemburg.

Hiába, mert helyzetig sem jutott, ellenben a ziccert rontó Jotának köszönhetően Cristiano Ronaldo a kapuba talált, gyakorlatilag a gólvonalról: ha nem is parádézott, de magabiztos győzelmével kijutott a kontinenstornára a címvédő.

A szerbeknek csakis az ukránok legyőzésével lett volna esélyük a csoport második helyének megszerzésére. A hazaiak számára jól is indult az összecsapás, már a 9. percben megszerezte a vezetést Dusan Tadics tizenegyesével. Ám nem örülhettek sokáig: Roman Jaremcsuk még az első félidőben egalizált. 1–1

A fordulás után Alekszandar Mitrovics juttatta másodszor is előnyhöz Szerbiát – ám eközben a másik mérkőzésen már vezettek a portugálok, így már nem a hazaiak kezében volt a sorsuk. A hosszabbításban aztán a győzelem is odalett, Artem Bjeszjegyin 13 méterről a jobb alsó sarokba lőtt, kialakítva a 2–2-es végeredményt.

A szerbek a Nemzetek Ligája rájátszásában vigasztalódhatnak. 

LUXEMBURG–PORTUGÁLIA ONLIVE KÖZVETÍTÉS ITT!

A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Ukrajna 8 6 2 17–  4 +13 20
2. Portugália 8 5 2 1 22–  6 +16 17
3. Szerbia* 8 4 2 2 17–17     0 14
4. Luxemburg 8 1 1 6   7–16   –9   4
5. Litvánia 8 1 7   5–25 –20   1

 

Félkövér: kijutott az Eb-re.
*: bejutott a Nemzetek Ligája playoffjába.
Dőlt: kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.