Eb 2020: kulcsemberek estek ki a románoktól, zárt kapuk Izlandon

Vágólapra másolva!
2020.10.06. 08:33
null
Mirel Radoi (balra) és csapata legutóbb Ausztriában 3–2-es győzelmet ünnepelhetett (Fotó: AFP)
Mirel Radoi, a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a rendes játékidőben akarja győzelemre vezetni a csapatát az Izland elleni Eb-pótselejtezőn, ezért nem is gyakoroltatja futballistáival a tizenegyesrúgást. E párharc győztese vár majd a Bulgária–Magyarország mérkőzés továbbjutójára.

 

Az eredetileg meghirdetett kerethez képest két új játékossal kezdte hétfőn a felkészülést a román válogatott a csütörtök esti, Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtezőre: Cristian Manea, a CFR jobbhátvédje és Mihai Balasa, az Universitatea Craiova belső védője csatlakozott az együtteshez. Mirel Radoi szövetségi kapitánynak ugyanakkor le kellett mondania a csapat kapitányáról, Vlad Chirichesről, aki ismét megsérült a Sassuolo hétvégi mérkőzésén, valamint Ionut Nedelcearuról, aki hétfőn Athénba utazott orvosi vizsgálatra, hogy az AEK szerződtethesse az Ufától.

A két belső védő kiesése miatt szinte teljesen átalakulhat a román védősor a szeptemberi mérkőzésekhez képest. Akkor Észak-Írország ellen a Hanca, Chiriches, Tosca, Bancu, Ausztriában pedig az Burca, Chiriches, Grigore, Bancu négyes játszott – most viszont csak Grigore (Ludogorec) kezdhet közülük.

Mellé mehet be középre az osztrákok elleni, győztes klagenfurti mérkőzésen bemutatkozó Andrei Burca (CFR), akinek ez az igazi posztja, a két szélre pedig szintén a kolozsvári bajnokcsapat játékosai, Manea és a honosított portugál Camora kerülhet – így összeszokott és a Liga 1-ben három éve rendre a legkevesebb gólt kapó védősor játszhat a válogatottban.

Mirel Radoi egyébként még a kerethirdetéskor hangsúlyozta, rendes játékidőben akar győzni Reykjavíkban, ezért a tizenegyesrúgásokat nem is gyakorolja a csapat. A rövid felkészülés során a szögeteken, szabadrúgásokon és az elhárításukon lesz a hangsúly, utóbbi évek óta a válogatott gyengéje.

A román sportsajtó elsősorban az izlandiak rutinjától tart, kiemelve, hogy az Anglia és a Belgium elleni szeptemberi Nemzetek Ligája-meccsel ellentétben ezúttal a hazaiak összes veteránja Erik Hamrén szövetségi kapitány rendelkezésére áll. A Gazeta Sporturilor bukaresti napilap arra számít, hogy legalább kilenc, harmincévesnél idősebb játékos lesz a pályán az izlandi kezdőcsapatban, aki a 2016-os Európa-bajnokságon részese volt az Anglia ellen 2–1-re megnyert nyolcaddöntőnek.

Az Izland–Románia találkozót zárt kapuk mögött rendezik, mert miközben az UEFA korlátozott számban engedélyezte a szurkolók visszatérését a mérkőzésekre (a 30 százalékos limit ezen a találkozón mintegy kétezer nézőt jelentett volna), az izlandi járványhelyzet fokozódása miatt a helyi egészségügyi minisztérium éppen most szigorított, megtiltva a nézők jelenlétét a sporteseményeken.

NL-RÁJÁTSZÁS, EB-PÓTSELEJTEZŐ
A-LIGA

ELŐDÖNTŐ, 2020. OKTÓBER 8.
20.45:
Izland–Románia
20.45:Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, 2020. NOVEMBER 12.
20.45: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik