Ír bánat, Dánia és Svájc is Eb-résztvevő!

Vágólapra másolva!
2019.11.18. 20:40
null
Gyakorlatilag ezzel a góllal dőlt el a továbbjutás (AFP)
Dánia ikszelt Írországban, míg Svájc győzött Gibraltáron az Európa-bajnoki selejtezők D-csoportjának utolsó játéknapján, ezzel mindkét válogatott kijutott a nyári Európa-bajnokságra.

EB 2020, SELEJTEZŐ
10. FORDULÓ
D-CSOPORT
Gibraltár–Svájc 1–6 (Styche 74, ill. Itten 10., 84., Vargas 50., Fassnacht 57., Benito 75., G. Xhaka 86.)
Írország–Dánia 1–1 (Doherty 85., ill. Braithwaite 73.)

ÍRORSZÁG–DÁNIA KÖZVETÍTÉS ITT!

Hamar kiderült, hogy ugyan a hazai pálya és a fanatikus közönség a győzelmi kényszerben gyepre lépő írekkel van, de a dánok sokkal jobb erőkből állnak: már a mérkőzés elején lesérült egy hősies szerelés nyomán Thomas Delaney, a Dortmund légiósa, és helyére a Bayern München egykori, a Southampton jelenlegi játékosa, Pierre-Emile Höjbjerg állt – s a kispadon még ott maradt Daniel Wass (Valencia), Kasper Dolberg (Nice), Joachim Andersen (Lyon), Andreas Christensen (Chelsea) és Robert Skov (Hoffenheim), hogy csak a tízmillió eurónál magasabb értékű játékosokat soroljuk.

Nemsokára egy újabb sérülés miatt Dolberg is beállt, ő a vérző fejű Andreas Corneliust váltotta, és nagyjából ennyi történt az első félidőben egy hazai helyzet mellett, amelynek során kiderült, hogy Conor Hourihane-t semmilyen formában nem keverhetjük össze Harry Kane-nel.

Sokkal jobban indult a második félidő, a hazaiak csereembere, a szintén egy sérülés miatt lehetőséget kapó Ciaran Clark közeli fejese azonban pontatlan volt. Közben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy Svájc nyerni fog Gibraltáron és továbbjut, a dánok pedig foggal-körömmel védték az Eb-szereplésüket jelentő egy pontot.

Újfent Clark veszélyeztetett fejjel, ismét az Aston Villa középpályása, Hourihane beadása után, majd a futball törvénykönyve szerint következett a dán találat az első kapura lövésükből, Martin Braithwaite gólját azonban a hajrában kiegyenlítette Matt Doherty, éppen a dán csatár hibája után.

Nagyon izgalmasan teltek tehát az utolsó percek, ám újabb hibát már nem követett el a dán védelem: kijutott az Eb-re Dánia, csoportelsőként meg a svájciak értek révbe.

ÍRORSZÁG–DÁNIA KÖZVETÍTÉS ITT!

Svájc már a 10. percben megszerezte a megnyugtató vezető gólt Gibraltáron: a pénteken Grúzia ellen hőssé váló Cédric Itten először kezdett a svájci nemzeti csapatban, és akárcsak három nappal korábbi becserélését, ezt is góllal hálálta meg.

Az állás meglepetésre az első félidőben már nem változott, de a szünetben a svájciak megbeszélhették, hogy gyorsan pontot kellene tenni az ügy végére. Tizenkét perc alatt újabb két gólt szereztek, és a gibraltári szépítésre is volt három válaszuk. Végül tehát hat találatnál álltak meg, és az írországi döntetlennek köszönhetően csoportelsőként jutottak ki a nyári Európa-bajnokságra.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svájc 8 5 2 1 19–6 +13 17
2. Dánia 8 4 4 23–6 +17 16
3. Írország* 8 3 4 1 7–5 +2 13
4. Grúzia* 8 2 2 4 7–11 –4 8
5. Gibraltár 8 8 3–31 –28 0

Félkövér: kijutott az Eb-re.
*: bejutott a Nemzetek Ligája playoffjába.
Dőlt: kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik