Eb 2020, F-csoport: spanyol siker rég várt Morata-gólokkal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 22:41
null
Álvaro Morata ebből így lőtte az első gólját (Fotó: AFP)
Spanyolország labdarúgó-válogatottja 2–0-ra nyert a nagyot küzdő Málta vendégeként a 2020-as Európa-bajnokság kedd este lejátszott selejtezőjén. Az F-csoport további fejleményei: Románia gólokban gazdag első félidőt követően 4–1-re verte vendégét, Feröert, míg az északi derbin a házigazda Norvégia kettővel vezetett Svédország ellen, végül mégis egy 97. percbeli találatnak köszönhette az egy pontot. A spanyolok százszázalékosak két forduló után, a románok az első győzelmüket könyvelték el.

MÁLTA–SPANYOLORSZÁG 0–2

A Luis Enrique szövetségi kapitányt családi okokból nélkülöző, a hűséges segítő, Robert Moreno irányította spanyoloknak több mint fél órába telt, hogy egyértelmű fölényüket gólra váltsák: a 31. percben Álvaro Morata kapott labdát a 16-os vonalánál, megfordult, majd néhány lépés után közelről, éles szögből lőtt, és nem túl erős labdája a kapus kezét érintve a hálóba gurult.

Morata 16 hónapnyi várakozás után szerezte meg a 14. gólját a válogatottban – aztán 42 perccel később a 15.-et is: az Atlético Madrid csatára Jesús Navas remek beadásából fejelt a máltai kapuba, biztossá téve ezzel a papírforma-győzelmet.

MORATA MÁSODIK GÓLJA

Egy kis stat: Sergio Ramos 121. alkalommal volt tagja győztes válogatottnak, ezzel beállította Iker Casillas spanyol rekordját.

NORVÉGIA–SVÉDORSZÁG 3–3

Bár az első félidőben a svédek támadtak többet, gólhelyzetük a norvégoknak volt: a 15. percben Joshua King fejese még a lécen csattant, a 41. percben azonban Björn Johnsen közvetlen közelről már belőtte a vezető gólt. A fordulás után Kingnek is sikerült a kapuba találnia, ám hiába a kétgólos előny, hamar újra izgalmassá vált a meccs.

A 70. percben Rune Jarstein kivédte Andreas Granqvist büntetőjét, ám a kipattanóból a berobbanó Viktor Claesson belőtte a szépítő gólt. S hol volt még a vége!

A végjátékban Robin Quaison igyekezett gondoskodni arról, hogy ne csak egy, hanem sok svéd győztese legyen a kedd esti oslói mérkőzésnek: a Mainz légiósa öt perc alatt két szerencsés góllal fordított!

Ezzel azonban még mindig nem volt vége, a 97. percben (!), egy szögletet követően Ola Kamara fejjel egyenlített, így végül a norvégok svéd kapitányának, Lars Lagerbäcknek is jutott pont.

A 97. PERCBELI NORVÉG GÓL

ROMÁNIA–FERÖER 4–1

Románia a korábbi hat alkalommal mindig legyőzte Feröert, és már az első félidő derekára biztossá vált, hogy felülmúlja Kolozsváron is. Hét perc leforgása alatt Claudiu Keserü lőtt két gólt, de előtte még adott egy gólpasszt Ciprian Deacnak. A villámgyors összeomlásig derekasan helytálló vendégek büntetőből szépítettek még a szünet előtt, ám ez csak arra volt elegendő, hogy a statisztikusok rámutassanak: Feröer 2003 óta először szerzett gólt három egymást követő tétmérkőzésen.

A második félidőben George Puscas is lőtt egyet, így a románok fölényes győzelemmel könyvelték el első pontjaikat.

PUSCAS TALÁLATA

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ

F-CSOPORT
Málta–Spanyolország 0–2
(Morata 31., 73.)
Norvégia–Svédország 3–3
(Johnsen 41., J. King 59., O. Kamara 97., ill. Claesson 70., Quaison 86., 91.)
Románia–Feröer 4–1 (Deac 26., Keserü 29., 33., Puscas 63., ill. V. Davidsen 40. – 11-esből)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 4–1 +3 6
2. Svédország 2 1 1 5–4 +1 4
3. Románia 2 1 1 5–3 +2 3
4. Málta 2 1 1 2–3 –1 3
5. Norvégia 2 1 1 4–5 –1 1
6. Feröer 2 2 2–6 –4 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik