Eb 2020: bemutatták a kontinenstorna labdáját – fotó

Vágólapra másolva!
2019.11.06. 21:58
null
Uniforia, azaz a 2020-as Európa-bajnokság labdája (Fotó: UEFA)
Bemutatták az Uniforiát, Uruguay ellen már ezt tesztelheti a magyar válogatott november 15-én a Puskás Aréna avatóján.

 

Noha még több mint fél év van hátra a 2020-as Európa-bajnokság rajtjáig, addig is rengeteg a kontinenstornával kapcsolatos esemény. Itt most nem feltétlenül a novemberben záruló selejtezősorozatra vagy a pótselejtező sorsolására, hanem az egyéb „hozzáadott” értékre gondolunk.

Szerda késő este például impozáns külsőségek között, több jelenlegi sztárfutballista – például a Chelsea-t erősítő francia Ngolo Kanté vagy a spanyol Kepa – részvételével Londonban bemutatták az új Eb-labdát. Vélhetően azért a brit fővárosra esett a választás, mert a tizenkét helyszínen (így Budapesten is) rendezendő torna elődöntőjét és döntőjét is itt játsszák. Az eseményen az Adidas jóvoltából vehettünk részt, s ha eltekintünk a londoni gála külsőségeitől és kizárólag a „főszereplőjére” fókuszálunk, megállapíthatjuk, nincs nagy mozgástere a tervezőnek, tekintve, hogy a futball-labda alakja, kerülete (68-70 centiméter), súlya (410-450 gramm) adva van.

Legfeljebb a mintázattal lehet kísérletezni.

„Természetesen nagy kihívás ilyen korlátok között dolgozni, főleg amikor az ember valami újat, addig nem látottat akar kreálni” – mondta Londonban Ben Herath, az Adidas egyik vezető tervezője.

Talán nem túlzás, hogy a labda színvilága első ránézésre eklektikusnak tűnik, a szakember ennek hátteréről is beszélt.

„A dizájnnal arra akartunk utalni, hogy először rendezik tizenkét különböző városban az Európa-bajnokságot – folytatta. – Ez adta nekünk az ihletet, ezt a fajta sokszínűséget akartuk kifejezni. Erre utal az Uniforia fantázianév is. A unity szó egységet jelent és a futball erejére utal, amely összehozza a játékosokat és a szurkolókat, az eufória, az izgalom pedig, amelyet ez a torna ígér. E két szó összekovácsolásából jött ki az új labda neve.”

Nagy tévedés lenne azt feltételezni, hogy egy ilyen labda megtervezése úgy megy, hogy néhányan összeülnek, majd néhány nap múlva egy vezető rábök a neki tetsző tervre, és kész.

„Hosszú folyamat eredményeként született meg ez a labda, valamivel több mint két évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni rajta, változtattunk is, hiszen sok visszacsatolást kaptunk, és természetesen játékosok véleményét is kikértük – árulta el Ben Herath. – Külön-külön rengeteg tesztet hajtottunk végre, megnéztük, hogy nem tükröződik-e vissza a fény, hogyan viselkedik a labda különféle időjárási viszonyok között, milyen a kiegyensúlyozottsága, a szimmetriája. A játékosok véleményére azért is volt nagy szükség, mert nyilván a külsőségek mellett kiemelten fontos, hogy a futballisták megfelelőnek találják a labdát.”

A Wembleyben is készülhetnek a nagy meccsekre, hiszen a legendás stadionban lesz a 2020-as Európa-bajnokság elődöntője és fináléja is (Fotó: Getty Images)
A Wembleyben is készülhetnek a nagy meccsekre, hiszen a legendás stadionban lesz a 2020-as Európa-bajnokság elődöntője és fináléja is (Fotó: Getty Images)

Erről hamarosan a magyar labdarúgók is beszámolhatnak, mert már biztos, hogy a válogatott a Puskás Aréna november 15-én esedékes nyitó mérkőzésén az új labdával játszik Uruguay ellen.

Az igazi persze az lenne, ha júniusban élesben is tesztelhetnék – ugyancsak Budapesten…

KÉT FÉLIDŐ, KÉT FŰZŐS

Noha az 1966-os világbajnokságról „lemaradt”, a két évvel későbbi Európa-bajnokságtól kezdve már Adidas-labdákat használnak a kontinenstornákon. Az első a Telstar Elast fantázianevű volt, ez igazi klasszikus, tizenkét fekete (ötszög alakú) és húsz fehér (hatszög alakú) panelból állt. Ha valaki a futball-labda szót használja, vélhetően ez ugrik be neki először. Ez egyébként a fekete-fehér televíziókon is jobban látszott, mint a korábbi barna labdák. 1970-től kezdve a világbajnokságokon is Adidas-labdákat használnak és most már teljesen természetes, hogy szabályozzák, mivel futballozhatnak a labdarúgók. Korábban inkább az volt a jellemző, hogy a rendezők adták a labdákat. Az első világbajnokság (1930) döntőjének első félidejében például az argentinok által választott Tientóval játszottak a felek, a fordulás után az 1:2-ről fordító, végül 4:2-re diadalmaskodó uruguayiak nehezebb T-modelljével. A Blizzard folyóirat szerint az európai csapatok olyannyira nem bíztak az 1962-es chilei világbajnokság sárga színű, időnként deformálódó labdájában, hogy sokszor inkább európai gyártmányokat kértek találkozójukra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik