Gálát, hét gólt és Eb-kijutást hozott az angol válogatott 1000. meccse

Vágólapra másolva!
2019.11.14. 20:32
null
Harry Kane 37 perc alatt triplázott (Fotó: AFP)
Anglia 7–0-ra kiütötte Montenegrót a 2020-as Európa-bajnokságra vezető selejtezősorozatban az utolsó hazai mérkőzésén, ezzel biztosította a helyét a kontinenstornán. Csehország a 71. és a 79. percben született gólokkal fordított és szintén kijutott az Eb-re Koszovóval szemben.

EB-SELEJTEZŐK
9. FORDULÓ
A-CSOPORT
Anglia–Montenegró 7–0 (Oxlade-Chamberlain 11., Kane 17., 24., 37., Rashford 30., Sofranac 67. – öngól, Abraham 84.)
Csehország–Koszovó 2–1 (Král 71., Celustka 79., ill Nuhiu 50.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az angolok azzal a tudattal léptek pályára, hogy már egy döntetlen is továbbjutást ér számukra történetük 1000. mérkőzésén, de a Wembley örömére a játékosok fejében meg sem fordult ikszre játszani.

Az már a meccs elején látszott, hogy a montenegróiak nem bírnak mit kezdeni az angolok jobb szélével, Sanchóék rendre veszélyt tudtak kialakítani, a 11. percben pedig jött is a vezetés, ezúttal Oxlade-Chamberlain érkezett az ötös jobb sarkánál, majd lőtt a hosszú alsóba (1–0).

A következő hat percben Kane, Mount és Rashford is ziccert rontott, így a 18. percben még „csak” a második gól született meg, Kane fejesének köszönhetően. Az első találatnál balról átívelő, ennél szabadrúgásból előkészítő Chilwell a 24. percben kiosztotta a harmadik gólpasszát is, ezúttal szögletből tekert Kane fejére (3–0).

Chilwell előtt legutóbb Glen Johnson tudott egy meccsen védőként három gólpasszt adni az angol válogatottban. Ez már az angol nemzeti csapat 30. találata volt idén, ami a legjobb termés 1982 óta, de a házigazda ezt követően sem állt le.


Félórányi játék után Sancho tekerését követően Maguire ziccere még kimaradt, Rashford pimasz megmozdulása viszont már gólt ért, sőt, kis híján sarokkal is eredményes volt. A 37. percben Kane már a harmadik gólját szerezte meg, Alexander-Arnold jobb oldali beadásánál befordult, majd a hosszú alsóba lőtt.

Kane lett az első angol futballista, aki egymást követő két hazai meccsén is triplázni tudott.

Az angolok ezt követően szemkápráztató játékkal szórakoztatták a közönséget, ám az utolsó megmozdulásokba hiba csúszott, és arról se feledkezzünk meg, hogy Pickford is védett két óriásit, így 5–0-val fordultak a felek.

A szünetet követően visszavettek kicsit az angolok (már a trükkök sorát bemutató Rashfordot leszámítva persze), Mount „csak” lesgólig jutott, de a félidő derekán összejött a hatodik gól, az össze-vissza pattogó labdát Sofranac vágta a léc segítségével a saját kapujába... (öngól, 6–0).

Ettől megint kicsit élénkebbek lettek a szigetországiak, főleg Sancho aktívkodott, a sokadik lehetőségénél pedig már jól találta meg a középen érkező Abrahamet, aki beállította a 7–0-s végeredményt. Az angol válogatott igazi gálával, hét góllal és Eb-kijutással tette emlékezetessé az 1000. meccsét.

Csehország a hajrában csikarta ki a győzelmet – és így a biztos továbbjutást – Koszovó ellen. A vendégcsapatnak az első félidőben nemhogy kaput találó lövése, fejese, de még kísérlete sem akadt. Ennek ellenére az 50. percben – az első valamirevaló helyzetét kihasználva – Florent Hadergjonaj beadása után Atdhe Nuhiu fejelt 13 méterről látványos gólt a cseh kapuba (0–1).

A hazaiak ezt követően fokozták a nyomást a koszovói tizenhatos előterében, sokáig azonban hiába próbálkoztak, tizenkilenc gólszerzési kísérletükből csupán hatszor találták el a kaput, akkor pedig a klubszinten a Nottingham Forest hálóját őrző Arijanet Muric tudott védeni. A huszadik kísérletből viszont megtört a jég: Alex Král lőtte ki 22 méterről a vendégkapu jobb oldalát (1–1).

Ez azt jelentette volna, az utolsó körre marad a döntés, hogy Csehország vagy Koszovó biztosítja a helyét a kontinensbajnokságra, előbbire idegenben Bulgária, utóbbira odahaza Anglia várt volna, azzal a kitétellel, hogy a koszovóiaknak több pontot kell szerezniük a 8. fordulóban…

De a 79. percben Ondrej Celustka fejese minden további számolgatásnak és reménykedésnek véget vetett – ezzel együtt pedig a koszovói álmoknak is (2–1). Csehország 1996 óta zsinórban hetedszer kvalifikált az Eb-re.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA

M Gy D V L-K Gk P
1. Anglia 7 6 1 33– 6 +27 18
2. Csehország 7 5 2 13–10 +3 15
3. Koszovó *
7 3 2 2 13–12 +1 11
4. Montenegró 8 3 5 3–22 –19 3
5. Bulgária 7 3 4 5–17 –12 3

Félkövér: már kijutott az Eb-re.
*: bejutott a Nemzetek Ligája playoffjába.
Dőlt: kiesett, s az NL-en keresztül sem juthat ki.

10. FORDULÓ
NOVEMBER 17., VASÁRNAP

18.00:
Koszovó–Anglia (Tv: Sport2) – élőben sz NSO-n!
18.00: Bulgária–Csehország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik