Lőw Zsolt (jobbra) szerint óriási boldogságot jelentene, ha kijutnánk a részben hazai rendezésű Eb-re (Fotó: AFP)

A francia bajnok Paris Saint-Germain másodedzője az M1 aktuális csatornának szerdán elmondta: már azt is óriási dolognak tartja, hogy a magyar válogatott kijutott az előző Eb-re, és ott csoportjából első helyen lépett tovább a nyolcaddöntőbe. Hozzátette, az együttes franciaországi teljesítménye „óriási fegyvertény” volt, a mostani kijutás pedig „annak az útnak a folytatása lenne”.

„A legtöbb, amit nyerhetünk az Eb-részvétellel, hogy magyar közönség előtt játszana a válogatott. Ez óriási öröm és boldogság lenne egy ilyen kis országnak, míg a magyar futballnak és azon túlmenően a magyar sportnak óriási büszkeség” – mondta a korábbi válogatott futballista.

A pótselejtezőben a válogatott március 26-án Bulgáriában játszik, győzelme esetén öt nappal később az Izland–Románia párharc továbbjutóját fogadná a Puskás Arénában az Eb-részvételért. Lőw hangsúlyozta: nagyon örül, hogy Magyarország és Budapest szerepet kapott az Eb-rendezésében a november közepén átadott Puskás Aréna révén, amely egy legendás stadion örökét vette át.

„Európai mércével mérve is nagy jelentőségű a budapesti stadion” – nyilatkozta Lőw hozzátéve, hogy a Puskás Aréna százszázalékosan megfelel a modern kor követelményeinek, és az Uruguay elleni nyitó mérkőzésen, amelyen ott volt a stadionban, „örömmel és boldogsággal” töltötte el, hogy Magyarországon egy „csodálatos ékszerdoboz” épült.

„Minden magyar válogatott játékosnak óriási erőt adhat maga a stadion és a benne szurkoló közönség. Mert ne felejtsük el, hogy a magyar közönség az előző Eb-n is letette a névjegyét, hiszen tízezrek vonultak az utcákon, és jelentek meg a csapat mérkőzésein. Erről beszélt egész Európa, a magyar szurkoló, a magyar szurkolás világhírű” – hangsúlyozta Lőw.

A magyar válogatott Eb-részvétel esetén két csoportmérkőzését játszaná a Puskás Arénában, Lőw Zsolt szerint a riválisokat figyelembe véve az együttes csoportjában – a németek, a franciák és a portugálok mögött – a negyedik helyen végezne.

„Viszont a hazai közönség a magyar válogatottat is belehajszolhatja egy apró meglepetésbe, pici kis sikerbe. Ilyen riválisokkal szemben viszont már ilyen siker lehet egy szoros mérkőzés vagy egy elcsent pont is. De ne tegyük magasra a lécet, először igyekezzünk, hogy egyáltalán ott legyünk. És ha kijutunk, az már önmagában dicsérendő fegyvertény lenne, aminek élvezzük ki minden másodpercét” – mondta Lőw.

NEMZETEK LIGÁJA, RÁJÁTSZÁS
ELŐDÖNTŐ, MÁRCIUS 26., CSÜTÖRTÖK
A-LIGA

20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
DÖNTŐ, MÁRCIUS 31., KEDD
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia