Webbernek tetszik a nyüzsgés, amit Silverstone-ban okozott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.27. 15:24
null
Mark Webber élvezi, hogy most felhajtás van körülötte (Fotók: Reuters)
Bár úgy tűnt, a Brit Nagydíj előtt a fő beszédtéma még mindig a Mercedes májusi barcelonai tesztje és az ennek kapcsán meghozott rendkívül enyhe FIA-büntetés lesz, Mark Webber elterelte a figyelmet a titkos gyakorlásról és annak utóéletéről: a legutóbbi négy Brit GP-n dobogóra álló Red Bull-pilóta bejelentette, hogy az idény végén kiszáll az F1-ből, és a Porsche Le Mans-ba készülő programjához csatlakozik.

 

Mark Webber csütörtökön bejelentette, hogy 13 idény után távozik a Formula–1-ből. A Red Bull ausztrál pilótája egy nappal a Brit Nagydíj hétvégéje előtt közölte, hogy jövőre már a Le Mans-i 24 órásra visszatérő Porsche sportautóit kormányozza.

Webber szívéről éppen Silverstone-ban esett le a nagy kő, ott, ahol az elmúlt négy F1-es futamon dobogóra állt, kétszer ráadásul győztesként.

64. BRIT NAGYDÍJ
PÉNTEK
11.00–12.30: 1. szabadedzés
15.00–16.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny rajtja
Az időpontok magyar idő szerint értendők. Az NSO az összes edzésről, valamint a versenyről is élő tudósítással számol be.

IDŐJÁRÁS. Az időjárás-jelentések szerint pénteken hűvös idő lesz Silverstone-ban, délelőtt és délután is nagy az esély arra, hogy az összefüggő felhőrétegből csapadék érkezik. Szombaton felszakadozik a felhőzet, s bár hűvös, 20 fok körüli marad az idő, eső már nem valószínű. Vasárnapra teljesen kitisztulhat az ég, a hőmérséklet akár 25 fokra is emelkedhet.

GUMIK. A Pirelli a kemény és a közepesen kemény gumit szállítja Silverstone-ba, ahol az enyhe idő megkímélheti a mezőnyt attól, hogy a gumikat gyötrő, gyors kanyarok ellenére négy kerékcserével kelljen teljesíteni a futamot. Persze ha pénteken esik, a csapatok nem tudnak rendesen felkészülni a versenyre, s meglepetések érhetik vasárnap délután. Ha az időjárás engedi, a Pirelli a csapatok rendelkezésére bocsátja extra tartós kemény keverékű gumiját, amelyet Barcelonában is tesztelhettek pénteken a csapatok – annak érdekében, hogy a lehető legtöbb kört tegyék meg a szabadedzéseken.

BÜNTETÉS. Giedo van der Garde, a Caterham holland pilótája öt rajthelyes büntetést kapott, mert a Kanadai Nagydíjon figyelmen kívül hagyta a kék zászlókat, és Mark Webberrel, majd Nico Hülkenberggel is összeütközött. Utóbbi esetben mindketten kiestek.

BRIT PÁLYÁK. Ez lesz a 64. Formula–1-es futam Angliában. Silverstone 47. alkalommal ad otthont a szigetország versenyének, amelyet Brands Hatchben (12-szer) és Aintree-ben (ötször) is megtartottak már korábban. Előbbi pályáról ide kattintva olvashatja el az Ideális Ív összeállítását.

„A 2010-es győzelmem nagyon különleges volt, ez volt az első diadalom F1-es futamon Silverstone-ban. A csapat nagy része számára a Brit Nagydíj a hazai verseny, nekem pedig ez a második otthonom. A szurkolókat csak az olasz fanatikusokhoz lehet hasonlítani – mondta Webber. – A Brit Nagydíj hétvégéje csodálatos élmény, nagyon nagy presztízse van, ezért fontos mindannyiunk számára, hogy jó eredményt érjünk el."

Webber elmondta, az F1-ből való távozásáról meghozott döntéséhez semmi köze a Malajziai Nagydíjon történt esetnek, amely során Sebastian Vettel a csapat utasítása ellenére megelőzte őt, és elvette a győzelmét.

„Lettek volna lehetőségeim arra, hogy a Formula–1-ben maradjak, de eldöntöttem, hogy másik kategóriában folytatom, így nem gondolkoztam rajtuk – mondta Webber. – Már rég eldöntöttem, mit teszek, a Malajziában történteknek semmi közük ehhez. Nem újdonság számomra a hír, de tetszik a nyüzsgés, amit okozott.. Az elmúlt hat-nyolc hónapban rendszeresen beszéltem Dietrich Mateschitzcel, akivel megállapodtunk, hogy folytatjuk az együttműködésünket, a Red Bull-család tagja maradok."

A visszatérésre Webber szerint nincs esély, a Porsche projektje hosszú távú, az F1-ben pedig nagyon sok minden megváltozik a 2014-es idényre a V6-os turbómotorokkal.

„Az F1-be biztosan nem térek vissza, a sorozat jövőre alapvetően megváltozik az új motorok miatt. Nem lesz olyan egyszerű kiszállni, majd visszatérni, mint az elmúlt években, hatalmas lesz a változás" – fogalmazott Webber.

Christian Horner csapatfőnök, aki közös GP3-as csapatot üzemeltet Webberrel, nem győzött hálálkodni az ausztrál pilótának.

„Mark rengeteget tett a csapatért az elmúlt hét évben, mindent köszönünk neki. Biztosan nehéz döntést hozott, amin sokáig töprengett – mondta Horner. – Az eddigi tapasztalataim szerint az idény végéig maximálisan odateszi magát, az ezt követő időszakra pedig minden jót kívánunk neki. Hogy ki érkezik a helyére, arról később döntünk."

Horner Silverstone-ba érve azt is elmondta, nem elégedett a Mercedes büntetésével, amit a májusi barcelonai teszt miatt róttak ki a brackleyi istállóra. A háromnapos, Pirellivel közösen megszervezett titkos tréning miatt az FIA bírósága mindkét vállalatot megrovásban részesítette, valamint eltiltotta a Mercedest a fiatal pilótája júliusi háromnapos silverstone-i tesztjéről.

Lewis Hamilton eddig csak 2008-ban nyert hazai pályán
Lewis Hamilton eddig csak 2008-ban nyert hazai pályán

A Ferrari nem hivatalos formában, a Suttogó Ló blogban már felháborodott az enyhe ítélet ellen, míg Lewis Hamilton, a Mercedes angol pilótája azt mondta, igen súlyos a büntetés, főleg Sam Bird tartalék pilótára nézve, aki így lemarad egy háromnapos gyakorlásról.

Márpedig a Mercedes biztosan nem ad olyan lehetőséget Birdnek, mint a Force India a saját tartalék pilótájának, James Rossiternek, aki pár éve még olcsó sátorban aludt a pálya melletti kempingben a szüleivel, és a lelátóról nézte az eseményeket. A pénteki első szabadedzésen viszont már F1-es autót fog vezetni.

A Mercedes kapcsán pedig marad a kérdés, ami Monacóban és Kanadában is megválaszolatlan maradt: mennyit használt a csapatnak a barcelonai teszt? Ha a 28. születésnapját ma ünneplő Nico Rosberg és Hamilton az időmérő után a versenyen is megint a dobogóért küzd, a riválisokban bizonyára felerősödik a gyanú, hogy igenis rengeteget nyert a Mercedes a teszttel – bár a Red Bull kilátásba helyezte, hogy ilyen enyhe büntetés esetén hasonló tesztet szervez, az FIA már lépett, és közölte csütörtökön: bármiféle teszt előtt két héttel hivatalos engedélyt kell kérni az FIA-tól.

Az időjárás ezúttal is kedvez az elsősorban hűvös aszfalton remeklő Mercedesnek, hiszen szombaton és vasárnap sem megy 25 fok fölé a hőmérséklet. De legalább azt a két napot száraznak ígérik az időjósok. Pénteken még lehet csapadék, az első és a második másfél órában is arra lehet számítani, hogy többé-kevésbé vizes lesz az aszfalt.

A LEGUTÓBBI TÍZ BRIT NAGYDÍJ LEGJOBBJAI
GyőztesPole pozícióLeggyorsabb kör
2003Rubens BarrichelloRubens BarrichelloRubens Barrichello
2004Michael SchumacherKimi RäikkönenMichael Schumacher
2005Juan Pablo MontoyaFernando AlonsoKimi Räikkönen
2006Fernando AlonsoFernando AlonsoFernando Alonso
2007Kimi RäikkönenLewis HamiltonKimi Räikkönen
2008Lewis Hamilton
Heikki Kovalainen
Kimi Räikkönen
2009Sebastian VettelSebastian VettelSebastian Vettel
2010Mark WebberSebastian VettelFernando Alonso
2011Fernando AlonsoMark WebberFernando Alonso
2012Mark Webber
Fernando AlonsoKimi Räikkönen

DRS-ZÓNA

A Nemzetközi Automobil-szövetség két DRS-zónát jelölt ki a silverstone-i pályán. A zónákhoz (amelyek az aktiválási ponttól az első féktávig tartanak) külön mérési pontok tartoznak: aki ezeken a pontokon (DRS detection) a versenyen egy másodpercen belül van az előtte haladóhoz képest, a következő zónában kinyithatja hátsó légterelőjét, hogy nagyobb legyen a végsebessége, és esélyt kapjon az előzésre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik