Szerencsét hozott Massának Neymar fotója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.21. 17:55
null
Felipe Massát meghatotta az ausztriai rajtelsőség (Fotók: Action Images)
Felipe Massa a kisfiától kapott Neymar-fotóval a bukósisakjában száguldott az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén, és szerezte meg az első rajtkockát a Red Bull Ringen szombaton csapattársa, Valtteri Bottas előtt. A finn szerint nagyon korai még örülni, a versenyen a Mercedes könnyen visszavághat. A 3. helyről induló Nico Rosberg – a monacói történtek után ironikus módon – csapattársa, Lewis Hamilton megcsúszására fogta, hogy lemaradt a pole pozícióról. Az angol nem tudja, mi történt. Fernando Alonso örül a negyedik rajthelynek, de nem hisz benne, hogy megtartja ezt a pozíciót a versenyen.

Felipe Massa öt és fél éves várakozásnak vetett véget az Ausztriában megszerzett rajtelsőségével, legutóbb hazájában, Brazíliában indult az élről. A pole különlegessége, hogy a brazíliai foci-vb alatt érte el, és amelyhez kapcsolódóan ajándékot kapott a fiától.

„Brazíliát a focivébé tartja lázban, így a fiamat is, aki nagyon aranyos volt, adott egy fotót a kedvenc játékosáról, Neymarról. Ezt a fényképet a bukósisakomban tartottam az időmérő alatt is, és bizony, szerencsét hozott" – mondta Massa, aki elérzékenyülve nyilatkozott az időmérőről.

„Nagyon boldog vagyok, hihetetlen, hogy ezt történt velem és a csapattal. Régen indultam az első rajtkockából, nagyon örülök, hogy véget ért a hosszú várakozás – mondta Massa, akinek ez a 16. rajtelsősége, s az első a 2008-as Brazil Nagydíj óta. – A lehető legjobb helyről kezdem a versenyt, megható ez a pillanat. Ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy mit tett eddig a Mercedes, a leggyorsabb volt, és bár mögülünk fognak indulni az autói, még mindig erősebbek. Meglátjuk, mit tehetünk."

Valtteri Bottas a harmadik szabadedzés első helyével megmutatta, hogy a Williams valós kihívója a Mercedesnek, és élete eddigi legjobbját nyújtotta a második rajthely megszerzésével.

„Nagyon szép eredmény ez a csapattól, most jól állunk, de a verseny vasárnap lesz, és arra kell összpontosítanunk. A kemény munkánk kifizetődni látszik, de a Mercedest magunk mögött kell tartanunk, ami más történet lesz. A Ferrari és a Red Bull is erős, őket is szemmel kell tartanunk. Nagyon szép nap a mai, de összpontosítanunk kell, a hétvége neheze hátravan" – szólt a finn visszafogott, megfontolt értékelése.

A Williams számára hab volt a tortán, hogy brazil tesztpilótája, Felipe Nasr nyerte meg délután a GP2-es futamot a Red Bull Ringen.

Nico Rosberg tudja, semmi sincs veszve, sőt csapattársa rontásai miatt eddig ez a legbiztatóbb rajtrács számára 2014-ben. A német számára megnyugtató lehet, hogy a Mercedes az egyes szektorokban jobb a Williamsnél, amiatt viszont aggódhat, hogy végsebességben előttük járnak Massáék – ám üldözőként ő használhat DRS-t.

„Nem számítottam rá, hogy a két Williams előttem zár, nagyon jó munkát végeztek. A harmadik rajtkocka rendben van, várom a versenyt – mondta Rosberg, aki szerint csapattársának hibái rá is hatással voltak. – A köröm nem volt tökéletes, és Lewis megcsúszása miatt is veszítettem időt, a sárga zászló miatt el kellett vennem a gázt, ez két-három tizedet jelentett abban a körben. Ez pedig már elég ahhoz, hogy ne tudjak javítani a korábbi körömön. Ezen múlt, de előfordul az ilyen."

Nico Rosberg úgy érzi, visszakapta a monacói „kölcsönt” Hamiltontól
Nico Rosberg úgy érzi, visszakapta a monacói „kölcsönt” Hamiltontól

Lewis Hamilton pénteken utolérhetetlen volt, szombaton pedig végig esélyes volt a pole pozícióra, a harmadik szakaszban az első mért körében nagyon jó részidőket ment, mielőtt kisodródott a harmadik szakaszban (el is vették emiatt az időeredményét, mert sokan időt nyertek az ív kiszélesítésével). Az utolsó mért körében a 2-es kanyar előtt a fékzónában megcsúszott, így ez a köre is odalett. Végül, mivel Nico Hülkenberg sem futott mért kört (az ő eredményét is törölték a 8-as kanyar kiszélesítése miatt – összesen 11-en jártak így a mai időmérőn), a 9. helyen zárta a kvalifikációt, és onnan rajtol vasárnap.

A RAJTSORREND
1. Felipe Massa Williams-Mercedes
2. Valtteri Bottas Williams-Mercedes
3. Nico Rosberg Mercedes
4. Fernando Alonso Ferrari
5. Daniel Ricciardo Red Bull-Renault
6. Kevin Magnussen McLaren-Mercedes
7. Danyiil Kvjat Toro Rosso-Renault
8. Kimi Räikkönen Ferrari
9. Lewis Hamilton Mercedes
10. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes
11. Jenson Button McLaren-Mercedes
12. Sebastian Vettel Red Bull-Renault
13. Pastor Maldonado Lotus-Renault
14. Jean-Éric Vergne Toro Rosso-Renault
15. Romain Grosjean Lotus-Renault
16. Sergio Pérez* Force India-Mercedes
17. Adrian Sutil Sauber-Ferrari
18. Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari
19. Jules Bianchi Marussia-Ferrari
20. Kobajasi Kamui Caterham-Renault
21. Marcus Ericsson Caterham-Renault
22. Max Chilton** Marussia-Ferrari
*öt rajthellyel visszasorolják a Kanadai GP-n történt baleset okozásáért
**három rajthellyel visszasorolják a Kanadai GP-n történt baleset okozásáért

„Fogalmam sincs, mi történhetett, egyszerűen megcsúsztam. A fékre léptem, a hátsó kerekek leblokkoltak, nem tudom, miért történt ez, meg kell vizsgálnunk az adatokat – mondta Hamilton, aki elmondta, jól érezte magát az autóban, az első körével meg is szerezte volna a pole-t, de hibázott. – Nincs semmi baj, hosszú verseny lesz, ráadásul kevés a kanyar és sok az egyenes a pályán, a mienk a legjobb motor, nagyon bízom benne, hogy fel tudom küzdeni magam az élbolyba. Úgy tűnik, ez már kármentesítő verseny lesz."

Fernando Alonso nagyon örül korábbi csapattársa rajtelsőségének, amely nem lepte meg őt.

„Mindig is mondtam, hogy Felipe nagyon gyors pilóta. Sokan csak mosolyogtak, ám ma is tartom, hogy ő a valaha volt leggyorsabb csapattársam" – mondta a spanyol, aki többek között Jarno Trullihoz, Giancarlo Fisichellához, Hamiltonhoz és Kimi Räikkönenhez mérheti Massát...

„Nem volt mindennapi időmérő, az például nem normális, hogy Lewis mögöttem van, de hasznot húztam mások balszerencséjéből – mondta Alonso. – Büszkének kell lennünk erre a rajthelyre, úgy tűnik, előre léptünk a kanadai és az itteni újításainkkal. Nagyon nehezek a körülmények, ez is magyarázhatja, hogy amíg általában több mint egy másodpercet kapunk a Mercedesektől, most a jobb autójuktól kaptunk egy tizedet, a másik pedig mögülünk indul. A verseny nehéz lesz, nemcsak Lewistól tartok, hanem a két Red Bulltól is, Vettel különösen veszélyes lehet, sok friss gumija maradt a versenyre. Nehéz lesz megtartani ezt a pozíciót."

Az edzés nagy vesztese Hamilton mellett Sebastian Vettel, aki a 13. helyen zárt, és csak Sergio Pérez büntetése miatt indul a 12. helyről.

„Nem maradt sok az autóban, két köröm volt a második szakaszban, nagyjából egyformák, de túl lassúak a továbbjutáshoz – mondta Vettel. – Teljesen fölösleges arról beszélni, mi lett volna, ha... Most ez van. Danielnek gratulálok az ötödik helyéhez, ő jobban alkalmazkodott az idei követelményekhez, az autóhoz, a legfontosabb kanyarokban az egész hétvégén gyorsabb volt nálam. A versenyen bármi megtörténhet, nem hiszem, hogy a melegebb idő annyival jobban kedvezne nekünk, hogy az élre száguldjunk, mindenkire ugyanúgy hat majd."

TOVÁBBI NYILATKOZATOK

Daniel Ricciardo (5.): – Nehéz volt vezetni az autót, és ez az egész hétvégére vonatkozik. Mindent ki kellett facsarni az autóból az ötödik helyhez. Gratulálok a többi csapatnak, hogy ilyen jól megy nekik a Red Bull Ringen.
Kevin Magnussen (6.): – Ha minden tökéletes lett volna, az első ötbe kerülök, de az utolsó kanyarban apró hibát követtem el. Ez is jó, a csapat elégedett lehet, és jó, hogy kicsit felkavarodott az álló víz, a Williams van elöl, az egyik Mercedes pedig hátul.
Danyiil Kvjat (7.): – Ez volt az eddigi legjobb időmérőm, elégedett vagyok, de nagyon sajnálom, hogy az utolsó körömben Hamilton megcsúszása és a sárga zászlók miatt nem hozhattam ki mindent a kocsiból. Fontos, hogy jó versenyem legyen a Red Bull család előtt.
Kimi Räikkönen (8.): – Nehéz tökéletes kört menni ezen a pályán, mindegyik körömben hibáztam itt-ott. Főleg az első kanyarral gyűlt meg a bajom, el is fékeztem magam benne, és utána az egyenesekben is vibrált a kocsi. Nagyon csalódott vagyok.
Nico Hülkenberg (10.): – Érdekes a rajtlista, minden adottnak tűnik az érdekes versenyhez. Minden jól ment, sajnálom, hogy a harmadik szakaszban futott körömet törölték, de nagyon nyomtam a gázt, és ilyenkor benne van, hogy lesodródsz az útról. Nem sok helyet veszítettem, a versenyre jól állunk, az autónk bizonyítottan erős a versenyeken.
Jenson Button (11.): – A második szakaszban nem sokon múlt a továbbjutásom, messze előtte, volt Grosjean Lotusa, de az első három kanyart elrontotta, és bár utána félre húzódott, elég időt vesztettem ahhoz, hogy ne jussak be az első tízbe.
Pastor Maldonado (13.): – Jól sikerült az utolsó köröm, de nem a 13. helyen szeretnénk lenni, a dimbes-dombos út és a hosszú egyenesek nem kedveznek nekünk.
Jean-Éric Vergne (14.): – Sokat bajlódtam a beállításokkal, így nem lehet tökéletes kört futni. Az autó mindenesetre egyre jobb, remélem, a versenyen meg tudom ezt mutatni.
Romain Grosjean (15.): – Nem titok, hogy szenvedünk ezen a hétvégén, különösen akkor van gond az autóval, amikor könnyű. A teli tankos tempónk jó volt pénteken, de a végsebesség nem a mi erősségünk, így pedig nem lehet előzni.
Sergio Pérez (16. – büntetés után): – A második szakaszban csak egy mért kört mentem, de nem lett tökéletes, így nem sikerült a harmadik szakaszba jutni. A gumik lassan melegedtek fel, de ez vasárnap a melegben nem lehet probléma. Az első kör nagyon fontos lesz, a sok egyenes ellenére nem könnyű itt előzni.
Adrian Sutil (17.): – A jelenlegi helyzetünkben el kell fogadnunk, hogy a 17. hely a maximum. Mindent jól csináltunk, de nem nagyon kerülhetünk előrébb.
Esteban Gutiérrez (18.): – Keményen kell dolgoznunk, mert a mögöttünk lévő csapatok egyre közelebb vannak hozzánk.
Jules Bianchi (19.): – Még van pár tized köztünk és a Sauber között, de biztató, hogy nem éppen tökéletes kör után mondhatom ezt, azaz van még hová fejlődnünk. Ha tökéletesen versenyzünk, felvehetjük velük a harcot vasárnap.
Kobajasi Kamui (20.): – Az előző néhány versenyhez képest változtattunk a beállítási módszereinken, és ez jó eredményeket hozott. Mivel itt nincs akkora szerepe az aerodinamikának, mint más pályákon, Silverstone-ban még jobbak lehetünk.
Marcus Ericsson (21.): – Ma hirtelen nagyon jó lett a kocsi, de az időmérőn a két menetemben sajnos nem jött össze egy tiszta kör sem. Úgy tűnik, itt mindegyik renault-s csapat szenved, ez is megmagyarázza az eredményünket.
Max Chilton (22. – büntetés után): – A büntetésem miatt mindkét Caterham elém került, a versenyen az első számú feladat, hogy visszakerüljek a megfelelő oldalukra, aztán a többiek után eredjek.

OSZTRÁK NAGYDÍJ, AZ IDŐMÉRŐ VÉGEREDMÉNYE
1. Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 1:08.759 átlag: 226.209 km/ó
2. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 1:08.846 0.087 mp h.
3. Nico Rosberg német Mercedes 1:08.944 0.185
4. Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:09.285 0.526
5. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-Renault 1:09.466 0.707
6. Kevin Magnussen dán McLaren-Mercedes 1:09.515 0.756
7. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Renault 1:09.619 0.860
8. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:10.795 2.036
9. Lewis Hamilton brit Mercedes idő nélkül
10. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes idő nélkül
11. Sergio Pérez* mexikói Force India-Mercedes 1:09.754 0.780
12. Jenson Button brit McLaren-Mercedes 1:09.780 0.806
13. Sebastian Vettel német Red Bull-Renault 1:09.801 0.827
14. Pastor Maldonado venezuelai Lotus-Renault 1:09.939 0.965
15. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Renault 1:10.073 1.099
16. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 1:10.642 1.668
17. Adrian Sutil német Sauber-Ferrari 1:10.825 1.311
18. Esteban Gutiérrez mexikói Sauber-Ferrari 1:11.349 1.835
19. Jules Bianchi francia Marussia-Ferrari 1:11.412 1.898
20. Kobajasi Kamui japán Caterham-Renault 1:11.673 2.159
21. Max Chilton** brit Marussia-Ferrari 1:11.775 2.261
22. Marcus Ericsson svéd Caterham-Renault 1:12.673 3.159
*öt rajthellyel visszasorolják a Kanadai GP-n történt baleset okozásáért
**három rajthellyel visszasorolják a Kanadai GP-n történt baleset okozásáért
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1.Nico Rosberg277140
2.Lewis Hamilton455118
3.Daniel Ricciardo13579
4.Fernando Alonso1769
5.Sebastian Vettel2560
6.Nico Hülkenberg757
7.Jenson Button1443
8.Valtteri Bottas640
9.Kevin Magnussen1423
10.Sergio Pérez1420
11.Felipe Massa318
12.Kimi Räikkönen518
13.Romain Grosjean28
13.Jean-Éric Vergne28
15.Danyiil Kvjat34
16.Jules Bianchi12
KONSTRUKTŐRÖK
1.Mercedes258
2.Red Bull-Renault139
3.Ferrari87
4.Force India-Mercedes77
5.McLaren-Mercedes66
6.Williams-Mercedes58
7.Toro Rosso-Renault12
8.Lotus-Renault8
9.Marussia-Ferrari2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik