F1: vonatozás, káosz és balhék – a kétarcú Azerbajdzsán következik

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2018.04.25. 17:05
null
Hamilton és Vettel azeri összetűzése az egyik legnagyobb sztorit szolgáltatta tavaly (Fotó: AFP)
A Kínai Nagydíjon Daniel Ricciardo a hatodik helyről rajtolva győzött, ezzel majd' egyévnyi nyeretlenségi sorozatot szakított meg. Az ausztrál így jó hangulatban érkezhet meg előző szezonja egyetlen diadalának helyszínére, Azerbajdzsánba, ahol először unalomba fulladt, majd egy évvel később igazi káoszt hozott a verseny. A tavalyi Grand Prix-n összetalálkozó Lewis Hamiltonnak és Sebastian Vettelnek eközben vasárnap esélye lesz Michael Schumacher újabb rekordját beállítani.

2: Azerbajdzsánba két alkalommal látogatott el eddig a Formula–1 mezőnye, igaz, az első még Európai Nagydíj néven szerepelt a versenynaptárban. Emiatt hivatalosan csak a mostani lesz a második Azeri GP.

2. AZERI NAGYDÍJ
PÉNTEK
11.00–12.30: 1. szabadedzés
15.00–16.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
12.00–13.00: 3. szabadedzés
15.00–16.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.10: a verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 13., 15.10: Spanyol Nagydíj
Május 27., 15.10: Monacói Nagydíj
Június 10., 20.10: Kanadai Nagydíj

2: Bakiban eddig Nico Rosberget és Daniel Ricciardót intette le elsőként a kockás zászló. Előbbi a pole pozíciót, utóbbi a tizedik helyét váltotta győzelemre.

2: Sebastian Vettel most áprilisban egymás után kétszer ért el elsőséget az időmérőn, amire legutóbb a 2013-as idény végén volt példa.

3: már három futam lezajlott az idei szezonban, azonban a Mercedes még nem aratott győzelmet. Ez először fordult elő a V6-os hibrid-éra beköszönte óta.

6: a két azeri futamon hat különböző pilóta – Rosberg, Vettel, Sergio Pérez, Ricciardo, Valtteri Bottas és Lance Stroll – pezsgőzhetett már, tehát senki sem tudott egynél többször a legjobb háromban végezni vasárnap. A 2017-es GP harmadik helyezettje, Pérez mellesleg azóta nem szerepelt a legjobb háromban, mint ahogyan a Force India sem, hasonlóan az első és máig utolsó pódiumát tavaly Bakiban elérő Strollhoz és csapatához, a Williamshez.

Stroll tavaly megízlelhette Ricciardo győztes „koktélját” – azóta nem állt dobogón (Fotó: AFP)
Stroll tavaly megízlelhette Ricciardo győztes „koktélját” – azóta nem állt dobogón (Fotó: AFP)

6: Ricciardo a hatodik győzelmét ünnepelhette Sanghajban, miután a hatodik helyről startolt. Ilyen hátulról csak Michael Schumachernek sikerült Kínában nyerni, így a Red Bull ausztrálja most beállította a hétszeres világbajnok ezen rekordját. Emellett fontos megjegyezni, hogy Ricciardo mindegyik diadalát a harmadik helynél hátrébbról indulva szerezte, sőt, átlagosan a hatodik rajtpozícióból tudott győzni.

6: Lewis Hamilton eközben legutóbb a 2017-es Amerikai Nagydíjon diadalmaskodott, vagyis hat verseny óta nem állhatott fel a pódium legfelső fokára. Ez azt jelenti, hogy négyszeres világbajnokként még nem nyert a „száguldó cirkuszban”, s ezalatt a rajtelsőséget is csak egyszer tudta megkaparintani. A Mercedes-dominancia kezdete óta egyébiránt a leghosszabb nyeretlenségi sorozata nyolc Grand Prix-t ölelt fel, akkor ugyancsak Mexikóban kezdődött a „rossz” széria, amit végül Monacóban bírt megszakítani. Ha a brit teljes F1-es karrierje szolgáltatja az alapot, akkor 10 futamnál több nem telt el két Hamilton-diadal között.

7: Nico Hülkenberg egészen különös szériába kezdett még tavaly Mexikóban, mivel azóta mindig a hetedik helyről várhatta a piros lámpák kialvását. A német teljes F1-es karrierjét alapul véve már 20-szor kaparintotta meg a hetedik pozíciót, így ez a „legkedveltebb” rajthelye. A nagydíjakon 15-ször intette le hetedikként a kockás zászló – ugyanannyiszor, mint nyolcadikként, és kettővel kevesebbszer, mint hatodikként. Ami a világbajnoki helyezéseket illeti, a Renault-pilóta tavaly hetedik lett az egyéni pontversenyben, ennél még nem végzett előrébb.

Hamilton és Vettel találkozása a tavalyi versenyen:

22: Hamilton bár tavaly az első rajtkockából várhatta a piros lámpák kialvását, az utcai pályán nemhogy győzelmet, még dobogós helyezést sem szerzett. A jelenlegi versenynaptárban ez az egyetlen helyszín – a visszatérő Francia Nagydíjon kívül –, ahol a címvédő még nem diadalmaskodott. Ha vasárnap Hamilton nyer, akkor az azeri lesz a 22. különböző GP, ahol felállhat a pódium legfelső fokára, így utolérné az örökranglistát vezető M. Schumachert. A brithez hasonlóan vasárnap Vettel is beállíthatja a nagy előd csúcsát, miközben F1-es pályafutása 50. diadalát is megszerezheti.

28: Hamilton ugyan nem teljesített jó hétvégét Kínában, mégis újabb örökrangsorban vette át a vezetést, hiszen Kimi Räikkönen rekordhosszú pontszerző sorozatát szárnyalta túl. A brit versenyző a 2016-os Japán Nagydíj óta nem szorult ki az első tízből, vagyis 28 futam óta mindig pontokkal távozhatott az adott helyszínről. A megugrandó mérce egészen addig fog emelkedni, amíg a mercedeses világbajnoki egységei gyarapodnak az egyéni tabellán.

75: Vettel és Räikkönen a Ferrari 75. első rajtsorát jegyezte Sanghajban, miközben három futam alatt ez volt a második alkalom, hogy az 1–2. helyre kvalifikálta magát a duó. Tavaly az egész évet tekintve háromszor színeződött vörösre az első sor.

100: Bottas a 100. versenyét futotta Sanghajban; eddigi F1-es pályafutása során 4 pole pozíciót, 24 dobogót és 3 győzelmet szerzett, mialatt két konstruktőr színeiben állt rajthoz.

150: a Red Bull a hétvégén a 150. dobogós helyezését könyvelheti el, amennyiben legalább az egyik versenyzője a legjobb háromban végez. A „vörös bikák" színeiben egyébként először David Coulthard, még 2006-ban állhatott fel a pódiumra, most Max Verstappen vagy Ricciardo léptetheti be a csapatát a 150-esek klubjába, ahol összesen öt gárda szerepel. Érdekesség, hogy a legutóbbi kerek számot, tehát a 140. dobogót pont a 2017-es Azeri GP-n jegyezte az alakulat.

306.049: 51, egyenként 6003 méter hosszú körből adódik össze a 306.049 kilométeres versenytáv Azerbajdzsánban. A 2.2 km-es egyenese eközben az abszolút, míg a pálya a második leghosszabb az idei versenynaptárat tekintve.

0.105: Bottas tavaly az utolsó pillanatban előzte meg az addig második Strollt, kettejük között végül csupán 105 ezred döntött.

A leintés pillanatai:

1:40.593: Hamilton 2016-ban a kvalifikáció harmadik szakaszában összetörte az autóját, majd 2017-ben – bő 1 másodpercet adva a legjobb nem mercedesesnek – 1:40.593-as idővel pole-t ért el.

A pole pozíciót érő kör:

Formula 1 on Twitter

Full commitment, full speed And a pole lap over two seconds faster than the previous year Sit back and watch @LewisHamilton's Baku masterclass from last year #F1 #AzerbaijanGP https://t.co/r7pTwcTRUJ

1:43.441: Vettel 2017-es versenyen futott 1:43.441-es ideje számít a körrekordnak a városi aszfaltcsíkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik