F1: visszatér a McLaren korábbi csapatvezetője

Vágólapra másolva!
2018.01.17. 12:54
null
Whitmarsh a vitorlás kitérő után újra az F1-ben. (Fotó: AFP)
Az autosport.com beszámolója szerint a Formula–1-es McLaren istálló korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szabályalkotó testületének ideiglenesen megbízott tanácsadója lesz a jövőben. Az 59 éves szakember fő feladata a sportág pénzügyi szabályozásának, az igazságos és fenntartható versenyzés financiális részleteinek kidolgozása lesz – amely magában foglalhatja a költségvetési sapka bevezetését is.

 

Martin Whitmarsh 1989-ben csatlakozott a McLaren-csoporthoz, 1997-ben a cég F1-es részlegéhez, majd 2004-ben az istálló közvetlen vezetéséhez került, és Ron Dennis távozása után 2009-ben vette át a csapatvezetői pozíciót.

Öt szezonon keresztül, 2009 és 2013 között irányította a McLarent, amely ebben az időszakban 20 futamon diadalmaskodott, ám sem az egyéni, sem a konstruktőri világbajnoki címet nem tudta a gárda elhódítani.

Ron Dennis 2013 végén visszatért a McLarenhez, ezért Whitmarshnak távoznia kellett, s így lett az America's Cup vitorlásversenyen szereplő, négyszeres olimpiai bajnok vitorlázó, Sir Ben Ainslie csapatának az igazgatója.

Whitmarsh az autósport világába már novemberben megkezdte a visszatérést, amikor a Formula–E tanácsadó testületében kapott helyet. Az angol szakember megbízatását jövő csütörtökön véglegesíthetik, akkor rendezik az FIA és az F1-es csapatok képviselőinek részvételével a Stratégiai Csoport ülését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik