F1: Vettelnek csapatot kellene váltania – Marko

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2019.07.19. 09:49
null
Vettelt egyre több kritika éri (Fotó: AFP)
Sebastian Vettel a 2018-as Belga Nagydíj óta nem aratott győzelmet az F1-ben, miközben egyre több hibát követ el a pályán. Korábbi csapata, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy véli, a németnek környezetváltásra lenne szüksége, míg egy korábbi Ferrari-mérnök szerint a későbbiekben Charles Leclerc-t kellene támogatnia.

 

A négyszeres világbajnok, Sebastian Vettel 2015-ben csatlakozott a Ferrarihoz, és bár az azóta lefutott 90 nagydíjon 11-szer szerzett pole pozíciót, 49-szer állt a dobogón és 13-szor nyert futamot, az egyéni vb-összetett második helyénél (2017 és 2018) nem jutott előrébb. A német tavaly hiába volt sokáig harcban a címért, a Német Nagydíjon elvesztett győzelem óta egyedül Belgiumban foglalhatta el a pódium tetejét, azóta a német nyeretlen, míg a Ferrari a 2019-es kiírásban nem aratott még sikert.

70. BRIT NAGYDÍJ
JÚLIUS 12., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Gasly 1:27.173
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:26.732
JÚLIUS 13., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Leclerc 1:25.905
Időmérő: 1. Bottas 1:25.093
JÚLIUS 14., VASÁRNAP
Futam: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 28., 15.10
64. Német Nagydíj
Augusztus 4., 15.10
34. Magyar Nagydíj
Szeptember 1., 15.1064. Belga Nagydíj

A négyszeres világbajnoknál azonban nem csak a sikerek maradtak el, egyre több hibát követ el a pályán, legutóbb a Brit GP-n találta el hátulról Max Verstappent autóját, amiért visszaesett a mezőny végére és még szankcionálták is. A sportfelügyelők 10 másodperces időbüntetést osztottak ki a ferrarisnak, miközben 2 büntetőpontot kapott – így 6 pontra van az egyversenyes eltiltástól.

„A Red Bullnál nem nagyon hibázott, az ember pedig nem felejt el vezetni. Miért hibázik újra és újra a Ferrarinál?" – tette fel a kérdést Max Verstappen Silverstone-ban, a válasz a Red Bull tanácsadójától, Helmut Markótól érkezett.

„Akkor követsz el ilyen hibákat, amikor nem bízol eléggé magadban és ez a tudatalattiban történik" – magyarázta az osztrák.

Bár Vettelnek 2020 végéig szerződése van a Ferrarival, sokak szerint a német otthagyja a maranellóiakat, sőt talán vissza is vonul. A pilóta helyzetéről Jonathan Wheatley is beszélt, aki úgy gondolja, Vettel egyszerűen nem olyan típus, mint Michael Schumacher vagy Fernando Alonso.

„Sebastian nagyon intelligens, érzékeny és melegszívű ember. Egy igazi szerető férj és apa. Charlie Whiting megemlékezésén pedig egy gyönyörű beszédet mondott. Ő nem olyan kemény típus, mint Schumacher vagy éppen Alonso, aki mindig képes volt topteljesítményt nyújtani. Sebastian olyan pilóta, akinek folyamatosan éreznie kell a támogatást. A Red Bullnál ez megvolt, míg a Ferrarinál valószínűleg nem kapja meg" – tette hozzá, míg Marko elmondta, mi lehet a megoldás.

„Vettelnek csapatot kellene váltania, de 2020-ra nem nagyon látok más opciót számára" – jelentette ki.

A Ferrari korábbi mérnöke, Luca Baldisserri eközben kritikusan beszélt a német pilótáról.

„Sebastian túlértékelt versenyző és sosem lép Schumacher örökébe. Túl sok hibát követ el mostanság és muszáj lesz újra megtalálni önmagát. Ugyanakkor még mindig egy olyan pilótáról van szó, aki négy világbajnoki címet nyert. Ha Leclerc még érettebb lesz és valóban egy igazi topversenyzővé válik, akkor szüksége lesz egy olyan csapattársra, aki támogatja és segíti őt. Ebből a szempontból úgy vélem, Vettel elég tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy eleget tudjon tenni ennek" osztotta meg arról a gondolatát, hogy a német pilótának a jövőben Leclerc-t kellene segítenie.

Vettel jelenleg a negyedik helyet foglalja el az egyéni vb-összetettben: lemaradása 100 pont az éllovas Lewis Hamilton mögött, míg az ötödik márkatársát 3 ponttal előzi meg. A 2019-es idény jövő héten a Német Nagydíjjal folytatódik, így a ferraris hazai pályán vághat vissza.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik