F1: Vettel a sírból hozta vissza a világbajnoki címet Brazíliában

Vágólapra másolva!
2020.03.31. 20:09
null
Sebastian Vettel a búcsúzó Michael Schumacher megelőzésével biztosította be harmadik világbajnoki címét (Fotók: AFP)
A Nemzeti Sport Formula–1-es magazinjában sorrendbe állítottuk a sorozat első hetven évének 70 legjobb, legemlékezetesebb versenyét. A haláleseteket és súlyos sérüléseket kizártuk a kritériumok közül, inkább azokra összpontosítottunk, amelyek drámai fordulatait, előzéseit máig emlegetjük, illetve amelyek a világbajnoki csata szempontjából is kulcsfontosságúak voltak. Online sorozatunkban a húsz legjobbat vesszük sorra, a 20. helyen a 2012-es idény drámai záró futama áll Brazíliából.

A 2010-es és 2011-es világbajnokságot megnyerő Sebastian Vettel 13 pontos előnnyel érkezett a kaotikusan induló (az első hét győzelmén négy csapat hét pilótája osztozott) idény utolsó futamára. Csak Fernando Alonsónak volt esélye arra, hogy megelőzze, de ehhez mindenképpen dobogós helyen kellett célba érnie, míg Vettelnek a spanyol győzelme esetén a negyedik hely is elég lett volna a végső dicsőséghez.

Ez volt a hétszeres világbajnok Michael Schumacher, valamint Bruno Senna utolsó F1-es versenye, s mindketten fontos szerepet játszottak Vettel versenyében.

A rajt előtt meghallgatták az égiek Alonsót, akinek konkrét vágya volt a változékony időjárás.

„A vizes pályás versenyek kiszámíthatatlanok, ezért bízom benne, hogy esni fog, káosz lesz, mert egy sima versenyen nem sok esélyünk lenne a világbajnoki címre” – mondta előzetesen Alonso, és tessék, tíz perccel a rajt előtt egy enyhe zápor nyirkossá tette az aszfaltot.

Miközben a hetedik helyről rajtoló Alonso az első kör végén bemutatott pazar előzését követően már a harmadik helyen száguldott…

A videó az elindítást követően a „Megtekintés a YouTube-on” szövegre kattintva érhető el.

…Vettel a negyedik rajtkockából indulva túlságosan is óvatosan rajtolt, egymás után húztak el mellette a többiek, visszacsúszott a rengeteg kockázatot rejtő középmezőnybe, majd a négyes kanyarban meglökte Bruno Senna. A vb-éllovas megpördült, és csak a mezőny után, a 22. helyről indult újra kissé sérült autójával.

A videó az elindítást követően a „Megtekintés a YouTube-on” szövegre kattintva érhető el.

Vettel a negyedik kanyarban: „árral” szemben (Fotó: AFP)
Vettel a negyedik kanyarban: „árral” szemben (Fotó: AFP)

Bár tönkrement a rádiója, a gyorsan száradó pályán így is elképesztő tempóban vágta keresztül magát a mezőnyön, a 8. kör végén már a hatodik helyen haladt! Eközben elöl Alonsónak az első sorból rajtoló McLaren-páros mellett Nico Hülkenberg személyében váratlan riválisa akadt a dobogóért folyó csatában. A tizedik körben eleredt az eső, többen, így Alonso és Vettel is kereket cserélt, de Button és Hülkenberg kint maradt a pályán.

A teljes 70-es listát elolvashatja 
a Nemzeti Sport magazin F1-es számában
A teljes 70-es listát elolvashatja a Nemzeti Sport magazin F1-es számában

Hamar elállt az eső, Button és Hülkenberg kivételével mindenki más újra a bokszba hajtott. Hülkenberg a 18. körben Buttont megelőzve az élre állt, s ott is maradt 30 körön át. Egy megcsúszás miatt vesztette el az első helyet a 48. körben, de felzárkózott Lewis Hamiltonra. Ám újabb hibája újabb megcsúszást eredményezett, és Hamiltont is magával rántotta. A McLarentől búcsúzó angol kiesett, Hülkenberget megbüntették, a bokszutcán áthajtva visszacsúszott, és az ötödik helyen ért célba. A győzelem Button ölébe hullott – ez a McLaren-istálló eddigi utolsó futamsikere.

Ami a vb-csatát illeti, a második kerékcserét követően Vettel Alonso mögött autózott, magabiztosan száguldott a vb-cím felé. Ám egy – törmelékek miatt elrendelt – biztonsági autós időszakot követően a száraz pályán Kobajasi Kamui, majd Felipe Massa is megelőzte Vettelt, aki visszacsúszott a hetedik helyre. Ez esetben Alonsónak a második pozíció világbajnoki címet ért volna.

Hamilton kiesése és Hülkenberg büntetése kapóra jött neki, miután tíz körrel a vége előtt a gyorsan előretörő Massa elengedte maga mellett, meg is szerezte a második pozíciót. Vettelnek szüksége volt a hatodik helyre a vb-címhez, s ezt a búcsúzó Michael Schumacher megelőzésével szerezte meg.

Jenson Button a McLaren-istálló eddigi utolsó futamgyőzelmét aratta (Fotó: AFP)
Jenson Button a McLaren-istálló eddigi utolsó futamgyőzelmét aratta (Fotó: AFP)

Vettel minden idők legfiatalabb háromszoros világbajnoka lett, s bár a Ferrari napokkal később egy belső kamerás videofelvételre hivatkozva (úgy tűnt, Vettel sárga zászlós tiltás ellenére előzte meg Jean-Éric Vergne-t, az ezért járó 20 másodperces büntetéssel visszacsúszott volna a 8. helyre) fontolgatta, hogy megóvja a versenyt, de végül nem tette meg.

„Ami rosszra fordulhatott, rosszra is fordult. Nemcsak a riválisokkal kellett megküzdenünk, hanem a körülményekkel is. Biztosan mindenki jól szórakozott, miközben mi keményen küzdöttünk” – mondta Vettel, aki 2013-ban könnyedén védte meg vb-címét.

Fernando Alonso többször is úgy állt, hogy megnyeri a világbajnokságot, de a végén kevés lett neki a második hely (Fotó: AFP)
Fernando Alonso többször is úgy állt, hogy megnyeri a világbajnokságot, de a végén kevés lett neki a második hely (Fotó: AFP)

„A világbajnokságot nem nyertem meg, de sok ember tiszteletét elnyertem” – értékelt a Red Bullhoz képest Ferrarival versenyben maradó Alonso, akinek ez volt az utolsó esélye a vb-címre.

40. BRAZIL NAGYDÍJ
2012. november 25., Interlagos

71 kör, a 20 futamos idény 20. versenye
1. rajtsor:
Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) és Jenson Button (McLaren-Mercedes)
A dobogósok:
1. Jenson Button, 2. Fernando Alonso (Ferrari), 3. Felipe Massa (Ferrari)
A versenyben vezettek:
Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) 30 kör (18–47.), Jenson Button 27 (6., 8–17., 55–71.), Lewis Hamilton 13 (1–5., 7., 48–54.)

A VERSENY ÖSSZEFOGLALÓJA



A TELJES VERSENYT IDE KATTINTVA NÉZHETIK MEG.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik