F1: veszélybe került a Vietnámi és a Bahreini Nagydíj megrendezése

Vágólapra másolva!
2020.03.03. 11:10
null
Az F1-es ajándékbolt már készen áll Hanoiban... (Fotó: AFP)
A vietnámi Nemzeti Turisztikai Hivatal tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt a leginkább fertőzött országokból érkezőkkel szemben 14 napos orvosi karantént és szigorú vizsgálatokat vezettek be. Mindez jelentősen megnehezíti az ország történetének első Formula–1-es nagydíjának áprilisi megrendezését, miután a mezőnyben két csapat (Ferrari, Alpha Tauri) és a sorozat gumigyártója (Pirelli) is olasz. Kora délután aztán a bahreini kormány is hasonló intézkedéseket jelentett be.

A jelenlegi helyzet szerint csupán a Kínai Nagydíjat nem tudják majd megrendezni a koronavírus-járvány miatt, azonban a vietnámi Nemzeti Turisztikai Hivatal szerdán délelőtt frissített tájékoztatója alapján legalábbis kétségbe vonható, hogy április első hétvégéjén valóban megrendezik az ázsiai ország első F1-es versenyét.

BAHREIN IS
FRISSÍTÉS 14.25: A bahreini kormányzat is hasonló korlátozásokat léptetett életbe kedden kora délután. Határozatuk szerint azok az érkezők, akik a Bahreinbe érkezésük előtti 14 napon belül Kínában, Hongkongban, Olaszországban, Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön és/vagy Dél-Koreában jártak, nem kapnak beutazási engedélyt. A határozat ideiglenes, de határozatlan időre szól. A Bahreini Nagydíjat a tervek szerint egy héttel az idény első versenye, a március 15-i Ausztrál Nagydíj után rendezik.

A közlemény szerint ugyanis a koronavírustól leginkább sújtott országokból, azaz Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Olaszországból érkezőket automatikusan 14 napos karanténba helyezik, s szigorú vizsgálatoknak vetik alá, mielőtt belépnének az országba.

A Formula–1 mezőnyének számos tagját ez egyértelműen hátrányosan érinti, hiszen a Ferrari és az Alpha Tauri révén két olasz csapat is akad, ráadásul a Pirelli révén olasz a hivatalos gumigyártója is a sorozatnak, s Antonio Giovinazzi személyében olasz versenyző is szerepel a mezőnyben. Ráadásul a Haas és az Alfa Romeo is jobban érintett lehet a többi csapatnál, mivel ők is a Ferraritól kapják a motorjukat. Emellett pedig szinte minden csapatnál akadnak olasz alkalmazottak, így szinte minden istálló hiányos személyzettel vehetne csak részt a hanoi viadalon.

Arról nem szól a közlemény, hogy mi a helyzet azokkal, akik ugyan a felsorolt országok állampolgárai, de nem onnan érkeznek. Az F1 esetében ez azért érdekes kérdés, mert két héttel a vietnámi futam előtt Bahreinben versenyezne a mezőny.

Tehát, elvileg a Bahreinből érkező olasz állampolgárokat gond nélkül beengedik Vietnámba, s ezt támasztja alá az is, hogy a fentebb linkelt tájékoztató szerint ugyan több sporteseményt és kulturális rendezvényt elhalasztottak, vagy töröltek a járvány miatt, az F1-es Nagydíjat biztosan megtartják.

Azt azonban ne feledjük, hogy az idei évre hatályos szabályok szerint egy verseny akkor maradhat el, ha nem alkotja legalább 12 autó a mezőnyt, ami a két olasz istálló, illetve a két Ferrari erőforrást használó csapat esetleges távolmaradásával éppen meg is lenne...

Vietnámban 16 főnél diagnosztizálták eddig a fertőzést, ám ők már február végére mindannyian meg is gyógyultak, így a jelenlegi információk szerint az országban nincs aktív koronavírusos beteg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik