F1: Verstappen volt a leggyorsabb, Hamilton a legaktívabb a teszten

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.15. 18:07
null
Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak az első szezonközi tesztnapon (Fotó: AFP)
A hétvégi Spanyol Nagydíj után ma az első, kollektív szezonközi teszttel folytatódott a csapatok munkája a Circuit de Catalunyán, ahol a Red Bull hollandja, Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak. Nem ő volt az egyetlen állandó versenyző, aki ma körözött, hiszen autóba ült többek között Romain Grosjean, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton is. Utóbbi új LED-lámpákat tesztelt az autóján, miközben serényen gyűjtötte a kilométereket.

 

Napsütéses, mégis hűvös idő fogadta a mezőnyt ma a katalán aszfaltcsíkon, ahol az első kollektív szezonközi tesztnapot teljesítették a csapatok. Mivel a szabályok értelmében az idei négy nap közül kettőn olyan pilótáknak kell lehetőséget biztosítani, akik legfeljebb három Grand Prix-n álltak eddig rajthoz, a mai felállásban keveredett egymással a tapasztalat és a fiatalság.

Hat istálló ugyanis egy-egy állandó versenyzője mellett tette le a voksát, így a Mercedesnél Lewis Hamilton, a Ferrarinál Sebastian Vettel, a Red Bullnál Max Verstappen, a Renault-nál Carlos Sainz Jr., a McLarennél Stoffel Vandoorne, míg a Haasnál Romain Grosjean foglalhatta el helyét négykerekűje volánja mögött.

Fontos megjegyezni, hogy a német és az amerikai gárda mindkét napra tapasztalt pilótáit jelölte ki, így a Magyar Nagydíj után megrendezendő második idényközi teszt mindkét napján a fiataljaikat kell majd bevetniük.

Teszt lévén a mai napon nem az időeredményeken, sokkal inkább a tesztkilométerek gyűjtésén volt a hangsúly, amit jól jelez, hogy kilencen is 100 kör felett futottak, miközben a versenyzők által elért legjobb idők jócskán elmaradtak a szombati kvalifikáción látottaktól.

A leggyorsabbnak Verstappen bizonyult, a vasárnap a dobogó alsó fokán záró holland 1:17.528-as időt ért el, mögötte Sainz 1:17.562-vel, Vettel 1:17.659-cel, Grosjean 1:18.449-cel, míg Nicholas Latifi 1:18.530-cal következett az első ötösben.

Ami a körök számát illeti, összesen tehát kilencen lépték át a 100 körös határt, a legtöbb kilométert Hamilton (151 kör), a legkevesebbet Sean Gelael (50) gyűjtötte, utóbbi motorcsere miatt vesztett sok időt a Toro Rosso garázsában.

Ma két csapat is gumitesztet hajtott végre a Pirellivel, a McLarennél Oliver Turvey délelőtt, míg Lando Norris délután, illetve a Force Indiánál George Russell látta el a feladatot, ami holnap Stoffel Vandoornéé és Latifié (Force India) lesz.

A McLaren ma két autóval és három pilótával tesztelt:

McLaren on Twitter

Double fire up. #F1Testing https://t.co/vGPIobSNFH

A Pirellik mellett új LED-lámpákat is tesztelt az F1, amelyek elsősorban az esős körülmények között biztosíthatnak jobb láthatóságot. A fénycsíkok a címvédő istálló hátsó szárnyára kerültek fel, hasonlóan a WEC-ben használt megoldáshoz.

Mercedes-AMG F1 on Twitter

Bit of a buzz this morning about Lewis' #F1Testing light set-up... We're testing a new system for @F1 this morning What do you think, #BestFans? https://t.co/Q2fs3DSYxw

A keverékeket tekintve is eléggé színes volt a paletta, még a soron következő Monacói Nagydíjon – versenykörülmények között először – bemutatkozó hiperlágy is felkerült a Renault, a Haas és a McLaren konstrukciójára is.

Időközben a Pirelli is megosztotta a versenyzők hercegségi gumiválasztását.

Pirelli Motorsport on Twitter

Ready to turn the paddock #Fit4F1 Pink?! #MonacoGP #Hypersoft https://t.co/SSeV9bNkbK

A tesztnapon egyszer lengett a piros zászló, méghozzá Giovinazzi miatt.

Az első szezonközi teszt első napjának végeredménye:

Junaid #JB17 on Twitter

The TIMESHEET at the END of DAY 1: In-Season Test #F1Testing - Verstappen tops the day with a 1:17.528 (148 laps). Hamilton tops the LAP COUNT chart with 151 laps, Toro Rosso perform a precautionary change due to chassis issues. Giovinazzi brings out the one and only RED FLAG.

Érdekesség, hogy a ma még Sauberrel köröző Giovinazzi holnap a Ferrari ülését foglalhatja el, illetve a Red Bull szimulátorában eléggé sokszor megforduló Jake Dennis is szerepet kap.

A holnapi tesztbeosztás:
Mercedes: Valtteri Bottas
Ferrari: Antonio Giovinazzi
Red Bull: Jake Dennis
Renault: Jack Aitken
McLaren: Lando Norris, Stoffel Vandoorne (Pirelli)
Haas: Kevin Magnussen
Force India: Nikita Mazepin, Nicholas Latifi (Pirelli)
Toro Rosso: Pierre Gasly
Sauber: Charles Leclerc
Williams: Robert Kubica

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik