F1: Verstappen a bajnoki címért harcolna; Hamilton tökéletes évet futott

HORVÁTH LILIÁNA (Budapest), ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)HORVÁTH LILIÁNA (Budapest), ZSOLDOS BARNA (Abu-Dzabi)
Vágólapra másolva!
2019.12.01. 21:54
Lewis Hamilton az Abu-Dzabiban aratott győzelmével újabb mérföldkövekhez ért el, míg a második helyen befutó Max Verstappen elégedett, hogy idén sikerült maga mögé utasítani a Ferrarikat, s reméli, jövőre már a bajnoki címért küzdhet. A harmadik Charles Leclerc összességében boldog, míg csapattársa, Sebastian Vettel elismerte, nem futott jó évet, de tudja, ennél sokkal többre képes. Az utolsó helyről rajtoló, s negyedikként záró Valtteri Bottas viszont úgy véli, egyik legjobb versenyét futotta, így elégedetten zárja az idényt.

Verstappen a bajnoki címért harcolna (Fotó: AFP)
Verstappen a bajnoki címért harcolna (Fotó: AFP)
Verstappen a bajnoki címért harcolna (Fotó: AFP)
Verstappen a bajnoki címért harcolna (Fotó: AFP)
Verstappen a bajnoki címért harcolna (Fotó: AFP)

 

Lewis Hamilton 2018-hoz hasonlóan az idei évet is győzelemmel zárta Abu-Dzabiban. A brit pályafutása 84. győzelmét könyvelhette el, míg a Yas Marina Circuiten az ötödik alkalommal állhatott fel a dobogó felső fokára. A Mercedes hatszoros világbajnoka idei 11. diadalával így 7 sikerre került Michael Schumacher rekordjától, vagyis 2020-ban két mérföldkövet is elérhet: a győzelmek és a világbajnoki címek számában is utolérheti a németet.

11. ABU-DZABI NAGYDÍJ
NOVEMBER 29., PÉNTEK
1. szabadedzés:1. Bottas 1:36.957
2. szabadedzés:1. Bottas 1:36.256
NOVEMBER 30., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:36.566
Időmérő: 1. Hamilton 1:34.779
DECEMBER 1., VASÁRNAP
A verseny: 1. Hamilton, 2. Verstappen, 3. Leclerc

Egy mutatóban azonban már az idei teljesítményével is csatlakozott a rekordbajnokhoz, ő lett a Formula–1 történetének második olyan versenyzője, akinek sikerült egy adott idény összes versenykörét teljesítenie, plusz valamennyi futamán pontot szereznie.

Nem mellesleg Hamilton érte el a versenyen futott leggyorsabb kört is, ezzel a vonatkozó ranglistán megelőzte Kimi Räikkönent (46), és immár egyedüliként áll a második helyen Schumacher mögött. Mindennek tetejében a pole-ból rajtolva az összes kört az élen töltötte Abu-Dzabiban, így karrierje 6. Grand Slamét érte el. Ezzel ugyancsak a vonatkozó örökranglista második pozícióját foglalhatja el, maga mögé utasítva Schumachert és Alberto Ascarit – a listát Jim Clark vezeti 8 tökéletes futammal.

A brit nem meglepő módon elégedetten nyilatkozott a leintést követően, és megköszönte csapata egész éves munkáját.

„Büszke vagyok, és hihetetlen hálás ezért a fantasztikus csapatért. Hálás vagyok minden egyes csapattagnak, aki megállás nélkül nyomta egész évben. Ki gondolta volna, hogy az utolsó versenyen ilyen erősek tudunk lenni? Hiába nyertük meg a címeket, leszegett fejjel mentünk előre, hogy meglássuk, mit tudunk még tanulni, milyen teljesítményt tudunk még kihozni ebből a gyönyörű autóból. Kész műalkotás" – mondta a futamgyőztes Hamilton.

A második helyen a Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen futott be, aki ezzel bebiztosította a harmadik helyét az egyéni vb-összetettben. A holland így pályafutása során először végzett a legjobb három között az év végén, s jövőre nem lehet más a célja, mint még előrébb törni.

„Összességében rendben volt a tempónk. Ennél többet nem nagyon érhettünk volna el. A csapat jó stratégiát talált ki, és a pályán sikerült megelőznöm a Ferrarit is, szóval elégedett vagyok azzal, hogy így sikerült zárnunk az évet. Csapatként nyilván előre akarunk lépni, a célunk tehát az, hogy jövőre a bajnoki címért küzdjünk – jelentette ki, és értékelte az idényét is. – Úgy gondolom, elég jó teljesítmény tőlem, hogy sikerült a Ferrarik előtt végeznem az egyéni összetettben. Szép győzelmeket arattunk, pár pole-t is szereztem, 2020-ban viszont a bajnoki címért akarunk harcolni. Ehhez előre kell lépnünk, de úgy vélem, már az idén mutatott fejlődésünkkel is elégedettek lehetünk."

A harmadik helyen Charles Leclerc-t intette le a kockás zászló, s bár a pályán Valtteri Bottasnak végül nem sikerült igazán veszélyeztetnie a dobogós helyezését, sokáig úgy tűnt, a sportfelügyelők még könnyen elvehetik tőle.

Ugyanis a monacói ellen már a rajt ellőt vizsgálatot indítottak, mivel az autójában lévő üzemanyag mennyisége nem egyezett meg a Ferrari által előzetesen leadottéval. Az ügyet a leintést követően tárgyalják, a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek pedig már a verseny előtt határozott véleménye volt a végkimenetelről. Az osztrák szerint nagy eséllyel utólag kizárják a ferrarist. A monacói mégis megtarthatta a harmadik helyét, és a csapatra szabtak ki 50 000 eurós pénzbírságot.

Leclerc ennek ellenére boldogan nyilatkozott a futam után, elmondta, csakis rajta múlik, jövőre milyen eredményeket ér el.

„Elképesztően örülök az idei évemnek. Nagyon sokat tanultam Sebnek (Vettel) köszönhetően. Nagyszerű év volt ez, gyermekkori álmom beteljesülése, hiszen a Ferrarival versenyezhettem a Formula–1-ben. Csakis rajtam múlik, hogy jobbá váljak, és olyan sikereket szállíthassak a csapatnak, amilyeneket megérdemel" – osztotta meg Leclerc, aki csapattársa előtt végzett az egyéni összetettben. Ezzel kapcsolatban elárulta, nem számított arra, hogy ez sikerül neki.

„Nem voltam ennyire magabiztos. Úgy voltam vele, hogyha jól végzem el a munkámat, akkor a sikerek is jönnek, azonban Sebről beszélünk, aki négyszeres világbajnok, szóval nem igazán hittem abban, hogy összejöhet. Elégedett vagyok az első évemmel. Követtem el hibákat, de tanultam belőlük, és biztos vagyok benne, hogy a hasznomra válnak 2020-ban."

A negyedik helyen a rajtrács végéről induló Bottas futott be, vagyis erős versennyel búcsúztatta az évet nem sokkal azt követően, hogy hivatalosan is bejelentette a válását.

„Elég kemény futam volt, mindent beleadtam, de emellett a felzárkózás elég szórakoztató is volt. Az autónk nagyon erős volt, mégsem ez volt a legkönnyebb versenyünk. Majdnem húsz kört kellett DRS nélkül teljesíteni, ami megnehezítette az előrehaladást a középmezőnyben. Úgy érzem, nem nyújthattam volna ennél többet, szóval elégedett vagyok" – emelte ki a finn, majd azt is elárulta, miért nem csalódott amiatt, hogy végül nem sikerült elcsípnie a harmadik pozíciót.

„Nyilván jó lett volna felállni a dobogóra, ez azonban nem igazán számít, az a lényeg, hogy úgy érzem, mindent megtettem. Annak ellenére, hogy a negyedik lettem, ami nem éppen erős pozíció a Mercedesszel, nagyon elégedett vagyok, hiszen ez volt az egyik legjobb versenyem az évben."

Vettelt ötödikként intette le a kockás zászló Abu-Dzabiban egy küzdelmes idény végén, az összetett 5. helyén zárva.

„Nem olyan idényt teljesítettünk, amilyent reméltünk, és úgy hiszem, az okok elég világosak, és az is, miben kell javulnunk. Innentől csakis rajtunk múlik minden. Szóval úgy gondolom, csapatként jobban kell teljesítenünk, mint ahogyan nekem is jobbnak kell lennem, mert ennél jobb is tudok lenni" – jelentette ki, majd bővebben is kitért a teljesítményére és a célokra.

„Nem futottam jó évet, viszont nem volt olyan vészes a helyzet, mint amilyennek tűnt. Sok kicsi hiba vezetett odáig, hogy ilyen rossznak tűnjön kívülről. Magamnak tartozom elszámolással, és őszintén hiszem, hogy ennél jobb vagyok. Határozottan az a cél, hogy előrelépjünk jövőre. Remélhetőleg, erősebb csomag áll majd a rendelkezésünkre, amivel képesek leszünk a Mercedesszel és a Red Bull-lal küzdeni" – mondta az idén egy győzelmet jegyző német.

ABU-DZABI NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1.Lewis HamiltonbritMercedes 1:34:05.715
2.Max VerstappenhollandRed Bull-Honda16.772 mp h.
3.Charles LeclercmonacóiFerrari43.435
4.Valtteri BottasfinnMercedes44.379
5.Sebastian VettelnémetFerrari1:04.357
6.Alexander AlbonthaiföldiRed Bull-Honda1:09.205
7.Sergio PérezmexikóiRacing Point-Mercedes1 kör
8.Lando NorrisbritMcLaren-Renault1 kör
9.Danyiil KvjatoroszToro Rosso-Honda1 kör
10.Carlos Sainz Jr.spanyolMcLaren-Renault1 kör
11.Daniel RicciardoausztrálRenault1 kör
12.Nico HülkenbergnémetRenault1 kör
13.Kimi RäikkönenfinnAlfa Romeo-Ferrari1 kör
14.Kevin MagnussendánHaas-Ferrari1 kör
15.Romain GrosjeanfranciaHaas-Ferrari1 kör
16.Antonio GiovinazziolaszAlfa Romeo-Ferrari1 kör
17.George RussellbritWilliams-Mercedes1 kör
18.Pierre GaslyfranciaToro Rosso-Honda2 kör
19.Robert KubicalengyelWilliams-Mercedes2 kör
KIESETTMEGTETT KÖR
Lance StrollkanadaiRacing Point-Mercedes45

A VB-PONTVERSENY VÉGEREDMÉNYE
PILÓTÁKGYŐZELEMDOBOGÓPONTSZERZÉSPONT
1.Lewis Hamilton111721413
2.Valtteri Bottas41519326
3.Max Verstappen3919278
4.Charles Leclerc21018264
5.Sebastian Vettel1916240
6.Carlos Sainz Jr.-11396
7.Pierre Gasly-11495
8.Alexander Albon--1392
9.Daniel Ricciardo--854
10.Sergio Pérez--1152
11.Lando Norris--1149
12.Kimi Räikkönen--943
13.Danyiil Kvjat-11037
14.Nico Hülkenberg--1037
15.Lance Stroll--621
16.Kevin Magnussen--420
17.Antonio Giovinazzi--414
18.Romain Grosjean--38
19.Robert Kubica--11
KONSTRUKTŐRÖK
1.Mercedes739
2.Ferrari504
3.Red Bull-Honda417
4.McLaren-Renault145
5.Renault91
6.Toro Rosso-Honda85
7.Racing Point-Mercedes73
8.Alfa Romeo-Ferrari57
9.Haas-Ferrari28
10.Williams-Mercedes1

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik