F1: utoljára glória nélkül, Hamilton Schumachert másolhatja

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2017.11.22. 15:24
A mezőny a 2017-es kiírás utolsó fordulójához érkezik Abu-Dzabiba, ahol szoros csata dúl a Williams és a McLaren versenyzői között az egyéni tabellán elfoglalt minél jobb pozíciókért, mialatt a csapatbajnokságban három istálló harcol a hatodik helyért. Lewis Hamilton eközben egy újabb pontszerzéssel nemcsak megelőzné Michael Schumachert az örökranglistán, hanem 2002 óta ő válna a német fenomén után az első versenyzővé, aki kiesés nélkül teljesíti bajnoki évét.
Nico Rosberg tavaly Abu-Dzabiban szerezte meg első bajnoki címét, majd nem sokkal később vissza is vonult. (Fotó: AFP)
Nico Rosberg tavaly Abu-Dzabiban szerezte meg első bajnoki címét, majd nem sokkal később vissza is vonult. (Fotó: AFP)
Nico Rosberg tavaly Abu-Dzabiban szerezte meg első bajnoki címét, majd nem sokkal később vissza is vonult. (Fotó: AFP)
Nico Rosberg tavaly Abu-Dzabiban szerezte meg első bajnoki címét, majd nem sokkal később vissza is vonult. (Fotó: AFP)
Nico Rosberg tavaly Abu-Dzabiban szerezte meg első bajnoki címét, majd nem sokkal később vissza is vonult. (Fotó: AFP)

1: mivel 2018-tól kötelező elem a glóriának nevezett fejvédelmi rendszer, ezért a mostani lesz a teljesen nyitott pilótafülkéjű éra utolsó nagydíja.

2: Sao Paulóban Lewis Hamiltonnak sikerült a bokszból rajtolva vezetni a versenyt. Hasonlóra legutóbb is ő volt képes, még 2014-ben, Magyarországon.

A 9. ABU-DZABI NAGYDÍJ PROGRAMJA
NOVEMBER 24., PÉNTEK
13.00–14.30: 1. szabadedzés
17.00–18.30: 2. szabadedzés
NOVEMBER 25., SZOMBAT
14.00–15.00: 3. szabadedzés
17.00–18.00: időmérő edzés
NOVEMBER 26., VASÁRNAP
17.00: a verseny (55 kör, 305.355 km) rajtja

3: a brit összesen háromszor kaparintotta meg a pole pozíciót Abu-Dzabiban, amellyel ő számít listavezetőnek. Sebastian Vettel egy kvalifikációs győzelemmel egyenlítene a vonatkozó mutatóban.

3: Hamilton és Vettel vasárnaponként is dominál, hiszen egyaránt háromszor nyert Abu-dzabiban, ahol az aktuális mezőnyt tekintve rajtuk kívül csak Kimi Räikkönent intette le elsőként a kockás zászló.

3: Vettel érte el a legtöbbször a versenyen futott leggyorsabb kört, Hamilton két ilyen fordulót teljesített eddig.

3: a Red Bull és a Mercedes fej fej mellett áll a szombati és a vasárnapi diadalokat alapul véve: mindkét csapat neve mellett 3 elsőség és 3 élen befejezett futam áll. A Ferrari eközben még nem szerzett pole-t és nem aratott győzelmet sem az először 2009-ben megrendezett Grand Prix-n.

3: az első rajtkockát háromszor sikerült a dobogó legfelső fokára váltani, míg a leghátrábbról rajtolva Räikkönen tudott nyerni. A finn 2012-ben a negyedik helyről vágott neki a GP-nek a Lotus színeiben.

5:Hamilton és Vettel egyaránt ötször állhatott fel a pódiumra, de egy időben csak kétszer pezsgőzhettek azon.

6: az ideivel együtt hatodszor szezonzáró az Abu-dzabi GP, ebből a mostanit is figyelembe véve négyszer úgy érkezett meg a mezőny a helyszínre, hogy az érdemi kérdések már lezárultak.

9: összesen kilenc versenyző osztozik az eddigi 24 dobogós helyen, miközben csak egyszer – a 2012-es kiírásban – nem képviseltette magát egyik istálló sem mindkét pilótájával a díjátadó ceremónián. Ebből következik az, hogy 8-ból hétszer dupla dobogót ünnepelhetett adott csapat Abu-dzabiban.

25: adott versenyző további 25 pontot gyűjthet még, vagyis brazíliai győzelme után Vettel nagy valószínűséggel megtarthatja a második helyét az egyéni kiírásban. A német előnye jelenleg 22 pont, míg Bottas 80 ponttal vezet Daniel Ricciardo előtt. Az ausztrál helyezése már nem tekinthető fixnek, hiszen Räikkönen látótávolságban – csupán hétpontos lemaradásban – követi őt. Szoros csata zajlik a 10. pozícióért, Lance Stroll hátránya csupán két pont csapattársa, Felipe Massa mögött, csakúgy mint Stoffel Vandoorne-é a 15. helyen álló csapattárs, Fernando Alonso mögött.

25:Hamilton pontszerző sorozata 24 versenyből áll, a tavalyi Japán Nagydíj óta íródik. Ha a brit a szezonzáróról is ponttal távozik, akkor megelőzi a 24-ig jutó Michael Schumachert a vonatkozó örökranglistán, amelyet jelenleg a Ferrari finnje vezet 27-tel.

27:Esteban Ocon nagy menetelése Brazíliában ért véget, a bemutatkozásától számított 27 futam után először volt kénytelen feladni egy Grand Prix-t.

43: egy csapat maximálisan még 43 pontot kaparinthat meg, mialatt a legnagyobb és egyetlen küzdelem a 6–8. helyezésekért zajlik a Toro Rosso (53), a Renault (49) és a Haas (47) között. A többi gárda jelenlegi pozíciója szinte „kőbe vésett”.

50: az Egyesült Arab Emírségekben bonyolították le először a máig is utolsó dupla pontos nagydíjat a Formula–1-ben. A 2014-es nagydíjon Hamilton diadalmaskodott, ennek köszönhetően akkor másodszor ülhetett fel a sportág trónjára.

1005: Hamilton ebben az idényben 1005 kilométeren keresztül állt a verseny élén, míg a második Vettel 789 km-es távot töltött az első pozícióban. Amennyiben a Ferrari németjének sikerül rajt-cél győzelmet aratnia, akkor – megelőzve az angolt – átveszi a vezetést az ide kapcsolódó rangsorban.

2014: a V6-os hibridek megjelenése óta csak Mercedes-versenyző tudott pole pozíciót szerezni, illetve diadalt aratni, miközben az adott évi egyéni kiírás végeredményének fordított felállását hozták a Jasz Marina Hotel árnyékában megtartott időmérők.

305.355: 55, egyenként 5554 méter hosszú körből tevődik össze a 305.355 km-es versenytáv Abu-Dzabiban.

0.439: az Abu-Dzabiban megrendezett futam két ízben hozott rendkívül szoros befutót. Először Räikkönen 0.843 szekundummal Alonso előtt szelte át a célvonalat, s állhatott fel először a dobogó legfelső fokára a Lotus színeiben, miközben mára szállóigévé váló rádióüzenetét is azon a versenyen intézte a csapata felé.

Másodszor igazán drámai töltet is társult a befutóhoz, hiszen tavaly Hamilton szándékosan próbálta minél jobban magára és Nico Rosbergre húzni a mögötte haladókat, ezzel megnehezítve saját és márkatársa helyzetét. Mindketten az egyéni címért küzdöttek, a brit terve azonban nem jött be, így második helye után a német örülhetett.

1:38.481: Vettel 2010-ben futott 1:38.481-es köre számít a leggyorsabbnak, amellyel pole pozíciót szereztek az Arab Emírségekben.

1:40.279: a körrekordot ugyancsak a német tartja, az 1:40.279-es időt egy évvel korábban, 2009-ben érte el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik