F1: új külsőt kapott az SF90 – megérkezett a 2019-es Ferrari

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.15. 11:32
null
Ezzel az autóval kapná el végre a Ferrari a Mercedest (Fotó: Ferrari)
A héten utolsóként rántotta le a leplet 2019-es autójáról a Ferrari. Az olasz istálló új gépe az SF90-es nevet kapta, és a megszokottól kissé eltérő külseje egy dohányipari szponzornak köszönhető.

Bár a 2018-as szezon elején úgy tűnt, hogy a Ferrari végre igazán fel tudja venni a versenyt a Mercedesszel, a szezon második felében már a német csapat és különösen Lewis Hamilton dominált. Akárcsak 2017-ben, Sebastian Vettel tavaly is főként a szezon végi ázsiai futamokon hibázott, ezért nem ő, hanem Hamilton örülhetett az ötödik világbajnoki címének.

A konstruktőri bajnokságban a Ferrari 84 ponttal gyűjtött kevesebbet a Mercedesnél, így végzett a tabella második helyén. Az egyértelmű cél tehát 2019-ben is az, ami eddig volt: legyőzni az utóbbi években szinte egyeduralkodó Mercedest.


Ennek érdekében több személyi változás is történt a maranellóiaknál az új idényt megelőzően. A korábbi csapatfőnök, Maurizio Arrivabene helyét Mattia Binotto vette át, aki korábban az istálló technikai igazgatójaként dolgozott.

A versenyzők terén is történt változás. Kimi Räikkönen a Sauberből lett Alfa Romeónál folytatja a pályafutását, míg a Ferrari támogatottja, Charles Leclerc lett Sebastian Vettel új csapattársa. A 21 éves versenyző egy szezont töltött eddig a Formula–1-ben, így a Ferrari kissé merész döntést hozott, amikor nekiadta az egyik ülést, ráadásul Leclerc-nek mindenképp nehéz dolga lesz a négyszeres világbajnok Vettel csapattársaként.

Megmutatta a Ferrari Vettel és Leclerc új autóját (Fotó: formula1.com)
Megmutatta a Ferrari Vettel és Leclerc új autóját (Fotó: formula1.com)

A 2019-es autó bemutatóját az istálló maranellói központjában rendezték, melyen a versenyzők és a vezetőség mellett a Ferrari tavaly júliusban kinevezett új elnöke, Louis Camilleri is jelen volt, valamint a Ferrari versenyzőakadémiájának pilótái is, köztük Mick Schumacher.

Miután Camilleri és Binotto is beszélt az új autóról és a jövőről, megmutatták az SF90-et. Az autó festése nem meglepő módon piros lett, ám viszonylag sok sötétszürke is helyet kapott a négykerekűn. Ennek a Philip Morris dohányipari cég Mission Winnow koncepciójának köszönhető, mellyel a füstmentes, alternatív cigarettákat szeretnék népszerűsíteni.

Elsőként vasárnap, egy filmes nap keretében gurul pályára az új Ferrari, alig egy nappal ezután pedig az olaszok is megkezdik a munkát az első kollektív téli teszten Barcelonában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik