F1: Schumachert a kedvenc pályáján érheti utol Hamilton

Horváth LiliánaHorváth Liliána
Vágólapra másolva!
2017.08.23. 08:28
null
Michael Schumacher 2003-ban nyert utoljára Belgiumban, 2004-ben második lett (Fotó: AFP)
Tizennyolc világbajnok osztozik negyvennyolc győzelmen, azonban az elmúlt tíz esztendőt tekintve csak öt alkalommal követte egyéni cím a belgiumi ünneplést. Ezen felül Spában a pole pozícióból sem vezet egyenes út a dobogó legfelső fokára, például a mindenkori csúcstartó Michael Schumacher hat diadala közül is csak egy született az első rajtkockából indulva. A német egyik kedvenc vadászterületén Lewis Hamilton támad nagy elánnal, miközben a Ferrari az első itteni sikerére hajt a V6-os turbóérában.

 

2: mindösszesen két belga versenyző ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán eddig a Formula–1-ben, Jacky Ickx és Thierry Boutsen, azonban Spában még sosem született hazai győzelem. Sőt az első három között végezni is csak az előbbinek sikerült kettejük közül Belgiumban, méghozzá 1968-ban, ami egyúttal az akkori Ferrari-versenyző első pódiumos szereplése is volt a királykategóriában. Ickx mellett még Paul Frere (1956) és Olivier Gendebien (1960) állhatott dobogóra itt a honfitársai előtt.

3: a Belga Nagydíj történetében három alkalommal fordult elő, hogy olyan pilótának sikerült győznie, aki legfeljebb egy körön keresztül állt a verseny élén: Damon Hill (1994), Bruce McLaren (1968) és Jim Clark (1964) tudott ilyen módon nyerni.

3: Spa-Francorchamps (49) mellett Zolder (10) és Nivelles (2) adott még otthont a Belga Nagydíjnak, amelyből idén a hatvankettediket tartják meg, ezzel pedig felzárkózik a Német GP (62) mellé. Csak Monacóban (64), Olaszországban (67) és Nagy-Britanniában (68) rendeztek eddig több Grand Prix-t.

4: Juan Manuel Fangio, Alain Prost és Ayrton Senna hármas holtversenyben vezeti a legtöbb pole pozíciót szerzők listáját Belgiumban 4-4 kvalifikációs győzelemmel. A mostani mezőnyből Lewis Hamilton kezdhette a legtöbbször az élről a spái versenyt, méghozzá három alkalommal, így egy újabb elsőséggel nemcsak Michael Schumacher „ellen” egyenlítene ki az összesített örökranglistán, hanem csatlakozhatna a Fangio, Prost, Senna alkotta itteni éltrióhoz is.

62. BELGA NAGYDÍJ
PÉNTEK
10.00–11.30: 1. szabadedzés
14.00–15.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny (44 kör, 308.052 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 3., 14.00: Olasz Nagydíj
Szeptember 17., 14.00: Szingapúri Nagydíj
Október 1., 9.00: Malajziai Nagydíj

6: Michael Schumacher egyetlen pole pozíciója ellenére összesen hatszor diadalmaskodott Belgiumban, amivel csúcstartó. A jelenlegi mezőnyből Kimi Räikkönen (4) áll a legjobban, a két aktuális bajnoki éllovas, Sebastian Vettel és Lewis Hamilton pedig egyaránt két alkalommal tudott nyerni Spa-Francorchamps-ban.

6: Alain Prost összesen hat alkalommal érte el a versenyen futott leggyorsabb kört a Belga Nagydíjon, ebben a tekintetben a francia a legsikeresebb. A mostani mezőny tagjaiból pedig hármas holtverseny rajzolódik ki, hiszen Räikkönen, Vettel és Hamilton neve mellett is 2-2 ilyen kör szerepel, miközben rajtuk kívül csak Felipe Massa (1) tűnik fel a vonatkozó listán. Vajon ki léphet előre a fenti hármasból vasárnap, esetleg új versenyzővel bővül a négyfős csapat?

9: Michael Schumacher kilencszer pezsgőzhetett Spában, ezzel ő áll a vonatkozó sorrend élén. Az idei mezőnyt tekintve pedig finn-brit dominancia rajzolódik ki, hiszen Kimi Räikkönen és Lewis Hamilton eddig egyaránt ötször vehetett részt a dobogós ceremónián, míg mögöttük Sebastian Vettel következik néggyel.

13: a Ferrari (13) versenyzői indulhattak a legtöbbször a pole pozícióból Belgiumban, mögöttük a McLaren (11) és a Williams (9) következik.

16: a rajtelsőségek mellett a győzelmekből sem volt hiány a Ferrari háza táján, az olasz istálló tizenhat alkalommal ünnepelhetett már győzelmet Spában megelőzve a McLaren (14) és a Lotus (8) csapatát.

16: az erőforrások terén is a Ferrari számít az etalonnak Belgiumban, az olaszokat a Ford Cosworth (10), illetve a Mercedes (9) követi a sorrendben.

16: Michael Schumachernek sikerült a leghátrébbról rajtolva győzelmet aratnia a Belga GP-n, a német a tizenhatodik pozícióból indulva állhatott fel a dobogó legfelső fokára 1995-ben.

17: Ferrari-pilóta tizenhétszer érte el a versenyen futott leggyorsabb kört, ezzel az ágaskodó lóval fémjelzett istálló számít a legsikeresebbnek, mögötte a McLaren (9), a Lotus (6) és a Williams (6) jön.

23: csupán huszonhárom versenyzőnek sikerült eddig rajtelsőségét győzelemre váltania Belgiumban (37.7 százalék), az utóbbi 10 szezonban azonban némileg jobb a helyzet, 2007 óta öt alkalommal született diadal a pole-ból indulva.

25: összesen huszonöt alkalommal fordult elő, hogy azon versenyző aratott győzelmet Belgiumban, aki utána világbajnokként zárta az adott évet. Az elmúlt tíz esztendőt figyelembe véve 50 százalékos az arány.

28: a hatvanegy itt megrendezett Grand Prix-n huszonnyolcszor rajtolhatott az élről az a pilóta, akinek sikerült az év végén a vb-címet is megkaparintania.

45: a Ferrari majd' másfélszer annyi alkalommal ünnepelhetett dobogós helyezést a Belga GP-n, mint a második McLaren (28), a negyvenöt pódiumos szerepléssel magasan vezeti a vonatkozó ranglistát.

48: az eddig megrendezett hatvanegy Belga Nagydíjon összesen negyvennyolc alkalommal sikerült világbajnoknak győzedelmeskednie, ez 78.69 százalékot tesz ki. Az elmúlt tíz esztendőt górcső alá véve pedig csak Daniel Ricciardo és Felipe Massa tudott nem világbajnokként diadalmaskodni.

55: a 2017-es Formula–1-es szezon 55 százalékát teljesítette eddig a mezőny, miközben a hátralevő futamok száma kilenc.

Lewis Hamilton éppen Schumacher kedvenc pályáján érheti utol a németet a pole-örökranglista élén (Fotó: AFP)
Lewis Hamilton éppen Schumacher kedvenc pályáján érheti utol a németet a pole-örökranglista élén (Fotó: AFP)

68: az első győzelmét 25 évvel ezelőtt ezen a pályán arató Schumacher 68 pole pozícióval vezeti az örökranglistát. Lewis Hamilton 67-tel áll, azaz éppen a német kedvenc pályáján készítheti elő a hétszeres világbajnok sokáig elérhetetlennek tűnő rekordja megdöntését.

200: Lewis Hamilton pályafutása 200. nagydíjára készül Belgiumban, amely jubileum eddig eléggé ellentétes képet mutatott a királykategóriában. Michael Schumacher, Rubens Barrichello és Felipe Massa például kieséssel, Fernando Alonso, Nico Rosberg, illetve Jenson Button győzelemmel, Kimi Räikkönen pedig csupán egyetlen pontot elérve lépett be a kétszázasok klubjába.

225: egy versenyző még további legfeljebb 225 pontot zsebelhet be az idei évben, miközben Sebastian Vettel előnye jelenleg 14 egység az egyéni bajnokságban.

1806: Michael Schumacher 1806 kilométeren keresztül vezette a Belga Nagydíjat, így majdnem kétszer akkora távot töltött el az élén állva, mint a legjobb aktívnak számító Kimi Räikkönen (1070) és csaknem háromszor annyit, mint amennyit Lewis Hamilton (651), illetve Sebastian Vettel (574).

7004: a jelenlegi naptárban szereplő pályák közül a leghosszabb a belga, összesen 7004 métert kell megtenniük a versenyzőknek egy kör teljesítéséhez, míg a 308.052 km-es versenytáv végrehajtásához negyvennégy ilyen fordulót kell abszolválni.

1:46.744: tavaly Nico Rosberg szerezte meg a pole pozíciót Spában Max Verstappen és Kimi Räikkönen előtt, a német 1:46.744-es időt autózott.

1:47.263: Sebastian Vettel tartja a versenyen futott hivatalos körrekordot Spa-Fracorchamps-ban, az 1:47.263-as időt még 2009-ben érte el.

A leggyorsabb versenykör Sebastian Vettelé 2009-ből (Fotó: AFP)
A leggyorsabb versenykör Sebastian Vettelé 2009-ből (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik