F1: Norris felébredt a futam végén; jön a trófeát átadó robotok versenye?

Börzöli BernadettBörzöli Bernadett
Vágólapra másolva!
2020.07.13. 16:47
Lewis Hamilton győzelmével ért véget múlt vasárnap a Stájer Nagydíj, miután a Mercedes versenyzője az első helyről indulva, magabiztosan vezetve szerezte meg a Mercedes idei második győzelmét. A hétvége azonban sok más szempontból is emlékezetes maradhat – íme, az F1-legek a Stájer GP-ről!

HAMILTON MÁR AZ IDŐMÉRŐN BEKEZDETT. Több mint 1.2 másodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton a Stájer Nagydíj esős időmérőjén, ám ez is csak F1-es karrierje harmadik legnagyobb előnye volt. A hatszoros világbajnok végül a futamon sem talált legyőzőre, amivel már biztosan elmondhatja magáról azt a bravúrt, hogy az összes idényben, amin rajthoz állt a királykategóriában, nyert legalább egy versenyt. HAMILTON MÁR AZ IDŐMÉRŐN BEKEZDETT. Több mint 1.2 másodperces előnnyel szerezte meg a pole pozíciót Lewis Hamilton a Stájer Nagydíj esős időmérőjén, ám ez is csak F1-es karrierje harmadik legnagyobb előnye volt. A hatszoros világbajnok végül a futamon sem talált legyőzőre, amivel már biztosan elmondhatja magáról azt a bravúrt, hogy az összes idényben, amin rajthoz állt a királykategóriában, nyert legalább egy versenyt.


ENNÉL MÁR ÚGYSEM LEHET ROSSZABB A FERRARINAK... A rajongók legalábbis ezt gondolhatták az újabb, nem túl fényes időmérős teljesítmény után, a verseny első körében azonban jött az újabb csapás. Charles Leclerc a nagy helyezkedésben lebontotta Sebastian Vettel autójának a hátsó szárnyát, ami hamar biztossá tette mindkét Ferrari-versenyző futamának a végét.

Az ütközésért egyébként Leclerc később magára vállalta a felelősséget, ám Mattia Binotto csapatfőnök nem tartotta indokoltnak, hogy komolyabban elbeszélgessen a két versenyzővel.


A TÖRTÉNTEK MŰVÉSZI TÁLALÁSA. Giedo van der Garde, a korábbi F1-es versenyző mindig „felbukkan", ha viccet lehet csinálni bármelyik mozzanatából egy versenynek. Így tett akkor is, amikor az alábbi módon kommentálták a Ferrarinál a Twitter-oldalukon, hogyan is alakult számukra a verseny.


MÉGSEM VOLT JÓ ÖTLET AZ A SZERZŐDÉSKÖTÉS? A szezonkezdetet megelőző hetek legnagyobb híre az volt, hogy Sebastian Vettel 2020 végén elhagyja a Ferrarit, a helyére pedig Carlos Sainz Jr.-t szerződtetik a maranellóiak. Elnézve azonban a Ferrari idei szenvedését és a spanyol jelenlegi csapatának, a McLarennek a megvillanásait, könnyen lehet, hogy Sainz kissé tart a ferraris jövőjétől. Mivel eddig a Renault sem mutatott kimagaslót idén, talán a 2021-ben visszatérő Fernando Alonso sem tudja, mire lesz képes jövőre, amikor is immár harmadjára lesz a Renault versenyzője.


NORRIS UTOLSÓ KÉT KÖRE. A McLaren fiatal versenyzője az Osztrák Nagydíjon szerezte meg F1-es pályafutása legelső dobogós helyezését, majd alig egy héttel később újabb remek teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet. Az utolsó két körben ugyanis előbb Daniel Ricciardót, majd mindkét Racing Point-pilótát megelőzte, s végül az ötödik helyen látta meg a kockás zászlót.


Erre talán még azok a nézők is felébredtek, akik kicsit lehunyták a szemüket a vasárnapi ebéd után.

MÁSOK CÉLBA ÉRÉSE SEM VOLT SEMMI! Sergio Pérez a futam legvégén még megpróbált elmenni Alexander Albon mellett, azonban az előzési kísérletből egy kisebb ütközés lett, ami után Pérez nehezen tudta elkormányozni a Racing Pointját a célvonalig. Szerencséjére csak Norris ment el mellette, pedig az utolsó métereken Stroll-lal és Ricciardóval szemben is veszíthetett volna még egy-egy pozíciót.


ROBOTOKAT VETETTEK BE A DÍJÁTADÓN. Kissé módosult a dobogóceremónia az első versenyhétvégéjéhez képest, ugyanis ezúttal robotokkal oldották meg, hogy az első három helyen végző pilóta megkapja a neki járó trófeát. Talán a jövőben ezeket a robotokat is látjuk majd versenyezni...


A STÁJER NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE*
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:22.50.683
2. Valtteri Bottas finn Mercedes 13.719 mp h.
3. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 33.698
4. Alexander Albon thaiföldi Red Bull-Honda 44.400
5. Lando Norris brit McLaren-Renault 1:01.470
6. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 1:02.387
7. Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 1:02.453
8. Daniel Ricciardo ausztrál Renault 1:02.591
9. Carlos Sainz Jr. spanyol McLaren-Renault 1 kör
10. Danyiil Kvjat orosz AlphaTauri-Honda 1 kör
11. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör
12. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör
13. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 1 kör
14. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör
15. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1 kör
16. George Russell brit Williams-Mercedes 2 kör
17. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 2 kör
FELADTÁK MEGTETT KÖRÖK
Esteban Ocon francia Renault 25
Charles Leclerc monacói Ferrari 4
Sebastian Vettel német Ferrari 1
*: A Renault óvása miatt egyelőre nem tekinthető hivatalos végeredménynek.
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK* PONT
1. Valtteri Bottas 1 2 2 43
2. Lewis Hamilton 1 1 2 37
3. Lando Norris 1 2 1 26
4. Charles Leclerc 1 1 18
5. Sergio Pérez 2 16
6. Max Verstappen 1 1 15
7. Carlos Sainz 2 1 13
8. Alexander Albon 2 12
9. Pierre Gasly 2 6
10. Lance Stroll 1 6
11. Daniel Ricciardo 1 4
11. Esteban Ocon 1 4
13. Antonio Giovinazzi 2 2
14. Danyiil Kvjat 2 1
15. Sebastian Vettel 1 1
*: LEGGYORSABB KÖRÖK
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 80
2. McLaren-Renault 39
3. Red Bull-Honda 27
4. Racing Point-Mercedes 22
5. Ferrari 19
6. Renault 8
7. Alpha Tauri-Honda 7
8. Alfa Romeo-Ferrari 2
9. Williams-Mercedes 0
10. Haas-Ferrari 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik