Esőkáosz: Vettel az élről ütötte ki magát; Hamilton a 14. helyről győzött

Vágólapra másolva!
2018.07.22. 14:31
null
Pokolból a mennybe – Hamilton újra a vb-összetett élén (Fotó: AFP)
A 14. helyről rajtoló Lewis Hamilton nyerte a Német Nagydíjat, miután a verseny utolsó harmadában megérkezett az eső, az addig élen álló Sebastian Vettel pedig a gumifalnak hajtott a Ferrarival, és kiesett. Az eső mellesleg sokakat megtréfált, és nagy kavarodást okozott, Vettel kiesése miatt pedig a biztonsági autót is a pályára kellett küldeni. A dobogó második fokára végül Hamilton csapattársa, Valtteri Bottas állhatott fel, míg a harmadik helyen Kimi Räikkönent (Ferrari) intette le a kockás zászló. Max Verstappen lett a negyedik, Daniel Ricciardo a másik Red Bull-lal pedig technikai hiba miatt már a 29. körben feladta a versenyt.

 

Meglehetősen izgalmasan alakult a Német Nagydíj időmérője, amelyen Sebastian Vettel idei ötödik pole pozícióját kaparintotta meg, miközben vb-riválisa, Lewis Hamilton hidraulikus probléma miatt már a kvalifikáció második szakaszában sem tudott részt venni. Bár sokáig úgy tűnt, a brit biztosan csak a rajtrács végéről rajtolhat, helyette Pierre Gasly foglalhatta el az utolsó rajtkockát, miután a Honda az összes motorkomponens kicserélte a Toro Rossóban.

63. NÉMET NAGYDÍJ
PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Ricciardo 1:13.525
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:13.085
SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Leclerc 1:34.577
időmérő edzés: 1. Vettel 1:11.212
VASÁRNAP
a verseny: 1. Hamilton, 2. Bottas, 3. Räikkönen
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 29.,15.10:Magyar Nagydíj
Augusztus 26., 15.10:Belga Nagydíj
Szeptember 2., 15.10:Olasz Nagydíj

Ebből következőleg az ugyancsak hajtóegységek miatt hátrasorolt Daniel Ricciardo egy pozíciót már a start előtt előreléphetett, míg Hamilton a 14. helyről kezdhette meg a felzárkózását.

Vettel jól kapta el rajtot, és tartotta meg vezető pozícióját, az élmezőnyből egyedül Max Verstappen próbálkozott, de végül maradt az első négyes sorrendje. Hamilton és Ricciardo eközben egyaránt egy helyet bukott, azonban ezt követően nagy ütemben kezdték meg a felkapaszkodást.

A címvédő már a 14. körben az első ötösben találta magát, míg az egyedüliként a közepesen induló Ricciardo a 20. körben autózott pontszerző helyen.

Elsőként Kimi Räikkönen szánta el magát a cserére, a finn a 15. körben friss lággyal tért vissza a pályára, méghozzá Hamilton elé, a Ferrari így némileg megakasztotta a brit lendületét.

A kényelmesen vezető Vettel aztán a 26. körben vette az irányt a bokszutca felé, a német márkatársához hasonlóan lágyakat kapott, azonban nem az élre, hanem a másik Ferrari mögé sorolt vissza.

Vettel bár többször is elfékezte a friss abroncsait, gyorsan felzárkózott Räikkönenre, míg Ricciardo menetelése a 29. körben ért a végéhez. Az ausztrál újabb futamot volt kénytelen technikai hiba miatt feladni.

Vettel eközben egyre feszültebb lett a márkatársa mögött, rádión jelezte, gyorsabb tudna lenni a finn pilótánál. A csapatutasítás sem váratott sokáig magára, Jock Clear virágnyelven utalt arra, a finn engedje el Vettelt, a helycserére végül a 39. körben került sor.

Hamilton végül a 42. körig húzta a sárga jelzésű Pirellin, majd az ultralágyon érkezett meg az ötödik helyre.

Az igazi fordulat aztán a 43. körben következett be, hiszen a hockenheimi nyomvonal felett gyülekező sötét fellegek csapadékot is hoztak magukkal. Bottas megelőzte a második Räikkönent, míg többen kerékcsere mellett döntöttek. Charles Leclerc és Fernando Alonso köztes esőgumit, Gasly pedig a kék jelzésű Pirellit kapta meg, sőt, a negyedik pozícióban autózó Verstappen is a vizes pályára alkalmas abroncsokra szavazott.

A kiállás azonban nem bizonyult jó döntésnek, hiszen pár körön belül csökkent az eső intenzitása, így a cserélők újra a boksz felé vehették az irányt. Igaz, a Red Bull azért tett egy újabb kísérletet, hiszen megint a zöld festésű Pirelliket helyezték fel az állva maradt RB14-re.

Az igazi dráma azonban még váratott magára: az élen vezető Vettel az 52. körben hibázott a nedves aszfalton, majd Ferrariját a fal állította meg – ezzel biztossá vált, a németnek még várnia kell a hockenheimi diadalra.

Vettel drámája:

Formula 1 on Twitter

Utter heartbreak for Vettel at his home race #GermanGP #F1 https://t.co/bTEgcUKoT7

Az eset miatt a biztonsági autó is pályára hajtott, miközben többen is újabb csere mellett döntöttek, aminek következtében a 14. helyről rajtoló Hamilton vette át a vezetést.

A körülmények megosztották a csapatokat, hiszen egyesek a száraz, míg mások a vizes pályára alkalmas gumikra váltottak, a kint maradó címvédő mögött pedig Bottas, Räikkönen és Verstappen sorakozott – mindannyian frissebb ultralággyal.

Viszont – mint később a felvételekből is kiderült –, majdnem Hamilton is megjárta depót, ám a Mercedes az utolsó pillanatban, amikor a brit már félig a bokszutcában volt, meggondolta magát, a címvédő így a füvön keresztül evickélt vissza a pályára. Ez esetet később vizsgálták is, a versenyző megrovást kapott.

Az újraindítást követően a két „ezüstnyíl" kezdett veszélyes adok-kapokba, Bottas pár pillanat erejéig át is vette a vezetést, azonban az eset urán rádión jelezték a finnek, nem annyira jó ötlet ebben a helyzetben kemény csatát vívni az élen.

Időközben Carlos Sainz Jr.-t kezdték el vizsgálni, miután a spanyol a biztonsági autós fázis alatt előzött, ezért később 10 másodperces időbüntetéssel sújtották.

A hol jobban eső, hol szinte teljesen elálló eső sokakat megtréfált – és nem csak taktikai szempontból, hiszen többen hibáztak, illetve járták meg a pálya szélét. Köztük volt a Sauber monacói versenyzője, Leclerc is, aki végül a 15. pozícióban zárta a futamot, a svájci gárda azonban nem maradt pont nélkül, ezúttal Marcus Ericsson 9. helye ért két egységet.

Az élmezőny sorrendje viszont már nem változott: Hamilton elhúzott csapattársától, akire bár Räikkönen felért, előzés mégsem történt, sőt a leintésnél Verstappen közelebb volt a Ferrarihoz, mint a két finn egymáshoz.

A címvédő tegnap megjárta a poklot, azonban ma a mennyben érezheti magát, hiszen nemcsak nagy győzelmet aratott a 14. pozícióból startolva, hanem vb-riválisa, Vettel kiesése azt is jelentette, hogy visszavette a vezetést a vb-összetettben, így 17 pontos előnnyel érkezhet meg jövő héten a Hungaroringre – ezt talán a legmerészebb álmaiban sem gondolta volna.

A leintés pillanatai:

Formula 1 on Twitter

The clouds threatened to rain on his parade But there was a silver lining for @LewisHamilton in Germany #GermanGP #F1 https://t.co/TFIxZNzPCI

Bottas második helyével ráadásul a Mercedes Spanyolország után ünnepelhetett újra kettős sikert, a megszerzett 43 egységgel pedig vissza is állt a konstruktőri tabella élére.

Räikkönen sem szomorkodhatott, sorozatban a negyedik futamát zárta a pódiumon, míg Verstappen egy pontra megközelítette Ricciardót a pontversenyben.

Mögöttük Nico Hülkenberg végzett, míg Romain Grosjean, Sergio Pérez, Esteban Ocon, Ericsson és Brendon Hartley zárta az első tízes sorát.

Folytatás jövő héten a Magyar Nagydíjjal.

NÉMET NAGYDÍJ, A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:32.290
2. Valtteri Bottas finn Mercedes +4.535
3. Kimi Räikkönen finn Ferrari +6.732
4. Max Verstappen holland Red Bull-TAG Heuer +7.654
5. Nico Hülkenberg német Renault +26.609
6. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari +28.871
7. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes +30.556
8. Esteban Ocon francia Force India-Mercedes +31.750
9. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari +32.362
10. Brendon Hartley új-zélandi Toro Rosso-Honda +34.197
11. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari +34.919
12. Carlos Sainz Jr. spanyol Renault +43.069
13. Stoffel Vandoorne belga McLaren-Renault +46.617
14. Pierre Gasly francia Toro Rosso-Honda +1 kör
15. Charles Leclerc monacói Sauber-Ferrari +1 kör
16. Fernando Alonso spanyol McLaren-Renault
FELADTÁK MEGTETT KÖRÖK
Lance Stroll kanadai Williams-Mercedes 53
Sebastian Vettel német Ferrari 51
Szergej Szirotkin orosz Williams-Mercedes 51
Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-TAG Heuer 27
A VILÁGBAJNOKI PONTVERSENY ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS
1. Lewis Hamilton 4 8 10 188
2. Sebastian Vettel 4 6 10 171
3. Kimi Räikkönen -
7 9 131
4. Valtteri Bottas -
5 9 122
5. Daniel Ricciardo 2 2 7 106
6. Max Verstappen 1 4 8 105
7. Nico Hülkenberg -
-
8 52
8. Fernando Alonso -
-
7 40
9. Kevin Magnussen -
-
6 39
10. Sergio Pérez -
1 4 30
11. Esteban Ocon -
-
6 29
12. Carlos Sainz -
-
7 28
13. Romain Grosjean -
-
2 20
14. Pierre Gasly -
-
3 18
15. Charles Leclerc -
-
5 13
16. Stoffel Vandoorne -
-
3 8
17. Marcus Ericsson -
-
3 5
18. Lance Stroll -
-
1 4
19. Brendon Hartley -
-
2 2
20. Szergej Szirotkin -
-
-
0
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 310
2. Ferrari 302
3. Red Bull-TAG Heuer 211
4. Renault 80
5. Force India-Mercedes 59
6. Haas-Ferrari 59
7. McLaren-Renault 48
8. Toro Rosso-Honda 20
9. Sauber-Ferrari 18
10. Williams-Mercedes 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik