F1: nem rendeznek vb-futamot ott, ahol akár csak egy csapat hiányzik

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.03.04. 11:17
null
A Formula–1 2020-as idénye jövő héten indul Ausztráliában – legalábbis papíron (Fotó: AFP)
Mint arról beszámoltunk, újabb nagydíjak megrendezése került veszélybe a koronavírus miatt, s a különböző helyszíneken bevezetett utazási korlátozások nyomán bizonyos csapatok részvétele is kétségessé válhat. Ezzel kapcsolatban a Formula–1 sportigazgatója, Ross Brawn elmondta, nem bonyolítanak le olyan versenyeket, amelyen akár csak egy gárda indulása is lehetetlenné válik, míg Claire Williams arról beszélt, globális sportágként nagy a felelősségük a jelenlegi helyzetben.

 

Hivatalosan egyelőre egy versenyhétvégét, az április 19-i Kínai Nagydíjat nem rendezik meg a koronavírus-járvány miatt, ám többek között a Vietnámban és Bahreinben bevezetett utazási korlátozások, illetve a fertőzött területről érkezőkkel szemben automatikusan elrendelt 14 napos karantén nyomán újabb futamok lebonyolítása vált kétségessé.

A leginkább érintettnek számító csapat az olaszországi bázisú Ferrari és Alpha Tauri, de a svájci központú Alfa Romeo is sok szállal kötődik az országhoz, beleértve az olasz versenyzőt, Antonio Giovinazzit, illetve a gárdák személyzetét is.

Jelen állás szerint a Formula–1 2020-as kiírása jövő hétvégén veszi kezdetét Ausztráliában, azonban Victoria állam turisztikai és sportminisztere, Martin Pakula még most sem garantálja, hogy valóban elrajtol az idény.

„A FOM részéről minden jel arra utal, hogy a tervek szerint zajlik le a nagydíj. Lassan annál a pontnál tartunk, hogy napokon belül mindenki a helyszínre érkezik. Azonban rendkívül gyorsan változik a helyzet, és vannak olyan dolgok, amelyekre nincs feltétlenül hatásunk. Bizonyos döntéseket a kormány hozhat meg, de születhetnek határozatok külföldön is. Nagyon bízom benne, és magabiztos vagyok afelől, hogy minden a tervek szerint történik, ám teljesen biztosat továbbra sem tudok mondani" – jelentette ki.

A Formula–1 sportigazgatója, Ross Brawn a kialakult helyzettel kapcsolatban leszögezte, nem rendeznek olyan helyszínen versenyt, ahova akár csak egy csapat nem utazhat el.

„Amennyiben egy csapat nem tud belépni egy adott országba, akkor ott nem versenyezhetünk. Nem rendezhetünk világbajnoki futamot, mert az nem lenne sportszerű. Ha egy istálló határoz úgy, hogy nem indul egy versenyen, akkor az a saját döntése. Ha azonban egy ország korlátozása miatt nem tud részt venni, akkor nem lenne tisztességes vele szemben, ha lebonyolítanánk az eseményt" – fedte fel a Reutersnek, és ezzel arra is utalt, hogy a bajnoki kiírásba nem beleszámító versenyt attól rendezhetnek adott helyszínen.

A helyzettel kapcsolatban a 2019-hez képest sokat javuló Williams csapatfőnöke, Claire Williams is megosztotta a véleményét, és arra hívta fel a figyelmet, nagy a felelősségük.

„Ez nagyon komoly helyzet. Az F1 globális sport, amely emberek ezreivel utazza körbe a világot, nem is beszélve a szurkolókról. Rengeteg a mozgás, úgyhogy óriási a felelősségünk, és nagyon gyorsan kell reagálnunk. Jelenleg azonban mozgó célpontról beszélünk, nyilván folyamatosan kapcsolatban vagyunk a hatóságokkal, az F1 vezetőivel, és minden érkező utasítást betartunk, de óráról órára változhat a helyzet."

„Nem egyszerű menedzselni a szituációt, főleg ha belegondolsz, mennyi emberrel utazol el egy helyszínre, plusz ott vannak a felszerelések, amelyeket légi és tengeri úton elindítasz, és azoknak a költségei. Versenyezni akarunk, de biztosítanunk kell, hogy az emberek közben biztonságban legyenek. Továbbra is maradéktalanul be fogunk tartani minden egyes utasítást, amely érkezik" – tette hozzá.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik