F1: Nem kell nyernem ahhoz, hogy rendben legyen az önbizalmam – Verstappen

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2019.08.02. 10:36
null
(Fotó: Tumbász Hédi)
Májusi bemutatója és civil látogatása után Max Verstappen, a Red Bull F1-es klasszisa örül, hogy ismét hazánkban lehet. A múlt heti futam győztesét a sportra gyakorolt hatásáról, a fővárosról és kedvencéről, a PSV-ről is faggattuk.

 

– Nemrég azzal viccelődött, lassan több időt tölt Magyarországon, mint otthon, és most ismét itt üdvözölhetjük.
– Igen, úgy alakult, hogy mostanában többször is jártam Budapesten, ahová mindig szívesen térek vissza – mondta Max Verstappen magyar újságírók kis csoportjának csütörtökön a Hungaroringen. – Szeretem a várost, örülök, hogy ismét itt lehetek, az emberek mindig kedvesek velem.

MAX VERSTAPPEN
Született: 1997. szeptember 30., Hasselt (Belgium)
Nemzetisége: holland
F1-es csapatai: Toro Rosso (2015–2016), Red Bull (2016–)
Versenyek: 92
Győzelmek: 7
Dobogós helyezések: 26
Leggyorsabb körök: 6
Legjobb rajthely: 2. (7x)
Legjobb vb-helyezés: 4. (2018)
Legjobb eredménye a Hungaroringen: 4. (2015)

– Vannak kedvenc helyei a városban?
– Jártam már néhány kitűnő étteremben, de sajnos nem emlékszem a nevükre. A belvárosi hangulatot és bárokat is kedvelem, minden olyan hívogató. Tetszik a kultúra, jó elvegyülni ebben a közegben. Nagyon szépek az épületek, a Duna-part, szinte minden.

– Úgy tűnik, van párhuzam az Ajax labdarúgó BL-ben menetelő fiatal tehetségei és ön között. Hogy tetszett a tavaszi menetelésük?
– Nagyon ügyesek voltak, a holland futballnak is jót tett, ami történt. Felemelő érzés látni, hogy egy fiatal csapat ilyen sokáig jutott a nemzetközi elitligában, és érdekes lesz figyelni a tehetségek pályafutását azután is, hogy elhagyták az Ajaxot.

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg a hétvégi Formula–1-es Magyar Nagydíjat?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

– Az országnak mit jelent, hogy két ilyen kiemelkedő sportágban vannak világklasszis tehetségeik?
– Remélem, a példámon felbuzdulva egyre több gyerek kezd el gokartozni, és mindent megtesznek azért, hogy ők legyenek „az új én”. Az F1 is egyre népszerűbb Hollandiában, jövőre már nagydíjunk is lesz, ami néhány éve elképzelhetetlennek tűnt. Fantasztikus átélni, hogy mindez megtörténik. Ami a labdarúgást illeti, tavasszal valóban nagy volt az őrület az Ajax BL-menetelésekor, de azért látni kell, hogy a keret szétszéledt, és most csak az a fontos, hogy a jövőben is hasonló sikereket érjen el a holland futball. Én is pontosan tudom, hogy nem élhetek a múltbeli győzelmekből, mindig azért dolgozom, hogy a jelen és a jövő is szép legyen. A holland médiából is inkább az jön le, hogy rendben, örülünk az előző kiírás sikereinek, de lássuk, mi lesz az aktuális idényben.

– PSV-rajongó, mi magyar újságírók vagyunk. Elkerülhetetlen, hogy Dzsudzsák Balázsról kérdezzük.
– Nagyszerű játékos volt a PSV-ben, és bár akkor még nagyon kicsi voltam, élvezetes volt figyelni a játékát. Minden PSV-szurkoló nagyon szereti a mai napig.

– Vallja be, hogy ő volt a kedvence!
– Abban az időben amúgy tényleg ő volt az egyik kedvencem. Nagyszerű dolgokat csinált a pályán.

Max Verstappen szerette Dzsudzsák Balázs játékát (Fotó: AFP)
Max Verstappen szerette Dzsudzsák Balázs játékát (Fotó: AFP)

– Szeretné, ha visszatérne?
– Hát, már elég öreg – vagyis öregebb... De emlékszem, volt, amikor győzelemre vezette a PSV-t az Ajax ellen, szóval jó lenne, ha találnánk hozzá hasonló játékost, akinek a vezérletével újra nyerünk ellenük.

– Az F1-re áttérve: az idény előtt gondolta volna, hogy a Magyar Nagydíjig két győzelmet is ünnepelhet?
– Általában nem gondolkodom ilyesmin, de természetesen nagyon örülök a győzelmeknek. Most azt remélem, hogy a továbbiakban rendszeresen harcolhatunk az első helyért, és megszorongathatjuk a Mercedest. Ám a szezon előtt nem bíztam benne, hogy ilyen hamar két győzelemig juthatunk.

– Lendületbe jött. Nálunk is nyer?
– Legalábbis ez a terv... De be kell látnunk, a Mercedes továbbra is nagyon erős, és a hockenheimi fiaskó után kettőzött erővel küzd majd a visszavágásért. Az a lényeg, hogy jó beállításokat találjunk, aztán remélhetőleg meg tudjuk közelíteni.

– Jót tett az önbizalmának, hogy a legutóbbi három versenyből kettőt megnyert?
– Nem kell nyernem ahhoz, hogy rendben legyen az önbizalmam. El kell ismernünk, hogy még mindig le vagyunk maradva a Mercedestől, és eddig csak trükkös időjárási viszonyok között tudtuk legyőzni.

34. MAGYAR NAGYDÍJ
AUGUSZTUS 2., PÉNTEK
1. szabadedzés: 11.00–12.30
2. szabadedzés: 15.00–16.30
AUGUSZTUS 3., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP
Futam: 15.10–17.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 1., 15.10 64. Belga Nagydíj
Szeptember 8., 15.10
70. Olasz Nagydíj
Szeptember 22., 14.10
12. Szingapúri Nagydíj

– Sokan azt mondják, már jobb versenyző, mint Lewis Hamilton.
– Ezzel nem tudok mit kezdeni, nem is igazán érdekel. Csak az számít, hogy mindig megpróbáljam kihozni magamból a maximumot, és a lehető legjobb eredményeket érjem el.

– Magasabb szinten versenyez idén, mint korábban?
– Nem is tudom... Már a tavalyi évad második fele is jól sikerült, és bár mindig lehetne jobb, az ember mindig sokat tanul a saját élményeiből. A tapasztalat sokat számít, én viszont egyetlen F3-as év után felléptem az F1-be... Valószínűleg a hasonló hibákat mások az alsóbb kategóriákban követtek el, nekem viszont rögtön a legmagasabb szinten kellett helytállnom. Még csak huszonegy éves vagyok, és folyamatosan javulok.

– Miben fejlődött leginkább?
– Következetesebb teljesítményt tudok nyújtani. Jobban érzem, hol a határ, meddig mehetek el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik