F1: napi 1000 légzést segítő készüléket gyárt a Mercedes

Vágólapra másolva!
2020.04.07. 15:15
null
A brit kormány már 10 000 készüléket rendelt (Fotó: Mercedes)
A világban tomboló koronavírus-járvány miatt megnőtt a kereslet a lélegeztetőgépekre, a készülékeket gyártó cégek azonban képtelenek olyan gyors ütemben dolgozni, mint amilyen gyorsan kellenének az eszközök a betegek ellátásához. A világjárvány miatti kényszerszünetben a Formula–1 ezért programot indított, amelynek keretein belül a brit bázisú csapatok beszálltak a gyártásba. A Mercedes mérnökei hamar új megoldást találtak a problémára, s eszközeiket már hitelesítették is, így megkezdődhet a napi 1000 készülék előállítása.

 

Mint beszámoltunk róla, a Mercedes Formula–es csapatának mérnökei megoldást találtak a koronavírus-járvány miatt nagy mennyiségben szükséges lélegeztetőgépek hiányának pótlására. A német gárda mérnökei a londoni egyetem (University London Collage) mérnökeivel ültek össze, és alig 100 óra alatt megtervezték az első készüléket, amelynek alapját egy már eddig is létező, az alvászavarok kezelésére használt eszköz adta.

Ezek a CPAP-gépek (Continuous Positive Airway Pressure) képesek ugyanúgy nagyobb mennyiségben a tüdőbe juttatni az oxigént, mint a lélegeztetőgépek, ám nem igényelnek orvosi beavatkozást, illetve altatást sem. A Mercedes által kifejlesztett készüléket már több kórházban kipróbálták, és a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat is hitelesítette, ami azt jelenti, hogy megkezdődhet a tömeges gyártás.

A német gárda mérnökei azóta ráadásul az eszköz egy újabb verzióját is hitelesítették, amelynél 70 százalékkal sikerült csökkenteniük az oxigénfogyasztást.

A Mercedes a készülék részletes ismertetőjét, illetve a felhasznált anyagokat is közzétette, ami azt jelenti, hogy bármely gyártó lekérheti a tervrajzokat, s előállíthatja az eszközt ezzel is növelve az elérhető gépek számát azon kórházak számára, amelyekben koronavírussal küzdő pácienseket kezelnek.

A németek brixworthi motorgyárában most kemény munka folyik, s a készülék előállításához olyan gépeket használnak, amelyekkel eredetileg turbófeltöltőket és dugattyúkat gyártanak. A brit kormány már 10 000 gépet rendelt, s a csapat vállalta a napi 1000 eszköz legyártását.

Mercedes-AMG F1 on Twitter

After a UK Government order for up to 10,000, the devices are being produced at a rate of up to 1,000 a day and the entire HPP Brixworth facility has been re-purposed to meet this demand. Learn more about Project Pitlane and how the CPAP device works https://t.co/3jzOwB3Lh4

Azonban nem a Mercedes az egyetlen csapat, amely készülékek gyártásával segíti a koronavírus elleni harcot, hiszen a Project Pitlane elnevezésű kezdeményezés keretein belül valamennyi brit bázisú alakulat kiveszi a részét a küzdelemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik