F1: Most már érthető, miért frusztrált Ricciardo távozása – Abiteboul

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.09.22. 13:49
null
Abiteboul tudta, hogy a Renault előre fog lépni (Fotó: AFP)
A Renault csapatfőnöke, Cyril Abiteboul elmondta, miért volt frusztrált, amikor Daniel Ricciardo bejelentette a távozását, és azt is megosztotta, miért lenne fontos hosszú távon garantálni az enstone-iak pilótapárosát.

 

A koronavírus-járvány miatt sokat csúszott a 2020-as világbajnokság kezdete, s így fordulhatott elő, hogy több pilóta sorsa már az F1-es idényrajt előtt eldőlt. Először a Ferrari jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel év végén lejáró szerződését, majd nem sokkal később az is biztossá vált, hogy Carlos Sainz Jr. váltja a németet. A McLarennél felszabaduló ülésre aztán azonnal lecsapott Daniel Ricciardo, aki így egyetlen év után határozott úgy, hogy elhagyja a Renault-t. A bejelentést követően érezhető volt a frusztráció az enstone-iak részéről, s most a csapatfőnök, Cyril Abiteboul azt is elárulta, pontosan mi állt ennek a hátterében.

7. OROSZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 25., PÉNTEK
1. szabadedzés: 10.00–11.30
2. szabadedzés: 14.00–15.30
SZEPTEMBER 26., SZOMBAT
3. szabadedzés: 11.00–12.00
Időmérő: 14.00–15.00
SZEPTEMBER 27., VASÁRNAP
A verseny (53 kör, 309.745 km) rajtja: 13.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 11., 14.10 Eifel Nagydí, Nürburgring
Október 25., 14.10
Portugál Nagydíj, Portimao
November 1., 13.10Emilia Romagna Nagydíj, Imola

„Mindenki érezhette a frusztrációt, az én frusztrációmat, amikor bejelentették ezt az egészet. Legyünk őszinték! Már akkor éreztem, hogy jönni fog a fejlődés, hogy a csapat előrelépett, és az autó jobb lesz. És tudtam, hogy érkeznek még új dolgok, amiket Daniel nem is próbált még ki. Láttam a számokat, a gond az volt, hogy ezek csak számok voltak, és tudom, hogy sok dolgot ígértek már neki, nemcsak mi, hanem az előző csapata is" – kezdte a Motorsport.comnak adott nyilatkozatában.

„Daniel nagyon érzelmes, de egyértelmű, hogy tett egy lépést előre. Sokkal magabiztosabbá vált csapaton belül és az autóban ülve is, nem mellesleg nagyon erőssé vált a kapcsolata a versenymérnökével is. Ezt mind látjuk, és már gyümölcsözni is kezdett" – mondta, majd azt is megosztotta, mért lenne fontos, hogy végre stabil pilótapárossal tervezhessen a csapata.

Amikor versenyzőt váltasz, mindig egy lépést teszel hátra, még mielőtt előre haladhatnál. Ezt idén is tapasztaltuk, pontosan ezért szeretnénk stabilitást teremteni a jövőben. Az első év mindig egy amolyan befektetés a következő idény előtt. Hosszabb időre van szükségünk a pilótapárosunkkal ahhoz, hogy előreléphessünk" – tette hozzá, és az Auto Motor und Sportnak arról is beszélt, hogyan értékeli a jelenlegi versenyzők idei teljesítményét.

Daniel nagyszerű versenyző, ezzel mindenki tisztában van. Mint mondtam idén sokkal erősebb, hiszen az autó is jobban fekszik neki, és a kommunikációja is sokat javult a csapattal. A kocsi hátulja sokkal stabilabb lett, és így sokkal kényelmesebben is érzi magát. Esteban (Ocon) eközben lassan veszi fel a ritmust az egyéves kihagyása után, és nincs is olyan messze Danieltől, mint amennyire tűnik. El kell fogadnia, hogy Daniel igazi referenciapont, és hogy reális célokat kell kitűznie maga elé. Megbocsátottam neki a Mugellóban elkövetett hibáit, és örülök, hogy többet akar. Arra számítok, hogy az idény végén igazi parázs csata alakul ki csapaton belül" – jelentette ki, és a gárdához 2021-ben csatlakozó Fernando Alonsóról is ejtett pár szót.

Felkészültünk az érkezésére, és az autó is jobb formában van már most. Fernando látta ezt a fejlődést, és ez felkeltette benne a versenyzés iránti vágyat. Határozottan javulnunk kell még, hiszen mindannyian tudjuk, hogy Fernando nem hibázik, és így már nekünk sem lehetnek kifogásaink" – dicsérte a spanyolt, aki hétfőn tett látogatást francia alakulat központjában.

Hihetetlen érzés visszatérni a gyárba. Először 2002-ben jöttem a Renault-hoz, amikor 21 éves voltam. Minden egyes szegletét ismerem ennek a helynek, minden folyosót, minden ajtót... Ez egy igazán különleges nap volt" – osztotta meg a közösségi oldalain a kétszeres világbajnok.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik