F1: mégsem adja be a fellebbezését a Ferrari a kanadai büntetés miatt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 12:35
null
A leszorítás pillanata (Fotó: Autosport.com)
Csütörtökön jár le a 96 órás határideje a Ferrarinak arra, hogy benyújtsa fellebbezését a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) fellebbviteli bizottságához a hétvégén az F1-es Kanadai Nagydíjon történt Vettel-Hamilton incidens kapcsán, ám az autosport.com szerint az olaszok mégsem élnének ezzel a lehetőséggel. Sokkal inkább kihasználnák az úgy nevezett „felülvizsgálati joguk” mögött álló lehetőségeket.

A múlt vasárnap rendezett Formula–1-es Kanadai Nagydíj 48. körében Vettel hibázott a hármas kanyarban, ami miatt lesodródott a pályáról a négyesben, és úgy jött vissza Hamilton elé, hogy szinte a falnak nyomta ellenfelét. Az esetet azonnal megvizsgálták a sportfelügyelők, és Vettelre öt másodperces időbüntetést róttak ki, ezért aztán végül hiába szelte át elsőként a célvonalat, végül mégis a brit pilóta lett a futamgyőztes.

50. KANADAI NAGYDÍJ
JÚNIUS 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:12.767
2. szabadedzés: 1. Leclerc 1:12.177
JÚNIUS 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Vettel 1:10.843
Időmérő: 1. Vettel 1:10.240
JÚNIUS 9., VASÁRNAP
Futam: 1. Hamilton, 2. Vettel, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Június 23., 15.1060. Francia Nagydíj
Június 30., 15.1032. Osztrák Nagydíj
Július 14., 15.1070. Brit Nagydíj

Az F1 sportszabályzata szerint a versenyen belüli időbüntetés (mint például a Vettelre kiszabott) olyan, amely ellen nem lehet fellebbezni, így az üggyel a fellebbviteli bíróságnak kellene foglalkoznia. Az viszont ugyanúgy az FIA felügyelete alá tartozik, ahogy az F1 maga is, így a Ferrari akciójának sikere borítékolhatóan valószínűtlen.

Ezzel vélhetően az olaszok is tisztában vannak, akik az autosport.com szerint elengedik a fellebbezési lehetőséget, és inkább az úgynevezett „felülvizsgálati jog” mögött álló lehetőséget kiaknázásában látják az ügy számukra kedvező megoldását.

Az FIA nemzetközi sportszabályzata ugyanis lehetőséget ad a versenyzőknek egy verseny utáni döntés-felülvizsgálati lehetőséget, feltételezve, hogy új, az eredeti döntés meghozatalakor még nem ismert bizonyíték került elő.

A szabálykönyv vonatkozó pontja szerint ennek igénybevételére a hivatalos végeredmény megállapítását követően 14 napig van lehetősége egy csapatnak, vagyis a Ferrari a Francia Nagydíj napjáig kérheti a Montrealban intézkedő testület döntésének felülvizsgálatát.

Az Autosport számára az olasz istálló részéről nem kommentálták, hogy erre készülnének, a csütörtökön lejáró fellebbezési határidő közeledésére annyit feleltek: „Még mindig dolgozunk az ügyön, gyűjtjük a bizonyítékainkat.”

VIDEÓN AZ ESET

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik