F1: „Még nem végeztünk, készen állok a visszatérésre” – Alonso 2021-ről

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 16:37
null
Alonso kész a visszatérésre, de aligha legutóbbi csapatával, a McLarennel teszi ezt meg (Fotó: AFP)
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso már többször is utalt arra, hogy visszatérhet a Formula–1 világába, most pedig konkrétan is kijelentette, hogy a 2021-es bajnoki szereplés a célja.

Az ESPN hosszan szemlézi Alonso Autosportnak adott interjúját, melyben a kétszeres Formula–1-es világbajnokot természetesen a visszatérés lehetőségéről is megkérdezték.

„Még nem végeztem az F1-gyel – idézik a spanyol válaszát. – 2021 remek lehetőség a visszatérésre, felfrissültnek, késznek érzem magam. A Formula–1 befejezetlen ügy számomra, az emberek úgy érzik, többet érdemeltünk volna, mint amit elértünk, főleg az utolsó években. Odahaza van egy múzeumom, benne polcokkal, fakkokkal a trófeák számára, és nincs bennük egy ideje semmi, ez elég furcsa látványt kelt egyelőre” – fogalmazott sejtelmesen Alonso.

2021 jelentős szabályváltozásokat hoz majd a sorozat életében, a szakértők, a csapatvezetők és maguk a pilóták is az erőviszonyok átalakulására számítanak. Olyannyira, hogy a hibridkorszak 2014-es kezdete óta a sportágat domináló, az előző évben zsinórban a hatodik egyéni és konstruktőri vb-címét nyerő Mercedes állítólag már a kiszállás gondolatával játszik (erről bővebben itt olvashat).

Kérdés, Alonso melyik csapatnál térhetne vissza. Az interjúban a jelenlegi három legerősebb alakulatról, a Mercedesről, a Ferrariról és a Red Bullról konkrétan is kérdezik, ám kitérő választ ad.

„Az egyetlen probléma az új szabályokkal, hogy nem lehet előre megmondani, ki lesz az, aki a legjobban tud majd alkalmazkodni. Ha egy olyan csapathoz csatlakozol, amely most nyerőben van, de hibázik az új szabályokkal, akkor az emberek azt fogják kérdezgetni, hogyan sikerült megint ilyen rossz döntést hozni...”

A választ persze úgy is lehet értelmezni, hogy nem feltétlen a mostani top háromban gondolkodik a spanyol. Mint ahogyan a korábbi sajtóhírek szerint a Mercedes, a Red Bull, s még korábbi csapata, a Ferrari sem gondolkodna elsőre Alonso szerződtetésében.

Alonso úgy érzi, a Dakaron szerzett tapasztalat is nagy segítségére lehet az F1-ben (Fotó: AFP)
Alonso úgy érzi, a Dakaron szerzett tapasztalat is nagy segítségére lehet az F1-ben (Fotó: AFP)
Alonso, aki az elmúlt időszakban a hosszútávú sportautó-világbajnokságon (WEC) és az IndyCarban is kipróbálta magát, legutóbb a 2020-as Dakaron versenyzett. Első nekifutásra az összetett 13. helyén zárt az autósok között.


„Amikor az ember részt vesz egy olyan eseményen, mint a Dakar, akkor nemcsak új embereket, hanem egészen új szemléletet is megismer. Olyan tapasztalatokat szereztem, amelyek még felkészültebbé, még erősebbé tesznek az F1-es visszatéréshez.”

„Magabiztosabb vagyok, mint korábban. Most már tudom, hogy képes vagyok egészen különböző autókhoz és körülményekhez is alkalmazkodni. Képes vagyok a maximumot nyújtani, esélyem lehet nyerni. A vezetés az egyetlen dolog az életben, amiről tudom, hogy igazán jó vagyok benne” – fogadkozott Alonso, aki a 2005-ös és a 2006-os egyéni világbajnoki címe után szeretné mindezt még egyszer bebizonyítani a Formula–1-es mezőnyben is.

A 39. életévében járó Alonso 2018-ban a McLaren pilótájaként köszönt el a sorozattól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik