F1: Max Verstappen nem tudott ideális kört menni Bakiban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.23. 21:03
null
Verstappen szombaton is szeretne az élen lenni (fotó: AFP)
A Formula–1-es Azeri Nagydíj pénteki napján megtartott mindkét szabadedzést Max Verstappen nyerte a Red Bull-lal, majd a második gyakorlás legvégén a célegyenes végén található kanyarban a falnak csapta autóját. A fiatal holland pilóta a második tréning után elárulta: a balesete és annak ellenére is boldog, hogy úgy érezte, tudott volna gyorsabb is lenni.

Az elmúlt időszakban nem túl gyakran szerepelt a Red Bull istálló neve az F1-es eredménylisták élén, ezért is volt meglepő, hogy az osztrák csapat mindkét pénteki szabadedzésen a leggyorsabb tudott lenni – s mindkétszer Max Verstappen révén, aki aztán a második edzést azzal zárta, hogy az egyes kanyarban a falhoz vágta az autóját.

1. AZERI NAGYDÍJ
JÚNIUS 23., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:44.410
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:43.362
JÚNIUS 24., SZOMBAT
12.00–13.00: 3. szabadedzés
15.00–16.00: időmérő edzés
JÚNIUS 25., VASÁRNAP
15.00: a verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Július 9., 14.00: Osztrák Nagydíj
Július 16., 14.00: Brit Nagydíj
Július 30., 14.00: Magyar Nagydíj

Amíg a legtöbb versenyző azzal küzdött, hogy kellő tapadást találjon a pályán, addig Verstappen könnyedén meglelte az egyensúlyt az egyenesekben szükséges alacsony leszorítóerő és a kanyarokban szükséges magasabb tapadás között. Az első edzésen 47 századdal bizonyult jobbnak csapattársa Daniel Riccaridónál, a második tréningen pedig egy tizedet adott a mercedeses Valtteri Bottasnak – ugyanakkor állítja: nem tudott ideálist kört autózni.

„Nagyon jól éreztem magam az autóban, minden igazán nagyszerűen működött. Az egyetlen gondot az jelentette, hogy a második gyakorlásnál egyszer sem tudtam igazán tiszta kört menni. Valami mindig belerondított, vagy sárga zászló miatt kellett lassítani, vagy a forgalom volt nagy, de például amikor virtuális biztonsági autós fázis volt, akkor a gumikat nem tudtam kellően felmelegíteni. Szóval úgy az élen végezni, hogy nem tudtam tiszta kört menni, egészen megnyugtató és pozitív eredmény" – mondta Verstappen a tréningről, aki kitért az utolsó perc eseményeire is.

„A kicsúszásom igazán furcsa volt, hogy őszinte legyek. A fékezés során blokkolt a bal első kerekem, de még megpróbáltam volna bevenni a kanyart, aztán meggondoltam magam, hogy inkább kieresztem az autót a bukótérbe. Ezzel nem is lett volna gond, de hirtelen elvesztettem a kocsi hátulját, az kitört oldalra és végül négy keréken csúszva a falban kötöttem ki" – idézte fel az ifjú holland a baleset pillanatait.

Noha a pénteki nap jól sikerült a Red Bullnak, Verstappen azért mindenkit óva int attól, hogy máris a hétvége nagy esélyesének kiáltsák ki őt, vagy csapattársát, Daniel Ricciardót.

„Ugyan egyértelmű, hogy számunkra ez volt hosszú ideje a legjobban sikerült péntek, biztosak lehetünk benne, hogy a Mercedesnél a szombati időmérőn feltekerik a motort. Nagy dolog, hogy pénteken az élen tudunk lenni, de az igazán nagy dolog az lenne, ha szombaton is az elején végeznénk. Nem lesz könnyű, de legalább már tudjuk, hogy gyorsak vagyunk” – zárta mondandóját a holland, aki így fejezte be a mai munkanapját, ahogy az az alábbi videón látható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik