F1: Már úgy érzem, fontosabb dolgok is vannak, mint a buli – Räikkönen

VINCZE SZABOLCS, ZSOLDOS BARNAVINCZE SZABOLCS, ZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2019.08.02. 11:27
null
Kimi Räikkönennek már az az igazi kikapcsolódás, ha a saját házában lehet és átlagos dolgokat csinálhat (Fotó: Tumbász Hédi)
Az Alfa Romeo Racing jóvoltából a Nemzeti Sport exkluzív interjút készíthetett a mezőny egyik legnépszerűbb versenyzőjével, Kimi Räikkönennel, aki felfedte titkait új énjéről, családi életéről és magyarországi kalandjairól is.

 

– Hova tűnt a partiállat Kimi Räikkönen?
– Nem tűnt el, csak átalakult kissé – mondta a 2007-es világbajnok Kimi Räikkönen a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában a Hungaroringen. – Az ember változik, és bár mostanában is eljárok még bulizni, már úgy érzem, fontosabb dolgok is vannak az életben.

– Mikor tevődött át a hangsúly? A házasságkötéskor, a gyermekei születésekor?
– Azért nem olyan nagy ez a változás. Egyszerűen csak nem érzem már olyan fontosnak, hogy valahol máshol bulizzak, szívesebben vagyok otthon a gyerekeimmel. A versenyzés miatt olyan sokat vagyok távol, hogy a családdal töltött minden időnek örülök.

– Legalább tizenöt alkalommal járt már Magyarországon, látott már hazánkból bármi mást a pályán kívül?
– Fogalmam sincs, hányszor jártam itt, de ahogy lehetőségem engedte, néhányszor már körbenéztem Budapesten. Szeretek idejönni, mindig kedvesen fogadnak minket.

KIMI RÄIKKÖNEN
Született: 1979. október 17., Espoo
Nemzetisége: finn
F1-es csapatai: Sauber (2001), McLaren (2002–2006), Ferrari (2007–2009, 2014–2018), Lotus (2012–2013), Alfa Romeo (2019–)
Versenyek: 302
Pole pozíciók: 18
Dobogós helyek: 103
Leggyorsabb körök: 46
Vb-címek: 1 (2007)
Legjobb eredmény a Hungaroringen: 1. (2005)

– Tervezi, hogy esetleg a családdal eltölt hazánkban néhány napot?
– Hát... Lehet. Kellemes az ország, amit érdemes lehet meglátogatni szabadságon. De a versenyhétvégéken semmi időm más programokat szervezni.

– Kóstolta már a magyar pálinkát?
– Hát, így névről nem tudom. De valószínűleg igen...

– És híresebb magyar ételeket?
– Nem emlékszem pontosan, hogy valóban tradicionális magyar ételt ettem-e. A hotelben és a csapatnál is főleg nemzetközi ételeket kínálnak.

– Magyarország többek között a gyönyörű hölgyekről híres. Randizott már magyar lánnyal?
– Nem-nem.

– Nem fogjuk megmutatni az interjút a feleségének.
– Tényleg nem, a nagydíjhétvégéken nem foglalkozom azzal, hogy miként néznek ki a helyi nők. Azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, ilyenkor csak erre koncentrálok.

– Minttu egyébként milyen feleség?
– Nagyszerű, máskülönben nem lennék vele – ilyen egyszerű... Élvezem a vele töltött időt, vicces, kedves, nekem ő a tökéletes. Ő tesz boldoggá, és a gyerekekről is tökéletesen gondoskodik, amikor nem vagyok otthon. Nagyszerű a házasságunk.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

– Hogy telik egy tipikus este a Räikkönen famíliában?
– Főleg otthon vagyunk négyesben a gyerekekkel. Néha kimozdulunk, de azért leginkább otthon szeretünk lenni együtt.

34. MAGYAR NAGYDÍJ
AUGUSZTUS 2., PÉNTEK
1. szabadedzés: 11.00–12.30
2. szabadedzés: 15.00–16.30
AUGUSZTUS 3., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP
Futam: 15.10–17.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 1., 15.10 64. Belga Nagydíj
Szeptember 8., 15.10
70. Olasz Nagydíj
Szeptember 22., 14.10
12. Szingapúri Nagydíj

– A korábbihoz képest nem unalmas ez az otthonülős, rajzfilmnézős élet?
– Egyáltalán nem. Amikor van némi szabadidőm, leginkább tényleg otthon szeretek lenni, mert olyan sokat vagyok távol, olyan sokat utazom, hogy nekem az igazi kikapcsolódás, ha a saját házamban lehetek, és átlagos dolgokat csinálhatok a családommal. Akár egy hetet is otthon tudnék lenni velük megszakítás nélkül, egyáltalán nem igényelném, hogy kimozduljak. Nem fűt a vágy, hogy bármi mást csináljak, átlagos életet élünk, és én így vagyok boldog.

– Gyermekei születése óta nem változtak az érzései a versenyzés kockázataival kapcsolatban? Nem olvadt meg kicsit a „Jégember”?
– Ezen nem gondolkozom. Nem érdemes azon aggódni, mi baj történhet, ráadásul összességében véve a Formula–1 már nagyon biztonságos. Nyilván előfordulhatnak balesetek, ám nem gondolok erre. A versenyzéshez való hozzáállásom semmit sem változott gyermekeim születése óta. Abban a pillanatban, hogy úgy érzem, változom a korral, és ez kihat a pályán nyújtott teljesítményemre, abbahagyom a versenyzést, és valami mást csinálok.

– Korábban legendásak voltak azon interjúi, amelyeket „igen” és „nem” válaszokkal tudott le, az elmúlt években viszont gyakran alaposan kifejti a válaszait. Ez tudatos kommunikációs trükk, hogy kevesebb kérdésre jusson idő?
– Nem érzem, hogy másként kommunikálnék, lehet, hogy mostanában értelmesebb kérdéseket kapok, mint régebben... A hülye kérdésekre most is röviden válaszolok.

VELŐS ÉRTÉKELÉS…
Interjúnk előtt Kimi Räikkönen az Alfa Romeo nemzetközi sajtótájékoztatóján beszélt aktuális idényéről is, amely a ferraris évekhez képest bizony egyáltalán nem tűnik diadalmenetnek. A 2007-es világbajnok 25 pontot gyűjtött az első 11 versenyén, amivel a tabella 9. helyén áll, ennél titokban mindenki többen bízott. A téli tesztek alapján az Alfa Romeo még az erősorrend negyedik helyére is esélyesnek tűnt, az ikonikus márka viszont csak a kilencedik helyen áll a tízcsapatos bajnokságban. Räikkönen tipikus stílusában értékelte az idényét.
„Az idény előtt összességében nem lehettek elvárásaim, mert senki sem tudja előre, miként alakul az erősorrend – mondta. – Ha csak a pontokat tekintjük, elég rosszul sikerült, de a bajnoki tabella állása nem világít rá a nagy képre. Voltak versenyek, amelyeken egyszerűen túl lassúak voltunk, máskor viszont nem volt rossz a tempónk a középmezőnyben. A megfelelő irányban haladunk, de el kell fogadnunk a kialakult helyzetet, és megpróbálni nagyobb ütemben fejlődni.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik