Hamilton az utolsó körökben vadászta le Verstappent és nyert a Hungaroringen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.08.04. 14:30
Lewis Hamilton nagy hajrával előzte meg a pole pozícióból induló Max Verstappent, és aratott győzelmet a Magyar Nagydíj versenyén. A 3–4. helyen a két Ferrari Sebastian Vettel, Charles Leclerc sorrendben érkezett, míg ötödikként Carlos Sainz Jr. végzett a McLarennel. Valtteri Bottas eközben nyolcadikként zárt, így csapattársa előnye már 62 pont az egyéni vb-összetettben.
Hamilton hetedik alkalommal győzött a Hungaroringen (Fotó: Földi Imre)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Hamilton hetedik alkalommal győzött a Hungaroringen (Fotó: Földi Imre) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A szombatra várt eső nem érkezett meg a Hungaroringre, ám a kilátogató közönség így sem maradt érdekes történés nélkül, hiszen Verstappen pályafutása első pole pozícióját szerezte meg, amivel a Formula–1 100. időmérős elsőséget jegyző versenyzőjévé vált. A Red Bull motorhome-ja így nagy tapsvihartól zengett a kvalifikáció után, a 2. és 3. helyet kisajátító Mercedes-versenyzők eközben arról beszéltek, összejátszanak majd a futamon taktikai szempontból.

Az időjárás vasárnapra sem változott, bár egész nap foltokban felhők tarkították az eget, többnyire napsütés uralta a Hungaroringet, miközben a szél lágyan lengette a szurkolói zászlókat. A verseny előtt 26 fok volt a levegő hőmérséklete, a tribünöket és a domboldalakat megtöltő közönség így viszonylag kellemes időben várhatta a startot.

Természetesen sok lengyel látogatott ki Kubica miatt, de a már megszokottá vált narancssárga tömeg is színesítette a pályát környező részeket. Utóbbi meglehetősen feszülten figyelte a startot, hiszen kedvencük karrierje során először várhatta az élről a piros lámpák kialvását. A rajt előtti feszült pillanatokat gyorsan öröm váltotta fel, hiszen a Red Bull hollandja megtartotta a vezetést, miközben a két Mercedes-pilóta igencsak közel került egymáshoz az első néhány száz méteren.

A második pozícióból startoló Bottas ugyanis először az 1-es kanyarban fékezte el a gumiját, majd a következőben is fehér füst szállt mögötte, így a harmadik rajtkockából elrugaszkodó Hamilton gyorsan el is ment csapattársa mellett. A manőver nem volt teljesen sima, hiszen az „ezüstnyilak" összeértek, az incidens következtében Bottas első vezetőszárnya meg is sérült.

A rajt utáni pillanatok (Fotó: Földi Imre)
A rajt utáni pillanatok (Fotó: Földi Imre)

Nem telt el sok idő, s a finn már az ötödik pozícióban találta magát, miután először Leclerc, majd Vettel is elment mellette. A monacóival ráadásul össze is értek, Bottas első szárnya így újabb ütést szenvedett el. A finn tempója nem is volt ezt követően túl erős, a Mercedes így a 6. körben úgy döntött, kihozza – Bottas új első szárnnyal és friss kemény gumikon tért vissza, méghozzá az utolsó helyre a 77-es rajtszámú autóval.

34. MAGYAR NAGYDÍJ
AUGUSZTUS 2., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:17.233
2. szabadedzés: 1. Gasly 1:17.854
AUGUSZTUS 3., SZOMBAT
3. szabadedzés: 1. Hamilton 1:16.084
Időmérő: 1. Verstappen 1:14.572
AUGUSZTUS 4., VASÁRNAP
Futam: 1. Hamilton 2. Verstappen 3. Vettel
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 1., 15.10 64. Belga Nagydíj
Szeptember 8., 15.10
70. Olasz Nagydíj
Szeptember 22., 14.10
12. Szingapúri Nagydíj

Míg az első kettős bő 2 másodpercen belül követte egymást, a harmadik Leclerc lemaradása már csaknem 10 másodperc volt a 10. körben, miközben márkatársához Vettel sem tudott közeledni. A két ferraris mögött Sainz, Norris, Räikkönen, Gasly, Hülkenberg és Kvjat sorrendben érkezett az első tízes sora, míg Bottas döcögősen kezdte meg a felzárkózást.

A 19. körben aztán a két Toro Rosso-versenyző talált egymásra: Kvjat és Albon kanyarokon keresztül autózott egymás mellett, mígnem az orosz kivezette a thaiföldit, így megszerezte a 12. pozíciót.

Az élen álló kettős közül eközben úgy tűnt, a Mercedes bánik jobban a gumikkal, Verstappent pedig előbb is hozta a Red Bull kerékcserére. A holland a 26. körben váltott a fehér oldalfalú Pirellire, míg Hamilton egészen a 31. körig tolta ki az első etapját és kapta meg az ugyancsak fehér festésű gumikat.

A kiállást követően csaknem 5 másodperc volt a holland és a brit között, ám szemmel láthatóan sokkal jobban működött a Mercedesen a kemény keverék, mint a Red Bullon. A brit 3 kör alatt 5 tizeden belülre került a hollandhoz, s a 36. körben már előzéssel próbálkozott, többször is kinézett Verstappen mögül. A 39. körben aztán a brit bement a Red Bull mellé a 4-es kanyarban, ám elfogyott előtte az út, így kiszaladt a bukótérbe, majd visszasorolt a második helyre.

Hamilton lemaradása ezután 2 másodpercre nőtt, ám nem telt el sok kör, mire újra felért DRS-távolságon belülre. A másik Mercedesszel Bottas eközben körhátrányba került, míg a harmadik helyen haladó Leclerc hátránya 40 másodperc volt az első kettőshöz képest a 48. körben. Az „ezüstnyilak” úgy döntöttek, újabb cserére hozzák ki Hamiltont, hiszen a brit pozícióvesztés nélkül térhetett vissza a friss közepeseken.

Hamilton lemaradása a kiállást követően 21 másodperc volt Verstappen mögött, amikor még 21 kör volt hátra a versenyből. A sárga festésű gumik remekül működtek Hamilton Mercedesén, a címvédő két kör alatt egykiállásnyi távolságon belülre jött a Red Bullhoz képest, így az is biztossá vált, ha Verstappen újra jön, elveszti az első helyet.

Az 52. körben aztán meglett a futam első kiesője: Grosjean autóját tolták be a Haas garázsába, miközben Hamilton lendülete némileg alábbhagyott. A brit hátránya ugyanis 13 körrel a vége előtt még 14 másodperc volt annak ellenére is, hogy szinte folyamatosan pályacsúcsot döntött a Hungaroringen.

Hátrébb eközben Magnussen és Ricciardo csatázott keményen a 14–15. helyen, míg Bottas 6 körrel a vége előtt a 8. helyért előzte Norrist. Hamilton még feljebb kapcsolt, a 65. körben DRS-távolságon belülre ért, majd a következőben meg is előzte Verstappent az 1-es kanyarban. A brit ezzel átvette a vezetést, és azonnal 2 másodpercre elhúzott a Red Bull-ostól. Verstappent ki is hozták a bokszba friss lágy gumikért, miközben a 3–4. helyen is pozíciócsere történt.

Vettel hagyta le a márkatársát, ezzel a német dobogós helyen autózott, igaz, hátránya több mint egy perc volt az élen álló Hamilton mögött. A brit innentől nem is engedte ki a kezei közül a győzelmet és szerezte meg a hetedik hungaroringi sikerét. A címvédő mögött a leggyorsabb kört jegyző Verstappen, valamint Vettel zárt.

Hamilton 62 pontra növelte az előnyét az egyéni vb-összetettben Bottas előtt, akire ráadásul Verstappen is meglehetősen feljött: már csak 7 pont választja el egymástól a két pilótát.

Most nyári szünetre megy a Formula–1 mezőnye, az idény augusztus 30-án folytatódik a Belga Nagydíj pénteki szabadedzéseivel.

A MAGYAR NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes
2. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 17.796 mp h.
3. Sebastian Vettel német Ferrari 1:01.433
4. Charles Leclerc monacói Ferrari 1:05.250
5. Carlos Sainz Jr. spanyol McLaren-Renault 1 kör
6. Pierre Gasly francia Red Bull-Honda 1 kör
7. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör
8. Valtteri Bottas finn Mercedes 1 kör
9. Lando Norris brit McLaren-Renault 1 kör
10. Alexander Albon thaiföldi Toro Rosso-Honda 1 kör
11. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 1 kör
12. Nico Hülkenberg német Renault 1 kör
13. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 1 kör
14. Daniel Ricciardo ausztrál Renault 1 kör
15. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Honda 1 kör
16. George Russell brit Williams-Mercedes 2 kör
17. Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 2 kör
18. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 2 kör
19. Robert Kubica lengyel Williams-Mercedes 3 kör
FELADTA MEGTETT KÖR
Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 49
A VB-PONTVERSENY ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS L. K. P.* PONT
1. Lewis Hamilton 8 10 11 2 250
2. Valtteri Bottas 2 9 11 2 188
3. Max Verstappen 2 5 12 3 181
4. Sebastian Vettel -
6 11 1 156
5. Charles Leclerc -
5 10 2 132
6. Pierre Gasly -
-
9 2 63
7. Carlos Sainz Jr. -
-
8 -
58
8. Kimi Räikkönen -
-
8 -
31
9. Danyiil Kvjat -
1 6 -
27
10. Lando Norris -
-
5 -
24
11. Daniel Ricciardo -
-
4 -
22
12. Lance Stroll -
-
4 -
18
13. Kevin Magnussen -
-
3 -
18
14. Nico Hülkenberg -
-
4 -
17
15. Alexander Albon -
-
5 -
16
16. Sergio Pérez -
-
3 -
13
17. Romain Grosjean -
-
3 -
8
18. Antonio Giovinazzi -
-
1 -
1
19. Robert Kubica -
-
1 -
1
*: A futam leggyorsabb köréért járó pluszpont
A KONSTRUKTŐRÖK ÁLLÁSA
1. Mercedes 438
2. Ferrari 288
3. Red Bull-Honda 244
4. McLaren-Renault 82
5. Toro Rosso-Honda 43
6. Renault 39
7. Alfa Romeo-Ferrari 32
8. Racing Point-Mercedes 31
9. Haas-Ferrari 26
10. Williams-Mercedes 1

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Zsoldos Barna, Vincze Szabolcs, Horváth Liliána (Hungaroring), Tumbász Hédi, Földi Imre (fotó), Börzöli Bernadett, Harmath Ákos (percről percre)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik