F1: Lauda nem repülhet, nem lesz ott az idei versenyeken

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.15. 10:22
null
Idén szinte biztosan nem láthatjuk már a bokszutcában (Fotó: AFP)
Jó eséllyel idén már nem lehet ott egyetlen F1-es verseny helyszínén  sem Niki Lauda, a sportág háromszoros világbajnoka, emblematikus alakja, a Mercedes ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke, aki augusztus elején tüdőátültetésen esett át Bécsben. A 69 éves osztrák sportembernek élete hátralévő részében számos előírást kell majd betartania, ezek közé tartozik, hogy legalább fél évig nem ülhet repülőre.

Niki Lauda 1976-ban a száguldó cirkusz történetének egyik legborzalmasabb balesete után az egyik legcsodásabb felépülését tudhatta magáénak: mindössze 41 nappal azt követően, hogy a Nürburgringen összeégett, és mérgező levegővel telt meg a tüdeje, elindult az Olasz Nagydíjon, amelyen végül a 4. helyen ért célba. A háromszoros világbajnokot operáló bécsi orvosok szerint a mostani tüdőátültetésre nem a 42 évvel ezelőtti baleset miatt volt szükség.

Abból a balesetből sikerült maradéktalanul felgyógyulnia – bár arcán élete végéig ott maradtak a baleset nyomai. A mostani beavatkozás után azonban egy sor szigorú szabályt kell betartania, és egy másik sor szigorú tiltásnak kell megfelelnie.

A következő fél évben nem ülhet repülőre, és csak Ausztriával szomszédos országokba utazhat, hogy szükség esetén mielőbb Bécsbe szállíthassák, ha kezelésre van szüksége. Többek között ezért sem valószínű, hogy idén akár egyetlen további versenyhétvégén is láthatjuk a bokszutcában feltűnni.

Lauda élete hátralévő részében nem teheti be a lábát nyilvános uszodákba, fürdőkbe, szaunákba, nem tarthat otthonában növényeket és állatokat, és szigorúan meghatározott étrenden kell élnie.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Mercedesnél, illetve a saját légitársaságánál, a Laudamotionnél meglévő feladatait hogyan fogja tudni ellátni a jövőben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik