F1: látásvizsgálat várhat a pilótákra a glória miatt

Vágólapra másolva!
2018.04.25. 16:57
null
A Ferrarinál jelenleg így csatlakozik a tükör (Fotó: AFP)<br />
Címkék
Az FIA legutóbbi technikai ajánlásában engedélyt adott a Formula–1-es csapatoknak arra, hogy ha számukra kényelmesebb, az idén bevezetett fejvédőre, a glóriára is rögzíthetik a visszapillantó tükröket. Persze bizonyos megkötéseket az itt elhelyezett tükrök esetében is be kell tartani.

 

A visszapillantókat jelenleg minden csapat a karosszérián, a pilótafülke mellett helyezte el, ám több pilóta is arra panaszkodott, hogy nem látja megfelelően a tükörből a mögötte lévő forgalmi helyzetet a különböző aerodinamikai elemek miatt.

Ezért az FIA engedélyezte, hogy a jövőben a glóriára rögzítsék a tükröt a csapatok, ha akarják, ám itt is szigorú előírásoknak kell majd megfelelniük.

ÍGY TESZTELNÉK
Amennyiben a glóriára szerelik a visszapillantót a csapatok, a pilótáknak egy ahhoz hasonló látásvizsgálaton kell átesniük, amelyet a szemészeten szokás elvégezni: az autó mögött elhelyezett tábláról kell számokat és betűket felolvasni – így igazolva, hogy nem vibrál túlzottan a tükör a glórián.

Ezen regulák közé tartozik többek között, hogy a tükör mérete nem változhat, és az autó méretei sem haladhatják meg a szezon elején rögzítetteket, továbbá a glóriához rögzített tükörnek kellően szilárdnak kell lennie, hogy vibráció ne rontsa a pilóta látási viszonyait.

Az FIA témában kiadott technikai feljegyzése arra is kitér, hogy a kettős rögzítést – vagyis hogy a tükröt a glóriához és a pilótafülkéhez egyaránt rögzítsék a csapatok – továbbra sem engedélyezik, mert ez vészhelyzet esetén megnövelné a glória eltávolításának idejét, így akadályozná a mentési munkálatokat.

Arra nem tér ki az FIA, hogy a változás mikortól lép életbe, arra azonban igen, hogy kábelek elhelyezését nem engedélyezi a glóriára szerelt tükörre, vagyis amikor egy istálló a visszapillantó tükörre szeretne kamerát szerelni, akkor a tükröt nem rögzítheti a glóriához.

Így nézne ki a tervek szerint (Fotó: AFP)
Így nézne ki a tervek szerint (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik