F1: hat év szomorúság – öt éve semmi hír Schumacherről

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2019.12.29. 09:07
Napra pontosan hat éve, 2013. december 29-én szenvedett súlyos agykárosodást Michael Schumacher egy franciaországi síbalesetben – állapota azóta sem teszi lehetővé, hogy a nyilvánosság elé álljon.
Fotók: AFP
Fotók: AFP
Fotók: AFP
Fotók: AFP
Fotók: AFP

Vajon hat év után létezhet még olyan feltételezés vagy pletyka, ami nem hangzott el Michael Schumacher állapotával kapcsolatban?

Aligha.

Ennyi idő távlatából épp ezért is érdemes a tényekre hagyatkozniuk a hétszeres világbajnokért aggódóknak.

A tényállás márpedig az, hogy a család 2014 óta nem osztott meg konkrét információt az F1-legenda egészségügyi állapotáról, vagyis hivatalosan csak annyit tudhatunk, hogy a súlyos fejsérüléssel és életmentő műtétekkel járó síbalesete után mintegy fél évvel felébresztették a mesterséges kómából, és svájci otthonában azóta is egy profi orvosi csapat folyamatos felügyelete alatt folyik a rehabilitációja.
Mindebből természetesen elképesztően nehéz bármiféle következtetést levonni, ám a tény, hogy a közvélemény hat éve nem láthatott róla akárcsak egy fotót is, mindennél többet mond.

Ehhez jönnek még a látogatók, barátok, sőt az amúgy minden egyes szavára kínosan ügyelő menedzser, Sabine Kehm utalásai, melyek szerint Schumacher nincs olyan állapotban, hogy a nyilvánosság elé lépjen. Ezt erősíti meg az is, hogy fia, Mick Formula–2-es idei hungaroringi versenyhétvégéje miatt a testvértől kezdve a nagybácsin át a nagymamáig a család szinte minden tagja eljött Mogyoródra – egyedül a hétszeres F1-es világbajnok legenda hiányzott.

Szeptemberben a francia Le Pari­sien megtudta, hogy a korábbi pilótát a párizsi Georges Pompidou Európai Kórházba szállították az őssejtspecialista Philippe Menasché professzorhoz. Ezt a család egyfelől nem erősítette meg, másfelől pedig további értékelhető vagy valósnak tekinthető információ nem látott napvilágot a hírrel kapcsolatban. A lap hasábjain egy igazi vagy kitalált, mindenesetre névtelenül nyilatkozó ápolónő elmondta, hogy ébren látta Schumachert, amire úgy harapott rá a nemzetközi média, mintha a család 2014-es, egyik utolsó közleményében nem ugyanez szerepelt volna...

Az apró jelekbe mindenki azt lát bele, amit akar, például felesége, Corinna karácsonyi üzenetébe is, amely valószínűleg csak a család alapítványának célját hangsúlyozta: „A nagy dolgok apró lépésekkel kezdődnek. Számos kis darabka hatalmas mozaikot formálhat. Együtt erősebbek vagyunk, és a KeepFighting mozgalom egyesített ereje is épp így könnyíti meg azt, hogy másokat ösztönözzön.”

Hogy ebbe miként lehet beleolvasni Michael Schumacher állapotának javulását, nagy kérdés, mindenesetre ezekből a szavakból is tucatjával születtek a hangzatos főcímek...

Remény mindig van, ám mindaddig, amíg legalább egy fénykép vagy rövid videó nem lát napvilágot Schumacherről, maradnak az üres találgatások, pletykák vagy a korábbi információk új köntösbe csomagolása.

EZ TÖRTÉNT

2013. december 29.: Michael Schumacher Méribelben egy családi síelés közben letér a kijelölt pályáról, és a köztes területen egy sziklában megbotolva beüti a fejét egy másik kőbe. Mentőhelikopterrel Moutiers-be szállítják, onnan Grenoble-ba, ahol azonnali életmentő műtétet hajtanak végre rajta.

2013. december 30.: a kómában fekvő német állapota az első éjszaka után továbbra is válságos, újabb műtétet hajtanak végre rajta, amely során csökkentik a koponyaűri nyomást, valamint agyából eltávolítanak egy vérömlenyt.

2013. december 31.: az orvosok sajtótájékoztatón értesítik a nyilvánosságot a fejleményekről, és bár elmondásuk alapján már jobban az irányításuk alatt tartják a helyzetet, Schumacher állapota továbbra is életveszélyes és válságos.

2014. január 3.: a német állapotáról csak annyit lehet tudni, hogy továbbra is stabil, de kritikus. Közben 45. születésnapja alkalmából több száz rajongója teszi tiszteletét a grenoble-i kórháznál.

Öt éve a grenoble-i kórház előtt (Fotó: AFP)
Öt éve a grenoble-i kórház előtt (Fotó: AFP)

2014. január 8.: a nyomozó hatóság bejelenti, hogy a helyszíni elemzések és a sisakkamera felvételei alapján Schumacher egy gyakorlott síelőnek megfelelő, átlagos tempóban haladt a baleset előtt.

2014. január 30.: Schumacher menedzsere megerősíti a korábban szárnyra kapott pletykákat, melyek szerint megkezdték a mesterséges kómában tartott német lassú ébresztését.

2014. február 17.: miközben a beteg állapotáról hivatalos forrásból nem érkezik új információ, a nyomozó hatóság lezárja az ügyet – a balesetben nem állapítanak meg felelőst.

2014. március 12.: Schumacher családja közleményt ad ki, mely szerint továbbra is reménykednek a teljes felépülésben. Állításuk szerint vannak apró jelek, amelyek bizakodásra adnak okot.

2014. április 4.: menedzsere tájékoztatása szerint a német világbajnok a tudatosság és az ébredés jeleit kezdi mutatni.

2014. június 16.: hivatalosan is megerősítik, hogy Schumacher elhagyhatta a grenoble-i klinikát, és hosszú rehabilitációját az otthonához közeli Lausanne-ban kezdi el.

2014. szeptember 9.: mivel a lausanne-i központban töltött hónapok során némileg javult az állapota, Schumacher hazatérhet a Genfi-tónál fekvő otthonába. A család bejelenti, további információt nem oszt meg róla – ehhez azóta is tartja magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik